BLOG: Ako jesť zeleninu, aby vždy chutila

Všade počúvate, že jesť zeleninu je zdravé. Ale čo robiť, keď vám zelenina až tak nechutí?

Zelenina_Tanier
Zdroj: Photo by Anna Pelzer on Unsplash
15. OKT 2018

Neexistujú žiadne zázraky, ktoré by spôsobili, že vám zrazu bude zelenina chutiť tak ako čerstvá vianočka s maslom. Ale dá sa pracovať na tom, aby ste jej postupne konzumovali stále viac. Dôležité je, aby si ju telo samo pýtalo. A na to potrebujete popracovať na zmene vašich chutí. Čím viac jej budete jesť, tým viac sa budú meniť vaše chute. Až nastane deň, kedy si uvedomíte, že uprednostňujete zeleninu pred ostatnými, dovtedy obľúbenými potravinami. Otázka je, ako veľmi túto zmenu chcete. Ako pri všetkom, aj tu sa musíte na to vedome nastaviť a myslieť. Inak zmena nastane len naozaj ťažko.

Ako to bolo so mnou?

Zelenina je súčasťou môjho jedálnička odmalička. Mala som šťastie, že moji rodičia mali zeleninu radi. Tiež mali tento návyk vypestovaný od mojich starých rodičov, ktorí mali aj svoje veľké záhrady a všetok prísun ovocia a zeleniny mali z vlastných zdrojov. Pamätám si, že vždy keď sme jedli chlebík s maslom, mamina nám k tomu nakrájala paradajky, papriku či uhorky. Odjakživa sa u nás nakladala kyslá kapusta, uhorky, kápia, červená repa. V zimnom období neodeľiteľná súčasť jedál. A máme to tak dodnes. Rodičia sú naši najlepší zásobovači. Mamina varila tradičné jedlá, otec zasa rád experimentoval. Najmä vo wok panvici. Jeho špecialitou bolo mäsko nakrájané na drobno udusené so zeleninou na rôzny spôsob. Inak aj zeleninové Ratatouille som sa naučila od neho. A je fenomenálne. 

Takže zelenina bola súčasťou nášho jedálnička. Keď som odišla z domu na internát, stravovanie sa zhoršilo. Na čom sme hlavne my dievčatá fungovali, boli zeleninové šaláty na večeru. Bol to veľký trend. Ale tento návyk mi ostal do dnes. Aj keď dnes si do šalátov pridávam dostatok bielkovín a zdravých tukov, ktoré moje športujúce telo potrebuje.

Prišlo však obdobie, kedy som potrebovala naozaj schudnúť a vtedy som začala viac sledovať, čo mám na tanieri. Zistila som, že zeleniny tam (aj napriek večerným šalátom) až tak veľa nie je. Tak som na to išla cielene a urobila nasledovné zmeny. 

Tipy, ako dostať do tela zeleninu chutným spôsobom

1. Ak smoothie, tak so zeleninou

Jedným zo skvelých spôsobov je pridať k vašim obľúbeným ingredienciám za dve hrste šalátu, špenátu alebo hrášku. Na chuti nápoja vám to veľa nespraví a vy tak do tela dostanete zeleninu v surovom stave. Zachováte tak všetky vitamíny, ktoré v sebe zelenina má. Takto pašujem zeleninu našim deťom :) Vyskúšajte napríklad moje hráškové smoothie.

Hráškové smoothie po rannom cvičení

2. Mixované polievky na obed či večeru

Na mixované zeleninové polievky nedám dopustiť. Práve polievky sú v našej rodine pokrm, ktorý jedávame asi najčastejšie. Pravidelne máme tieto polievky aj na večeru. Pripravujem ich skoro stále rovnako, len obmieňam ingrediencie. Základ je ale vždy cesnak, cibuľa, zelenina a strukoviny. A to všetko rozmixujem. Do mixovaných polievok skrývam zeleninu, ktorú bežne deti nechcú jesť, napríklad pór, mrkvu, vňate, zeler. Všetko, čo oči nevidia, to hlavu nemáta. Vyskúšajte cuketovú polievku na póriku.

cuketova polievka

3. Príloha k hlavnému jedlu

Keby ste k nám prišli na obed, vždy by sme vám k hlavnému jedlu naservírovali zeleninu. Aj keď samotné jedlo obsahuje určitý druh, máme ju aj ako prílohu, a to v rôznych formách. Niekedy šalát, niekedy dusená zelenina s hríbikmi, inokedy zasa nakrájaná paradajka či uhorka. Ani jeden náš obed či člen rodiny nevynecháva zeleninu. Obedy sú skvelá príležitosť, kedy viete zeleninu zapracovať hravým a chutným spôsobom. Tiež keď potrebujete zhodiť nejaké to kilečko, uberte z príloh ako knedlík, zemiaky, ryža a doplňte to zeleninovou prílohou.

