2. NOV 2015

Naturopatka Eva Blaho: bylinky sú zdravšie, ako si ľudia myslia

Nikola Danišová

Naučte sa niečo o bylinkách. Používajte ich pri každodennom varení a určite budete zdravší.

Naturopatia je smer alternatívnej medicíny, ktorý čerpá silu z prírody a z nášho vlastného tela. Do naturopatie patria aj obľúbené bylinky. To, aký vplyv a blahodárne účinky na telo majú, nám povie naturopatka Eva Blaho.

V čom je ich tajomstvo?      

„V bylinkách sa nachádza veľa rôznych fytochemikálii, ako napr. fenoly, flavonoidy, antokyaníny, kumaríny, taníny, alkaloidy, saponíny a esenciálne oleje. Každá z týchto skupín má rôzne účinky, napríklad pôsobia na krvný obeh a cievy, slúžia ako antioxidanty alebo podporujú jednotlivé orgány. Niektoré skupiny môžu byť aj nebezpečné a otráviť alebo spôsobiť halucinácie. Esenciálne oleje sa zasa používajú na zvýraznenie vône, ale často majú aj antimikrobiálne účinky,“ vysvetľuje Eva Blaho. „Je známe, že napríklad na pečeň je vhodná kurkuma, ktorá sa používa bežne v indickej kuchyni. Rozmarín tiež podporuje hlavne druhú fázu detoxikácie pečene, a pomáha tak odstraňovať škodlivé látky. Medovka a levanduľa zas pôsobia upokojujúco na nervovú sústavu,“ dodáva naturopatka.

V kuchyni nesmú chýbať   

Naturopatka Eva Blaho tvrdí, že bylinky by v kuchyni rozhodne nemali chýbať, pretože sú veľmi zdravé a dajú sa využívať do akýchkoľvek jedál. „Napríklad minule som piekla mafiny nasladko a dala som do nich aj rozmarín, čo dodalo koláčikom zaujímavú chuť. Rozmarín  môžete použiť aj do šalátov alebo slaných koláčov, najlepšie však vynikne a dochutí jedlá z mäsa či rýb. Aj levanduľa sa často používa na dochutenie rôznych kaší, nápojov, dokonca aj koláčov. Bylinky treba používať sušené aj čerstvé,“ dodáva Eva.

Kedy je vhodné bylinky do jedla pridať, aby najlepšie vynikli a zachovali si svoje vitamíny a prospešné oleje? Naturopatka v prvom rade rozlišuje to, či ideme pridávať sušené, alebo čerstvé bylinky: „Sušené bylinky treba pridať na začiatku, alebo v polovičke varenia. Je to ako s čajom – látky v bylinkách potrebujú čas, kým sa ,vylúhujú᾿. Všetko zdravé z nich potom ostáva v polievke či omáčke. Čerstvé bylinky treba, naopak, pridať neskôr, teda až ku koncu varenia. U čerstvých byliniek by sa prílišnou tepelnou úpravou mohli znehodnotiť niektoré látky citlivé na teplo, napríklad vitamín C.“

Smelo do toho – bylinky môžu jesť aj naše ratolesti       

Eva Blaho tvrdí, že hoci sú na bylinky skôr zvyknutí dospelí, nevidí dôvod, prečo by ich nemohli konzumovať aj deti. Čo však robiť, keď deťom nechutia? „Deti chuť byliniek väčšinou cítia intenzívnejšie. Preto by sme ich mali dávať do jedla v menších množstvách, aby sme jedlom prekryli ich chuť alebo treba používať menej výrazné či sladšie byliny. Môžeme siahnuť napríklad po škorici či muškátovom oriešku, ktoré majú pomerne sladkastú chuť, a preto deťom nemusia prekážať. Takisto koriander chutí jemne citrónovo,“ vysvetľuje Eva. Ďalej dodáva, že každé dieťa je individuálne a niektoré bylinky vnímajú veľmi citlivo, iné takmer vôbec. Všetko záleží od individuálnej chuti.

Čo vo vašej kuchyni určite nesmie chýbať           

Podľa naturopatky Evy by nemali vo vašej základnej výbave chýbať majoránka, saturejka, bobkový list, oregano, kurkuma, rozmarín – o ich účinkoch sme si už povedali, ale tiež klinčeky, ktoré majú antiseptické účinky, fenikel proti plynatosti a jemnejšie bylinky ako bazalka, medovka a rasca. Počas sezóny je lepšie siahnuť po čerstvých bylinách a mimo sezóny po sušených.

Keď už bylinky nestačia     

Bylinky sú pri každodennom varení výbornou prevenciou, no pri zdravotných problémoch nám už nestačia. „V takýchto prípadoch svojim klientom odporúčam čaje alebo tinktúry, ktoré sú koncentrované, pretože je potrebné, aby to malo terapeutický účinok. Do jedálnička odporúčam zaradiť hlavne kurkumu. Veľmi jednoducho si aj doma môžeme pripraviť kurkumový olej a denne ho používať. Kurkumový prášok nasypeme do olivového oleja a  prípadne môžeme pridať aj čierne korenie. Používame klasicky ako čistý olivový olej v studenej a aj teplej kuchyni na krátku tepelnú úpravu,“ dodáva na záver.

Bylinky môžete pridávať do každého jedla, aj k desiatam pre seba a svoje deti. Takéto chutné desiate nájdete v elektronickej kuchárke Zdravé desiate nielen pre deti. Ako bonus dostanete Zdravé torty a Smoothies – zdravie v každom hlte.

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Bylinky, ktoré obohacujú jedálniček i naše zdravie – 2. časťBylinky, ktoré obohacujú jedálniček i naše zdravie

Vďaka bylinkám sú jedlá chutnejšie a voňavejšie, ľudia zasa zdravší. 

 

 

Fenikel zbaví nadúvania a prinesie úľavu pri kašliFenikel zbaví nadúvania a prinesie úľavu pri kašli

Fenikel pomáha odstrániť nepríjemné kŕče v tráviacom trakte a zmierňuje plynatosť.

 

Kurkumové maslo s bylinkamiKurkumové maslo s bylinkami

Veľmi jednoduchá a rýchla pomôcka, ako si vylepšiť  obyčajný  korenený steak, rybu alebo dusenú zeleninu v pare či pečené zemiaky v šupke. 

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Naturopatka Eva Blaho: bylinky sú zdravšie, ako si ľudia myslia

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 690
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.