26. JUN 2013

Ktoré potraviny vám dopomôžu k peknému opáleniu?

Mirka

Tešíte sa na leto? Prezradíme vám, ako chrániť pokožku pred slnečným žiarením. Pridáme i tipy na potraviny, ktoré predlžujú opálenie a chránia pleť!

Príťažlivé opálenie je lákadlom, ktorému sa ťažko odoláva. Spojenie hnedej pokožky a pobytu na slnku nemusí byť zdraviu škodlivé, pokiaľ človek dodržiava niekoľko dôležitých zásad.

Zdravie je na prvom mieste, preto si zopakujeme pravidlá bezpečného opaľovania sa a pridáme zoznam potravín, ktoré udržia pokožku zdravú, krásnu a bronzovo hnedú.

Zásady, ktoré chránia pred následkami nadmerného pobytu na slnku sú nasledovné:

  • Využívajte opaľovací krém s dostatočným ochranným faktorom, ktorý voľte podľa fototypu pokožky (tmavšia pleť má viac melanínu ako svetlá, a tým je na slnku lepšie chránená). Dbajte na aplikáciu, ktorú je nutné uskutočniť aspoň pol hodinu pred pobytom na slnku či kúpaním. Ochranné dávky opaľovacieho prostriedku treba v pravidelných intervaloch dopĺňať. Krémom nešetrite, pretože malé dávky krému znižujú jeho ochrannú schopnosť.
  • Pokožku vystavujte slnku postupne, aby ste predišli spáleniu. Pokiaľ je to možné, dodržiavajte časový limit pre pobyt na priamom slnku, ktorý sa odlišuje v závislosti na fototype pokožky.
  • V prudkých horúčavách, medzi 11. až 15. hodinou, sa pobytu na priamom slnku vyhýbajte, poprípade si doprajte oddych v tieni.
  • Príznaky predčasného starnutia, suchú pleť i vrásky na tvári, krku a rukách možno obmedziť dennodenným krémovaním tváre a tela kozmetikou s ochranným faktorom.
  • Na priamom slnku si chráňte hlavu klobúkom, šiltovkou alebo šatkou. V kritických hodinách využite služby slnečníka alebo si chráňte pokožku tela ľahkým bavlneným oblečením.
  • Nezabúdajte na oči, kvalitné okuliare s vysokým UV filtrom ochránia zrak!
  • Ak užívate niektoré lieky, zistite si, či nezvyšujú pravdepodobnosť spálenia pokožky.
  • Pite, pite a ešte raz pite! Tekutiny sú nevyhnutné pre vnútornú hydratáciu a zdravie celého organizmu.
  • Dobrá rada pre dámy, ktoré používajú make-up - Make-up si nanášame najčastejšie ráno s cieľom, aby „vydržal“ celý deň. Otázka znie, ako chrániť pokožku tváre pri pobyte na slnku, ak používame make-up? Naša rada znie – zaobstarajte si kvalitný minerálny púder s SPF a aplikujte ho podľa potreby. Je pravda, že pokožku tváre neochráni tak dokonale ako opaľovací krém, ale je lepší ako nič. Napriek tomu, na letnej dovolenke na make-up radšej zabudnite a predsa len chráňte pleť opaľovacím krémom.

Ktoré potraviny ochránia ľudskú pokožku?

Mnohé vedecké štúdie upozorňujú na skutočnosť, že viaceré potraviny vo výraznej miere vplývajú na zdravie pokožky. Udržujú ju sviežu, zdravú a predlžujú opálenie.

V letných mesiacoch v jedálničku zásadne presadzujte ovocie a zeleninu. Pridajte kvalitné ryby, rozličné semienka a orechy. Prečo? V rybách, kôrovcoch, pečeni, kuracom a morčacom mäse, mlieku a syroch nájdete látky (najmä meď, vitamíny D a E), ktoré podporujú tvorbu melanínu, pomocníka nevyhnutného pre bezpečné opálenie, a tiež elastínu, ktorý zabezpečuje pružnosť pokožky. Ovocie a zelenina sú zdrojom beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A (dôležitý antioxidant).

Nezabudnite na olivový olej a aloe vera. Je vhodné kombinovať orálne a perorálne použitie. Olivový olej je skvelým dochucovacím prostriedkom zeleninového šalátu rovnako, ako ho ocení slnkom opálená pokožka (pre lepšie vstrebanie ho nanášajte na navlhčenú pleť).


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ktoré potraviny vám dopomôžu k peknému opáleniu?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.