4. Zelenina ako olovrant

Toto je môj tip, ktorý mi funguje už roky. Vždy, keď ma prepadol hlad v olovrantovom čase, schytila som, čo mi prišlo ako prvé pod ruky. Zbytočne som sa príliš najedla, potom ešte k tomu večera a následne som sa divila, že priberám. Aktuálne ak potrebujem niečo zjesť, vyberám si zeleninu. Nakrájaný kaleráb alebo uhorky alebo cuketa. Je to druh zeleniny, ktorá má v sebe veľa vody, málo kalórii a navyše zasýti. Nie vždy si ju môžete kúpiť a hneď konzumovať, ale môžete sa na olovrant pripraviť. Krabičkovať a zobrať si ju so sebou, kamkoľvek idete.

dieta

Prekonajte sa 

Všetci sme len ľudia. Ani ja nemám rada všetku zeleninu alebo jej komponenty. Napríklad petržlenovej vňati som absolútne neprišla na chuť. Keď sa stravujem mimo domu, tak všade upozorňujem, aby mi ju nesypali na jedlo. Nedávno som sa zabudla a strávila som päť minút vyberaním vňate z jedla.

Keď si však pripravujem smoothie či mixovanú polievku, tam si ju pridávam zámerne. Je naozaj zdravá, napríklad má v sebe viac vitamínu C než pomaranč. V mixovaných jedlách mi nevadí. Zároveň som na seba hrdá, že som sa prekonala a aj napriek jemnému odporu som si ju tam pridala. Podľa mňa o tom je život. Nič nemáme zadarmo. Keď sa prekonám a niečo pre niečo spravím, budem aj odmenená. To nás posúva ďalej. Inak by život bol príliš nudný. Čo poviete?

Prečo telo potrebuje zeleninu

Svetová zdravotná organizácia odporúča konzumovať denne päť porcií ovocia a zeleniny, aby sme boli zdraví. V prípade, že chcete schudnúť, tréneri a výživoví poradcovia vám tiež odporúčia jedálniček, kde zelenina bude prevažovať nad ovocím. Ak chcete byť zdraví, štíhli a vitálni, zelenina musí byť súčasťou vášho života. 

Pri chudnutí, či udržaní hmotnosti sa jej nevyhnete. Zelenina má skvelú schopnosť zasýtiť. Obsahuje množstvo živín a málo kalórii. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a s tým spojené prejedanie a maškrtenie. Tiež predstavuje výbornú kompenzáciu za bežné sacharidové prílohy. V praxi to znamená, že si na tanier nabriete menej ryže alebo zemiakov a o to viac šalátu alebo inak pripravenej zeleniny. 

Zelenina je tiež výborným zdrojom vlákniny. Naše telo ju potrebuje pre zdravie. Znižuje riziko vzniku infarktu a mŕtvice. Ak si neviete poradiť s pokožkou, pridajte na zelenine, pretože vláknina zlepšuje aj zdravie pokožky. Tiež znižuje riziko vzniku hemeroidov, syndróm dráždivého čreva, cukrovky a ďalších ochorení.

Inšpirácie nie je nikdy dosť

Aby sa vám zelenina nezunovala a neprejedla, odporúčam skúšať a obmieňať jedlá. Pripravovať ju na rôzne spôsoby. Nikdy neviete, ktorý vám zachutí viac. Ja mám svoje obľúbené jedlá, ale neustále vyhľadávam recepty pre ďalšiu inšpiráciu v kuchyni. Veľkým pomocníkom mi je aj kniha ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, ktorá vznikla z potreby mať doma zdravé jedlá, plné výživných ingredienciíí a zeleniny, ktoré si pripravím raz-dva. A stalo sa. Oslovila som pár ľudí, ktorý sa výžive a jedlu venujú a poprosila ich o pár iinšpirácii. Tak vzniklla kniha ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, kde nájdete fit recepty, ale aj jedlá zo strukovín, svieže cestoviny či mäsité rýchlovky. Zdravá všehochuť na každý deň. A každé jedno jedlo máte pripravené do 30 minút. To vám garantujem :)

Zdrave rychlovky Cover Foto Banner


Autor článku

Janašlm

Jana Šimkovičová

Píšem o tom, čo práve zažívam, a je toho veľa! Všetko sa v mojom živote točí okolo zdravého životného štýlu. Mám taký cieľ, a myslím, že reálny. Žiť spokojný, vyrovnaný a pohodový život. Ak to máte podobne, tak vás môžem na jeho ceste sprevádzať.

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - BLOG: Ako jesť zeleninu, aby vždy chutila

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 1402
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.