4 najčastejšie dôvody, prečo nejeme zdravo

Jana Šimkovičová

Presvedčte sa o zdravej strave sami, pomocou týchto 4 chutných fit receptov. 

Jana Simkovicova_Zdrave rychlovky 2_Telerano
Zdroj: Jana Šimkovičová
22. JAN 2020

Niekedy si v ceste za zdravším stravovaním stojíme sami. Nadobudli sme určité predsudky, ktorých sa držíme zubami nechtami. Čo tak dať určitým veciam novú šancu? 

V mojom poslednom príspevku som písala o tom, že na začiatok stačí urobiť tri veci, aby ste jedli zdravšie. Vypustiť zo stravovania tri skupiny potravín, ktoré k životu vôbec nepotrebujeme. Dnes sa pohneme ďalej a budeme búrať predsudky, ktoré ľudia najčastejšie voči zdravej strave majú. Chcem vám ukázať, že zdrava strava vie chutiť, nie je drahá, nie je náročná na prípravu a zasýti. To sú štyri najčastejšie dôvody, ktoré nás brzdia, aby sme ochutnávali a spoznávali nové jedlá, ktoré nám pomôžu byť zdravšími, aj štíhlejšímí. Ponúkam vám aj štyri skvelé recepty, ktorých chute vás určite namotivujú. Všetky recepty som nedávno pripravovala aj v relácii Teleráno v TV Markíza.

1. Zdrava strava mi nechutí

Súhlasím. Nie všetko, čo je zdravé, je aj chutné. Určite má každý z nás napríklad zeleninu, ktorá mu nechutí. U mňa je to petržlenová vňať. Je veľmi zdravá a obsahuje veľa vitamínu C. Zrejme preto nám ňou posypávajú jedlo v reštaurácii a v školských jedálňach. Vtedy sa mi až oči pretočia, keď mi to takto donesú. Nechutí mi. Kde mi však nevadí je, keď ju zapracujem priamo do jedla pri varení. Napríklad ňou posypem dusenú zeleninu a ona si tam zmäkne a stratí sa. Ešte lepší spôsob je pridať ju do zeleninovej polievky, ktorú na konci rozmixujeme, aby sme z nej dostali krémovú verziu. Čo tým chcem povedať je, že aj keď nám niečo nechutí, existujú spôsoby, ako to konzumovať, aby nám to nevadilo. Osobne sa vňaťky nechcem vzdať, naozaj už len kvôli tomu, že je veľkým prínosom pre zdravie. Navyše je vždy dostupná (v lete si ju môžete zamraziť na zimu) a lacná. 

Ak to s danou zeleninou alebo potravinou naozaj nejde, nechajte to tak. Vôbec to nemusíte síliť a jesť len preto, lebo je to zdravé. Na čo si život zbytočne komplikovať. Zasústreďte sa na potraviny, ktoré vám chutia. Najmä, čo sa zeleniny týka. Tá je v zdravom stravovaní najdôležitejšia. Je zdrojom vitamínov a vlákniny. Obsahuje málo kalóríi, čo je určite motivačné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. 

Tip:

Ak si k obedu naložíte o tretinu menej zemiakov a mäsa a doplníte to akoukoľvek zeleninou, už pri takejto drobnej zmene dostávate menej kalorické a zdravšie jedlo. 

Veľakrát je zdravé jedlo poňaté až príliš asketicky. Neosolené, respektíve vôbec neochutené, suché a z čudných kombinácii potravín. Sama sa s tým stretávam a vôbec sa nedivím, ak si ľudia po takomto zážitku zvolia radšej knedľu s tučným mäsom a solamylovou omáčkou. Aj z tohto dôvodu sme pripravili kuchárku Zdravé rýchlovky, v ktorej sme chceli hlavne poukázať, že aj zdravé jedlo má fantáziu. Môže chutiť naozaj úžasne a bude vás motivovať k novým zdravším chutiam. Som rada, že sa nám to podarilo. 

Keďže dnes vás chcem naozaj namotivovať, ponúkam vám pár receptov, aby ste sa sami presvedčili. Nasledujúce FIT sušienky potvrdzujú to, že keď spojíte pár skvelých ingrediencií, tak dostanete chutnú sladkosť pripravenú za pár minút. Uspokojí vaše chuťové bunky a dodá tú správnu energiu. Recept je totiž vyskladaný tak, že vás sušienky posilnia na dlhšie obdobie v porovnaní s bežnou sladkosťou v obchode. Ale pozor. Ak ich zjete príliš veľa, to neznamená, že z nich nemôžete pribrať. Každé jedlo, ktorého kalórie nedokážeme spáliť sa nám do tela uloží vo forme tuku. Preto sa hýbte a cvičte. Obzvlásť v dňoch, kedy ste konzumovali sladké jedlá.

Fit sušienky

Príprava: 20 min.

