29. JAN 2016

O nutelle, orangutanovi a sile symbolov

Jiří Majer

Už dlhší čas registrujem rozruch okolo palmového oleja. Nebol som si istý, nakoľko sú alarmujúce správy o vypálených pralesoch reálne a či sa nejedná iba o ďalšiu z mnohých módnych hystérií. 

Vždy sa objavia nejaké témy, ktoré zahltia médiá a po pár dňoch alebo týždňoch po nich ani pes neštekne. A tak som si sadol a „googlil". To ma presvedčilo, že s vysokou pravdepodobnosťou ide o reálny problém.

Ďalším rozmerom kauzy „Palmoilgate" je vplyv palmového oleja na naše zdravie. Z mnohých rozborov vyplýva, že nám neprospieva. Keď sa pozriete na zoznam výrobkov obsahujúcich palmový olej, tak v mnohých prípadoch ide o „smrtiaci" koktail cukru, umelých farbív a palmového oleja. Myslím si, že množstvo týchto výrobkov by si zaslúžilo rovnaký text, ako je na cigaretách: „Požitím tohto výrobku si vážne poškodzujete zdravie".

Pri jednom z článkov na túto tému som objavil vo fotogalérii fotku orangutana zraneného pri vypaľovaní pralesov v Indonézii. Je to pre mňa emotívna fotka, a tak som si vzal do lona jedenásťročnú dcérku, ukázal som jej fotku a začal rozprávať.

Príbeh o orangutanovi

O tom, ako mnoho firiem v potravinárskom priemysle vyrába výrobky nie pre zvýšenie kvality života tých, ktorí ich jedia, ale pre zvýšenie ziskov. O tom, že aby bol zisk čo najväčší, tak je potrebné vyrábať čo najlacnejšie a predávať čo najviac draho. O tom, ako jednou zo surovín, ktorá nie je zdravá, ale ktorú mnoho firiem do svojich výrobkov dáva, je práve palmový olej. O tom, že palmy, z ktorých sa palmový olej získava, sa pestujú v tropických štátoch a tie ho potravinárskym koncernom predávajú za relatívne nízke ceny. Preto je palmový olej pre potravinárske koncerny výhodný. Umožňuje im vyrábať viac za menej, teda zvyšovať zisky. A tak palmového oleja chcú čím ďalej, tým viac, a preto vzniká čoraz viac plantáží. Pre tieto plantáže je však treba veľa miesta a to sa získava vypaľovaním tropických pralesov. A v tých pralesoch žijú zvieratká: opice, tigre, nosorožce atď., ktoré potom nemajú kde bývať a postupne umierajú. Alebo sú pri vypaľovaní zranené, ako opička na obrázku.

„Ocko, v ktorých potravinách je ten olej?"

„Z tých, ktoré máme doma, tak napríklad v nutelle."

Dcéra sa so smutným výrazom v očiach spýtala:  „V nutelle? To je škoda. Vieš, ako to urobíme? Nutellu, ktorú máme doma, si budem šetriť a ďalšiu už potom nekúpime!“

Potom dlho skúmala ten obrázok: „Ocko, vieš, čo je hrozné? Ten orangutan je veľmi podobný človeku."

Tento rozhovor prebehol pred týždňom a bol som zvedavý, akú stopu na dcére zanechá. Paradoxne som zistil, že som tým rozhovorom výrazne ovplyvnil sám seba. Hovoril som si: „Keď som to dcérke vysvetlil a chcem od nej, aby obmedzila niektoré zdraviu škodlivé potraviny, ktoré jej chutia, tak by som nemal kázať vodu a piť víno." Začal som si teda dávať pozor, či v tom, čo jem, palmový olej náhodou nie je, a ak som ho v danej potravine našiel, tak som si predstavil obrázok orangutana a prešla ma chuť. Aj na moje obľúbené arašidové chrumky.

Celý týždeň sme sa o tom doma nerozprávali a o to viac ma Dája prekvapila v piatok po návrate zo školy.

„Oci, stiahla som si do mobilu fotku tej zranenej opičky a dnes som ju ukázala v triede. A vieš, čo sme zistili? Že v tých cereálnych čokoládových guľôčkach, ktoré predávajú v automate na chodbe, je palmový olej! Práve sme mali jedny otvorené a vieš čo? "

„Neviem?"

„Už ich potom nikto z celej triedy nechcel jesť! A už si ich nekúpime."

Prvé, čo dnes Dája robí, keď vezme do ruky nejaké jedlo, tak sa pozrie na zloženie a hľadá palmový olej. Mám z toho radosť, pretože tým pomáha nielen pralesu a opičkám, ale najmä sama sebe. Eliminuje tým veľa „smrtiacich kokteilov" v strave, o ktorých v televíznych reklamách hovoria, aké sú "cool", keď ich deti jedia...

A tiež si uvedomuje, ako správanie každého z nás môže mať dôsledky na druhej strane zemegule...

Bohužiaľ, uvedomujem si aj to, že palmový olej vo výrobkoch, ktoré sa predávajú u nás, je len špičkou ľadovca. V mnohých chudobných štátoch nemajú dostatok potravín a ani peňazí, a tak „nezdravé" a lacné výrobky predstavujú jedinú alternatívu, ako si zaplniť žalúdok...

Kto je Jiří Majer?

Jiří Majer na svojom blogu píše pre radosť a to hlavne o živote v nás i okolo nás, o zdravej životospráve, politike, dobrom víne i jedle. Viac jeho článkov nájdete na blogu www.jirimajer.cz

Zdroj článku: http://jirimajer.cz/2016/01/23/o-nutelle-orangutanovi-a-sile-symbolu/
Zdroj foto: flickr.com

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - O nutelle, orangutanovi a sile symbolov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.