10. JUN 2013

Ak máte dlhotrvajúce zdravotné ťažkosti, možno trpíte intoleranciou na niektoré potraviny

Henrieta Peškovičová

Väčšina ľudí sa stravuje nezdravo, žije hekticky,  nechce mať alebo nemôže mať čas vyliečiť  sa ani z „obyčajnej“ nádchy. Ak sa však bezhlavo a bez potrebných informácií vrhneme do „ozdravovania“, môžeme si narobiť viac škody ako osohu. Ako napríklad aj „získať“ potravinovú intoleranciu.

Na slovenský trh sa pred pár rokmi dostal samodiagnostický tester Food Detective. Úspešná diagnostika a výborné výsledky posúvajú produkt cambridgských odborníkov aj na Slovensko. Mne osobne veľmi zmenil život a odstránil zaťažujúce problémy.

Migrény, opuchy tváre a končatín, nafúknuté brucho a nepekná pokožka sú len niektoré z prejavov toho, akú kvalitu života máte.Ľudské telo je úžasný nástroj. Ak sa ho naučíme počúvať, presne ukáže, čo sa mu páči a čo odmieta. Najčastejšie reaguje na nedostatok spánku a aktívneho pohybu, nedostatok kvalitnej stravy alebo dostatok nevhodnej stravy.

Šestnásť hodín denne v práci, za počítačom bol celý môj svet, rýchle stretnutia, kilometre za volantom, mobilný telefón stále pri uchu. A takmer žiadny šport a jedlo. Občas som si stihla niečo navariť, občas niečo kúpiť, najčastejšie vo fastfoode. Moja pleť nutne potrebovala zásahy kozmetičky a  unavené oči výdatný spánok. Našťastie som si uvedomila, že je čas niečo s touto situáciou robiť. Začala som viac variť, takmer denne som konzumovala milovanú hlivu a sóju. Všade som čítala, že sú zdravé. Nikde nepísali, že to nemám jesť každý druhý deň, lebo bude zle. Pridala sa mi aj alergia na zimu, prach a neviem čo všetko. Najviac však únava, stále som cítila nedostatok spánku. Striedavo som priberala a chudla bez toho, aby som k tomu mala kalorický dôvod. Považovala som to za daň za dobu, v ktorej rýchlo žijeme a tešila som sa, že to so mnou nie je možno až také zlé. Na internete som našla informácie o Food Detective. Objednala som si ho a  tester mi v priebehu hodiny ukázal výsledky. Čo to ale znamenalo, že mi indikoval intoleranciu na sóju, hlivu, mlieko a papriku?

intolerancia


Food Detective má dizajnové balenie a vyvinuli ho v anglickom Cambridge. Kombinácia zelenej farby s inými naznačuje, že skrýva niečo sofistikovane zdravé. Vnútri je plastová tabuľka s malými ohraničnými plôškami označenými číslami (každé číslo ukrýva inú potravinu). Pribalené ampulky s roztokmi a „napichávatkom prsta“ tvoria úplne jednoduchý a bezbolestne rýchly systém, ako zistiť, ktoré potraviny vám problémy spôsobujú a aká je miera intolerancie.

Všetko je dokonalo spracované v ukážkovom letáčiku a test si zvládnete spraviť aj sami doma. Aj preto sa volá samodiagnostický. No ak si netrúfate bodnúť si „ihličkou“ do prsta, môžete so svojim testerom navštíviť ambulanciu lekára a sestrička by vám s testom mohla pomôcť. Partnerske profesionálne organizácie, ktoré vykonávajú tieto testy.


Citlivá plocha tabuľky sa premýva roztokmi, pričom po tom poslednom sa niektoré krúžky zafarbia rôznou intenzitou modrej farby, ktoré vám naznačia, na ktoré potraviny máte intoleranciu najsilnejšiu. Tester skúma naraz až 59 potravín a proces trvá cca 40 minút. Ak vidíte jeho výhody už teraz a viete, že ho chcete, kliknite na stránku http://www.food-detective.sk/ a objednajte si ho.

Ako veľmi je dôležitá pestrosť v prijímaní potravy

Vráťme sa k mojej skúsenosti s Food Detective.  Potraviny, ktoré mi tester ukázal ma šokovali. Všetky boli moje obľúbené. V pribalených informáciách som si našla, že intolerancia nie je alergia, a teda, ak obmedzím príjem potravín, ktoré mi vyšli v testeri, tak sa budem lepšie cítiť. Už po dvoch - po troch týždňoch sa objavili pozitívne výsledky. Zmenu som začala so základnými potravinami, ich kombináciami, postupne pridávala objavené ingrediencie ako amarant, krúpy, proso, chia, bataty a pod. Intolerancia mi otvorila aj nové profesné obzory.