Porcie: 20

Suroviny:

- 1 HR (hrnček) špaldovej hladkej múky

- 1 HR jemných ovsených vločiek

- 3/4 HR trstinového cukru

- 3/4 HR lieskových orechov

- 8 PL (polievková lyžica) kokosového oleja

- 4 PL kakaa

- 2 PL medu/javorového sirupu

- 2 ČL (čajová lyžička) mletej škorice

- 1 ČL sódy bikarbóny

- 2 vajíčka

Postup:

1. Lieskové orechy pomelieme.

2. Zvlášť zmiešame suchú a zvlášť mokrú zmes. Nakoniec ich zmiešame obe dokopy. 

3. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si plech s papierom.

4. Na plechu vytvarujeme pomocou lyžice placky. Môžeme to robiť aj rukami, ktoré si priebežne namáčame vo vode. Pečieme 10 – 12 min.

Fit susienky_Zdrave rychlovky 2

2. Zdravá strava je drahá

Ak by sme zobrali potraviny ako matcha čaj, chia semiačka alebo quinou, ktoré sú v posledných rokoch akýmsi trendom v zdravom stravovaní, tak to môžeme považovať za drahé stravovanie. Spomínané produkty sú cenovo výrazne drahšie než bežné potraviny, ktoré nakupujeme. Je to aj preto, že väčina týchto pre nás exotických potravín sú dovážané zo zahraničia. Čo mám na dnešnej dobe, v ktorej bolo už vynájdené naozaj všetko, naozaj rada, je to, že máme na výber. A preto, keď chcete jesť zdravšie nemusíte siahať po týchto drahých produktoch. Stačí si zaobstarať mrkvu, zemiaky, fazuľu alebo šošovicu. Siahnite po tom, čo tu bolo odjakživa. Pozrite sa niekedy na svoj nákup a zamyslite sa, čo z toho, čo máte v košíku potrebujete. Kečup? A už máte minimálne 1 euro dole. Sladkú balenú vodu? Ďalšie eurá dole. A takto by sme mohli pokračovať. Vyhoďte odtiaľ pochutiny, ktoré v skutočnosti nie sú jedlom a namiesto toho investujte do čerstvej zeleniny a kvalitného chleba.

Receptom falošné halušky chcem poukázať na to, že existuje zdravšia a v tomto prípade hlavne ľahšia varianta klasického slovenského tučného jedla. Jedlo pozostáva z troch surovín, nie drahých a bežne dostupných. Je aj alternatívou k ľahkej večeri a chutí naozaj skvele. Vyskúšajte. Nedá mi povedať aj to, že drahý život je hlavne vtedy, keď sme chorí. Veľký podiel na prevencii zdravia má práve zdravá strava.

Falošné halušky

Príprava: 15 min.

Porcie: 4

Suroviny:

- 1 karfiol

- 250 g 100% ovčej bryndze 

- 50 ml 33% smotany na šľahanie 

- 200 g slaniny

- hrsť nasekanej pažítky

Postup:

1. Karfiol rozdelíme na malé hlávky a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Trvá to zhruba 15 minút.

2. Bryndzu zmiešame so smotanou a následne s uvareným karfiolom. Posypeme osmaženou slaninou a čerstvou pažítkou.

Falosne halusky_Zdrave rychlovky 2 

3. Zdravá strava je náročná na prípravu

Toto je moja obľúbená téma. Myslím si, že pirohy, sviečková, či vyprážaný rezeň s majonézovým šalátom sú typické jedlá, pri ktorých si to v kuchyni doslova odstojíte. Všetci to poznáme a vieme, koľko príprava takýchto jedál trvá. Skúste si stopnúť, koľko času vám zaberie pripraviť vyprážaný rezeň a koľko urobený na prírodno. Typickým znakom zdravej stravy sú pre mňa dve veci. Pripravujete jedlo z čerstvých surovín a jedlo upravujete varením, dusením, či pečením. Čo rozhodne nezaberá tak veľa času ako vyprážanie. Rozhodne nepatrím medzi tie ženy, ktoré sú ochotné stráviť prípravou jedla dve hodiny. Niekedy ani hodinu. Rada varím a pečiem, ale ten čas si viem užiť aj inak. Zvyčajne mi príprava jedla zaberie pol hodinu. Ak pripravujem polievku, druhý chod a dezert, tak vtedy som v kuchyni naozaj hodinu. Naučila som sa však variť rýchlo, pretože mám inšpiráciu v receptoch z kníh Zdravé rýchlovky, ktoré si naozaj pripravíte do 30 minút. Vyskúšajte napríklad krémovú polievku, ktorá vám poslúži na obed, ale taktiež veľakrát stačí aj na večeru. Tým, že k zelenine pridáte červenú šošovicu, dostanete do jedla viac bielkovín, ktoré vás viac zasýtia.  

Cuketovo-feniklová polievka

Príprava: 20 min.

