17. APR 2015

Kravské, kozie alebo ovčie mlieko. Ktoré je lepšie?

Sú medzi nimi minimálne rozdiely, alebo by sme im mali venovať väčšiu pozornosť? 

Kravské mlieko

Výhody:

Jednou z najväčších výhod kravského mlieka je, že smotana sa oddeľuje od tekutiny. Tak dostaneme smotanu a aj maslo. Čiže dokonalú, lahodnú a ničím nenahraditeľnú chuť. Ďalšou výhodou kravského mlieka je to, že je ním možné kŕmiť masy. Nie je vôbec nutné, aby existovali iba veľkofarmy, keďže aj malá farma s 50 kravami, ktoré sa pasú na tráve, vyprodukuje až 1136 l mlieka. Čo sa týka zloženia, tak z nutričného hľadiska má kravské mlieko o málo viac vitamínu B12 a kyseliny listovej v porovnaní s kozím mliekom.

Nevýhody:

Tukové čiastočky kravského mlieka sú väčšie (hlavný dôvod, prečo sa smotana oddeľuje), a preto je toto mlieko ťažšie stráviteľné. Nášmu telu trvá 2 hodiny, pokým ho strávi, a to dokonca aj v prípade, že je surové. Nie je to úplne najhoršie, no v porovnaní s kozím mliekom, ktoré trávi 30 minút, je to neporovnateľné. Tretia najznámejšia alergia je práve na kravské mlieko. Čo nie je zanedbateľný údaj, a tak isto aj intolerancia na laktózu je extrémne rozšírená. Pokiaľ nie je odhalená, čo je veľmi často, máva veľmi nebezpečné nežiaduce účinky, ako napríklad neplodnosť u žien.

Kozie mlieko

Výhody:

Kozie mlieko sa štruktúrou najviac podobá na ľudské mlieko. Tukové častice sú menšie, čo napomáha stráviteľnosti. V nedávnej štúdii, týkajúcej sa alergií na kravské mlieko, sa zistilo, že až 93 % ľudí trpiacich alergiou na kravské mlieko mohlo piť kozie bez absolútne žiadnych alergických príznakov. Jednoduchosť trávenia kozieho mlieka spočíva aj vo vysokom množstve mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom (sú to mastné kyseliny, ktoré sú pre náš organizmus veľmi prospešné a v kozom mlieku sa nachádzajú až v 2-krát väčšom množstve ako v kravskom). Kozie mlieko obsahuje aj menej laktózy (mliečneho cukru) ako kravské mlieko. Je to veľmi výhodné pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou. Navyše kozie mlieko je zásadotvorné, zatiaľ čo kravské mlieko je kyselinotvorné. Kozie mlieko obsahuje 2-krát toľko vitamínu A , o 13 % viac vápnika, o 134 % viac draslíka, o 25 % viac vitamínu B6  ako kravské. Takisto je veľmi zaujímavá forma vitamínu A. V kravskom mlieku je vitamín A vo forme karotenoidov (karotenoidy musia byť konvertované naším telom, aby boli stráviteľné), no v kozom mlieku je vo forme okamžite vstrebateľného vitamínu A. Obsah prebiotík (výživa pre naše dobré baktérie v črevách) je v kozom mlieku 4-5 ráz vyšší ako v kravskom mlieku.

Nevýhody:

Niektorým ľuďom vadí chuť kozieho mlieka, avšak táto chuť veľmi závisí od druhu kôz. Existuje druh kôz (nigérijske trpaslíčie kozy), ktoré produkujú mlieko takmer úplne identickej chuti  s kravským mliekom. Nevýhoda spočíva aj vo veľkosti kôz. Kozy sú menšie, teda produkujú menej mlieka. Na 4-člennú rodinu treba približne 2-3 kozy. Z nutričného hľadiska obsahuje najmenej vitamínu B12, B2 a kyseliny listovej.

Ovčie mlieko

Výhody:

Ovčie mlieko je najkrémovejšie z tejto trojice. Obsahuje 2-krát toľko tuku ako kravské mlieko. Ovčie syry a bryndza majú výnimočnú a nenahraditeľnú chuť. Ich mlieko je prirodzene homogenizované (smotana sa neoddeľuje od mlieka, ako je to u kravského). To znamená menšie tukové čiastočky a viac stredne dlhých mastných kyselín, čo uľahčuje trávenie ako v prípade kozieho mlieka. Ovčie mlieko obsahuje 2 razy toľko vitamínu B2 ako kravské mlieko, ďalej viac ako 2 razy toľko tiamínu (B1) ako kravské a aj kozie mlieko. Ďalej obsahuje až 5-krát toľko vitamínu B3 v porovnaní s kravským a 2-krát toľko v porovnaní s kozím mliekom. Čo sa týka vitamínu B12, tak ho obsahuje 3 razy toľko ako kravské mlieko. Obsahuje až 2-krát viac minerálnych  látok (vápnik, fosfor a zinok) ako kravské či kozie. Obsah vitamínu D v ovčom mlieku je 0,18 g/100 g, kým v kravskom mlieku je to iba 0,04 g/100 g. Pohár horúceho ovčieho mlieka pred spánkom zabezpečí pokojnú noc. Bolo dokázané, že tento postup je prospešný hlavne pre deti a starších ľudí.

Nevýhody:

Ovčie mlieko obsahuje najviac laktózy. Dojenie oviec je veľmi náročný proces. Akonáhle ich mierne vystrašíme, začnú produkovať adrenalín a množstvo mlieka je minimálne.

Aký je záver? Kozie a ovčie mliečne výrobky majú oveľa viac vitamínov, minerálov, sú ľahšie stráviteľné a menej alergénne. Nevýhodou je ich vyššia cena a ťažia dostupnosť v porovnaní s kravskými výrobkami. 

Odporúčame prečítať: Odkyslite si telo a dostaňte sa do rovnováhy


Autor článku

Petra Kopecka

Ing. Petra Kopecká

Som certifikovaná výživová špecialistka a zakladateľka výživovej poradne - komplexná výživa. Komplexná výživa je pre každého, kto chce schudnúť ,udržať si hmotnosť, zvýšiť výkonnosť a pritom sa najesť dosýta, jesť skutočné jedlo a nie jeho náhrady. Vo výžive sa neustále vzdelávam už 7my rok a klientom prinášam najnovšie informácie o výžive, ktoré sú založené na vedecky podložených dôkazoch a overené v praxi.

http://www.komplexna-vyziva.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Kravské, kozie alebo ovčie mlieko. Ktoré je lepšie?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.