5. NOV 2014

Hodujte v jeseni so zdravou a chutnou tekvicou

Mirka

Horúca tekvicová polievka, voňavý koláč, jemnučké muffiny, chutný nákyp či sladučká nátierka nesmú na tekvicových hodoch u vás doma chýbať. 

Je ľahká, chutná, plná výživných látok, s malým množstvom kalórií a možno ju pripraviť na tisíce spôsobov. Ak ste si túto jeseň ešte nepripravili tekvicové hody, stále to môžete napraviť a pochutnať si na skvelých a zdravých pochúťkach. Ešte predtým sa však pozrime na zdravotné výhody tekvice.

Tekvica je zdravá, pretože...

  • disponuje nízkym množstvom kalórií (sto gramov má iba okolo 26 kalórií), neobsahuje nasýtené tuky a ani cholesterol
  • podporuje činnosť imunitného systému: obsahuje vlákninu, proteíny, vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, K, draslík, meď, železo, horčík, fosfor, vápnik, luteín, zeaxantín a ďalšie karotenoidy
  • tekvica je výnimočne bohatá na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravia kože a slizníc
  • luteín a zeaxantín sú silné antioxidanty, ktoré prospievajú hlavne zraku
  • vitamíny skupiny B prospievajú nervovej sústave a sú nevyhnutné pre správnu činnosť metabolizmu
  • je výborným jedlom do diétneho jedálnička, pretože je zdrojom vlákniny udržiavajúcej pocit sýtosti
  • obsiahnuté fytosteroly sú spojené s podporou zdravia srdcovocievneho systému
  • je výborným jedlom po tréningu, pretože obsahuje draslík, ktorý pomáha obnoviť rovnováhu elektrolytov po náročnom tréningu
  • je výborným jedlom počas chrípkových epidémií, pretože je zásobárňou vitamínu C a ďalších antioxidantov, ktoré organizmus chránia pred škodlivými voľnými radikálmi a vznikom vírusových ochorení
  • vitamíny A, C, E a zinok sú kľúčové pre udržanie krásnej a zdravej pleti

Dajte si aj tekvicové semiačka

Tekvicové semiačka určite nepatria do kompostu. Sú výborným zdrojom vlákniny a zdravých tukov, teda prospievajú nielen tráveniu, ale aj kardiovaskulárnemu systému. Nachádza sa v nich aj železo, ktoré je prevenciou anémie. Selén a zinok zasa podporujú činnosť imunitného systému. Nemožno zabudnúť ani na aminokyselinu tryptofán, ktorá podporuje tvorbu serotonínu – hormónu dobrej nálady.

Jesenné tekvicové menu číslo 1

Jesenné tekvicové menu číslo 2

Ako predjedlo môžete podávať chrumkavé celozrnné pečivo s tekvicovo-orieškovou nátierkou

Ešte viac inšpirácií nájdete v sekcii Recepty

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (criminalatt)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Hodujte v jeseni so zdravou a chutnou tekvicou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 690
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.