Porcie: 2

Suroviny:

- 1 malý pór

- 2 mrkvy

- 2-3 cukety

- 1 fenikel

- 1 PL ghee masla

- 1 l vody

- 100 g červenej šošovice

- kurkuma 

- strúčik cesnaku

- sladká mletá paprika

- morská soľ

Postup:

1. Na panvicu pridáme lyžicu ghee masla na ktorom orestujeme pór, pridáme na tenké plátky nakrájaný fenikel a o chvíľku cesnak. 

2. Necháme restovať, pridáme dve nakrájané mrkvy a opäť restujeme. 

3. Nakoniec pridáme dve očistené a nakrájané cukety, štipku kurkumy a sladkej mletej papriky. 

4. Zalejeme vodou nad povrch a pridáme šošovicu. 

5. Necháme variť domäkka a potom rozmixujeme. 

Cuketovo-feniklova polievka_Zdrave rychlovky 2

4. Zdravá strava ma nezasýti

Mnohokrát si ľudia myslia, že zdravá strava je len o šalátoch a zelenine. Keď si však jedlo pripravíte tak, aby obsahovalo kompexné sacharidy, bielkoviny a zdravé tuky, určite neostanete hladní. Ten strach pred zmenou v stravovaní pochádza z rôznych diét, v ktorých sa zrazu ocitáme na príjme minimum kalórii, pričom nesmie takmer všetko. Takýto spôsob stravovania nie je trvalo udržatelný. Akurát vás tak pekne rozhádže, pretože najprv veľa schudnete a potom, keď sa to už nebude dať vydržať znova priberiete, ale väčšinou aj s bonusom navyše. Tomuto javu sa hovorí jo-jo efekt. 

Ako som spomínala, pri zdravom stravovaní určite neostanete hladní. Prave vtedy vás jedlo nielen zasýti, ale aj zaručí, že vám krásne pretrávi a vyhladnete pomaly. Pretože energia z týchto potravín sa uvolňuje postupne. Ostanete sýti dlhší čas a nepotrebujete si energiu dopĺňať napríklad sladkosťami. Ak poznáte “vlčí hlad”, tak ten práve spôsobujú jedlá typu fast food, sladkosti alebo jedlá z bielej múky. Takéto jedlá majú vysoký glykemický index, ktorý spôsobuje prudký nárast cukru v krvi. Telo sa vtedy bráni tak, že vo zvýšenej miere vylučuje inzulín. Rýchlo sa nasýtite, ale následne aj rýchlo vyhladnete, keďže pri takom jedle dochádza k rýchlemu poklesu cukru v krvi. Prejavuje sa to hladom, zvýšnou chuťou na sladké alebo nervozitou. Takýto kolobeh spôsobuje nielen zdravotné ťažkosti, ale aj poriadne problémy s hmotnosťou. V podstate príjmate viac jedla, lebo ste často hladní, pritom tú energiu z jedla v podobe kalórii nestihne telo spáliť a tak sa ukladá do tukov. 

Ponúkam vám recept na pomazánku, ktorá chutí naozaj skvelo a keď si ju dáte na raňajky spolu s celozrnným chlebíkom a zeleninou, rozhodne neostanete hladní. Zasýti vás presne tak, ako raňajky majú. 

Sardinková nátierka s tvarohom

Príprava: 5 min.

Porcie: 4

Suroviny:

- 250 g rozstierateľný tvaroh / kozí syr

- 200 g sardiniek/ tuniak v olivovom oleji

- 1 cibuľa

- 2 hrste rukoly 

- štipka červenej papriky

- štipka soli

- šťava z citróna

Postup:

1. Zmiešame roztierateľný tvaroh, sardinky, nadrobno nakrájanú cibuľu a rukolu. 

2. Jemne osolíme, pridáme trochu červenej sladkej papriky a šťavu z citróna.

3. Všetko spolu miešame dovtedy, kým sa všetky ingrediencia nespoja. 

Sardinkova natierka s tvarohom_Zdrave rychlovky 2

Nebojte sa zmeny

Máte možnosť vyskúšať si viacero receptov, ktoré rozhodne obohatia vaše stravovanie a pomôžu vám v prechode na zdravší spôsob stravovania. Ako sami vidíte, nie sú to drahé jedlá, ani náročne na prípravu a verím, že vám budú chutiť rovnako ako mne.

Pokiaľ hľadáte viac inšpirácií a chcete si doplniť jedlá aj pre iné časti dňa, odporúčam kuchárku ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2, z ktorej pochádzajú všetky tieto recepty. Každý recept si pripravíte do 30 minút. Recepty sú overené trénermi, výživovými poradcami a známymi osobnosťami, ktorí nimi prispeli do tejto kuchárky. Súčasťou knihy je aj bonus vo forme video seriálu pod názvom TAJOMSTVO CHUDNUTIA so známym výživovým špecialistom Michalom Páleníkom.

Banner_Zdrave rychlovky 2_1600x618


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - 4 najčastejšie dôvody, prečo nejeme zdravo

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 1848
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.