Inšpirovať sa môžete aj mojím receptom: Raňajková amarantová kaša (môžu aj celiatici)

 

Naučila som sa viac o ingredienciách, ich spracovaní, spravila som si kuchársky kurz, založila stránku o varení a s varením sa popri marketingu dnes i živím. Dnes som vegetariánka, no varenie a príprava jedla ako taká dostala úplne iné dimenzie. Zmenila som svoj životný štýl, skrátila pracovnú dobu, viac som v prírode, z útulku si vybrala psa a tak mám viac pohybu. Ak neignorujete výsledky testu, napraví sa vám celkovo metabolizmus a samozrejme aj váha. Pri mojich kamarátkach, ktorým som test odporučila naozaj dosť výrazne.

Nechajte sa inšpirovať pozitívnym výsledkom

Test som po roku zopakovala - len pre dôkaz, že som sa naučila zdravšie žiť a jesť. Z môjho jedálnička definitívne a celkom prirodzene zmizol rafinovaný cukor; bielu múku konzumujem len veľmi málo, nejem nič mäsové a naučila som sa používať viac pôvodné ingrediencie ako pohánka, proso, jačmeň, zeleninu, ovocie, bylinky a veľmi veľa bez tepelnej úpravy, lebo tak si zachovávajú svoju pH zásaditosť a vitamíny z prírody. Verím, že aj tí, ktorí máte diagnostikovanú alergiu môžete jej priebeh veľmi zmeniť zásaditou stravou. Všetko čo zjete, vypijete, to ako nakladáte so svojím telom a mysľou je a bude aj výsledkom vášho zdravia.

Samodiagnostický test potravinovej intolerancie býva často prvým krokom k správnemu používaniu ingrediencií a vyhovujúcich potravín. Predstavuje pevnú oporu a tým aj ľahší začiatok cesty k vyváženému a zdravšiemu životného štýlu. To, ako s výsledkom naložíme je už na každom z nás.“


 

Potravinová intolerancia: Neobvyklá reakcia vášho tela na potraviny, ktoré koznumujete. Často si ju nevšimnete, lebo nemusí mať vždy jasné a dramatické príznaky.  Väčšinou tieto príznaky považujeme za úplne normálne pre našu dobu. Neustále napätie, chronická únava, nafukovanie, kožné problémy, migrény, veľké menštruačné bolesti či nespavosť.

Ignorovanie potravinovej intolerancie môže spôsobiť značné škody na metabolizme a zdraví človeka ako takom. Jedným z važnejších poškodení je napríklad aj podvýživa, kedy sa dôkladne nevstrebávajú živiny do tela.


Potravinová intolerancia (neznášanlivosť na zložky v potravinách, či celé ingrediencie a potraviny) sa objavuje u približne polovice populácie - je dnes už diagnózou. S testami potravinovej intolerancie pracujú v súčasnosti aj viacerí lekári. Môžete si ich tiež zakúpiť vo vybraných lekárňach a bio-obchodoch. Ak máte facebook, na FB stránke Food Detective sa môžete k tejto téme spýtať viac.

Alergia na potraviny

Alergia na potraviny sa v porovnaní s intoleranciou objavuje len veľmi zriadkavo, jej prejavy sú však okamžité a veľmi intenzívne, v horších prípadoch môžu viesť až k anafylaktickému šoku. Dusenie, vyrážky, suchá pokožka, zvracanie, mdloby, svrbenie tela, začervenanie... Najčastejšími potravinami spôsobujúcimi alergiu sú mlieko, včelie produkty, arašidy, sója a napríklad aj citrusové plody, vajcia alebo kakao.

Fakty o Food Detective:  

  • samodiagnostický test na 59 potravín (testuje širokú škálu obilovín, lepok, orechy, vajcia, mliečnu bielkovinu, ovocie, zeleninu, ryby, mäso, kvasnice a hríby )
  • výsledky sú na počkanie do 40 minút
  • vylúčením problémovej potraviny sa môže kompletne zmeniť Váš život

 

food detective

 Autor: Henrieta Peškovičová, PR


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ak máte dlhotrvajúce zdravotné ťažkosti, možno trpíte intoleranciou na niektoré potraviny

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 690
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.