21. JUL 2015

Leptín a leptínová rezistencia

Medzi jeho hlavné funkcie patrí stráženie nášho apetítu. Ak je jeho hladina nízka, dostáva telo signál: "Viac jedz, menej sa hýb." 

Problematika leptínu je veľmi zaujímavou záležitosťou. Nie vždy je však podaná zrozumiteľne, pretože porozumieť kontextu nie je až také jednoduché. Tu sú základné informácie o leptíne, zhrnuté do piatich bodov stručne, jasne a snáď aj zrozumiteľne.

leptín

1. Leptín je hormón, ktorý patrí medzi adipokíny a je produkovaný hlavne podkožným tukovým tkanivom. Často sa mu hovorí aj hormón nasýtenia. Je to proteín, ktorý je kódovaný tzv. ob génom. O leptíne sa najviac hovorí v súvislosti s obezitou.

2. Medzi jeho hlavné funkcie patrí stráženie nášho apetítu. Ak je jeho hladina nízka (najmä ráno a všeobecne pri nízkom množstve telesného tuku), dostáva telo signál: "Viac jedz, menej sa hýb." Pri vyššom množstve tohto hormónu (večer a všeobecne pri vyššom množstve telesného tuku) telo dostáva signály, aby toľko nejedlo a viac sa hýbalo. Správna funkcia tohto systému je esenciálna pre udržanie energetickej rovnováhy v našom organizme, teda aby sme neboli príliš chudí ani tuční.

3. Leptín tiež úzko súvisí so spomalením metabolizmu. Ak držíte prísnejšiu diétu a hladujete pri tom, dôjde k fyziologickej adaptácii metabolizmu na tento stav a organizmus sa prepne do "úsporného", teda ukladacieho režimu. V tom tkvie najväčší problém diét. Vo chvíli, keď ich prestanete držať a začnete zase poriadne jesť, telo má niekoľkonásobne vyššiu tendenciu začať si ukladať zásoby v podobe tuku. Pravdepodobne všetko, čo ste zhodili, priberiete späť.

4. Leptín je hormón a viaže sa v tele na príslušné receptory. Tak isto, ako sa môže rozvinúť inzulínová rezistencia, môže sa rozvinúť aj leptínová rezistencia. Telo potom nie je schopné správne reagovať na leptínové signály, dochádza k tzv. desenzibilizácii receptorov a to spôsobuje problém. Telo nedostáva signály, aby nejedlo, lebo má dosť a je neustále poháňané abnormálnym apetítom (typické sú neustále chute a nekontrolovateľné prejedanie).

5. Nekontrolovaný príjem stravy, bohatej hlavne na jednoduché cukry bez výživovej hodnoty, vedie k rozvoju už spomínanej inzulínovej rezistencie a k systémovému zápalu (viď obrázok nižšie). Neustály atak buniek glukózou vedie k ich, laicky povedané, trucovaniu a poškodeniu, a tiež k neochote spolupracovať s inzulínom. Vysoká hladina krvného cukru však nie je pre telo žiaduca, a tak pankreas posiela čoraz väčšie množstvo inzulínu k bunkám, aby sa glykémia opäť znížila. Inzulínovou rezistenciou poškodené bunky a adipocyty sú podnetom pre imunitný systém. Na svoje si prídu imunitné bunky a aj látky, ktoré ďalej podporujú inzulínovú rezistenciu a, bohužiaľ, aj samotný zápal.

Všetky tieto deje môžu viesť k trvalému zvýšeniu hladiny cukru v krvi a rozvoju známeho ochorenia: cukrovky 2. typu. To už je stav, keď sú poškodené aj bunky pankreasu (beta bunky).

leptín

Dobrou správou zostáva, že sa to dá vrátiť spať!

V momente, keď začnete športovať, stravovať sa zdravo, vyvážene a racionálne (zahŕňa to aj výrazné obmedzenie jednoduchých cukrov), rezistencia bude na ústupe a váš stav sa celkovo zlepší. Cukrovka má tú nevýhodu, že "nebolí" ako zlomená noha, a tak tendencia ľudí ju riešiť, je často veľmi malá. Najlepšia liečba je v tomto prípade prevencia.

Figure sources:
Timothy J. Kieffer, Joel F. Habener: American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism Vol. 278 (2000)
B. Antuna-Puente, B. FEVE, S. Fellah, J.-P. Bastard: Diabetes & Metabolism Vol 34 (2008)
Zdroj foto: flickr.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

10 dôvodov, prečo sme často hladní. ako sa tomu vyhnúť?10 dôvodov, prečo sme často hladní. Ako sa tomu vyhnúť?

Pri nepravidelnej strave, redukčných diétach, tehotenstve, nadmernom športovom výkone vždy vieme, prečo sme hladní.

 

10 tipov, ako odtrániť cukor z jedálnička10 tipov, ako odstrániť cukor z jedálnička

Vynechali ste sušienky, sladkú kolu či sladkosti?

 

Ako bojovať proti hladuAko bojovať proti hladu

Hlad sa veľmi ľahko môže stať nepriateľom.


Autor článku

biochemicka

Michaela Bebová

Štúdium tak krásneho odboru akým je biochémia mi umožnilo nahliadnuť do problematiky výživy z tej najzákladnejšej úrovne - z úrovne metabolizmu a najzákladnejších chemických procesov v našom tele. Výžive a zdravému životnému štýlu sa venujem už viac ako 10 rokov, spolupracujem na výživových seminároch a akciách, venujem sa publikačnej činnosti a poskytujem konzultácie v oblasti výživy a zdravého životného štýlu s individuálnym prístupom ku každému klientovi.

www.biochemicka.cz

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Leptín a leptínová rezistencia

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 690
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.