22. SEP 2016

Príprava kvásku a kváskové mapy

Ako si pripraviť kvások doma a čo robiť v prípade, že si na to ešte netrúfnete? Poradí odborníčka na kváskové pečenie Lenka Mančíková.

Prečo je vhodné jesť kváskový chlieb?

Kváskový chlieb je zdravší, nie je to nič umelé, človekom vytvorené, je to len voda a múka a prirodzené baktérie. Na rozdiel od droždia ide o baktérie mliečneho kvasenia, ktoré skvelo rozložia všetky zložky múky a tá je potom omnoho viac stráviteľná. Má preto pozitívny dopad na trávenie.

V čom je rozdiel medzi kváskom a droždím?

Nepochybne je to chuť a trvanlivosť chleba. Pomalé kvasenie a prítomné baktérie v kvásku dodávajú chlebíku príjemnú kyslosť. Vôňa, ktorá sa šíri pri príprave domáceho kváskového chleba, navyše dotvára atmosféru pravého domova. Kváskový chlebík vydrží chutný minimálne týždeň. Kvások na rozdiel od droždia obsahuje zdraviu prospešné baktérie, ktoré náš organizmus chránia pred vznikom nebezpečnej kandidózy, ktorá spôsobuje tráviace ťažkosti, opakované gynekologické a urologické infekcie, oslabenie imunity či rôzne alergie.

Ako si vyrobiť kvások?

Podľa slov Lenky Mančíkovej vám stačí mať ražnú múku (odporúča celozrnnú) a vodu. Nižšie nájdete aj celý postup.

  • 1. deň: Do väčšieho skleneného pohára dajte asi 50 g múky a pridajte zhruba 50 ml teplej vody, aby vzniklo tekuté, ale hustejšie cestíčko. Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa.
  • 2. deň: Cestíčko premiešajte a ovoňajte. Malo by byť mierne kyslasté. Pridajte 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešajte a nechajte odpočívať do ďalšieho dňa.
  • 3. deň: V cestíčku by sa už mali tvoriť bublinky. Premiešajte ho, pridajte znova 2 lyžice ražnej múky a teplej vody, aby to bolo stredne husté. Nechajte do ďalšieho dňa.
  • 4. deň: PEČIEME.

V tento deň by ste už mali mať kvások hotový. Má veľa bubliniek, vonia kyslo, čiže už má aj tie správne baktérie. Správny čas na pečenie je vtedy, keď kvások začne klesať, lebo baktérie spracovali všetku múku.

Kvások vydrží 10 až 14 dní. Ak nepečiete tak často, tak ho treba raz do týždňa prikŕmiť lyžičkou múky a lyžičkou vody, dobre zamiešať a odložiť naspäť do chladničky.

Čo všetko sa dá z kvásku pripraviť?

Z kvásku sa dá pripraviť veľmi veľa vecí – nielen chlieb a pečivo, ale aj sladké koláče, nemusia byť len kysnuté, pokojne sa kvások môže pridať do mafín, bábovky, a dokonca sa používa aj na varenie. Viac receptov a kurzov s kváskom nájdete na www.kvasok.sk.

Kde vieme nájsť niekoho, kto dokáže pripraviť kvások, ak sa bojíme, že sa nám nepodarí?

Ja odporúčam radšej získať kvások od niekoho, kto veľa a často pečie. Je dokázané, že takýto kvások veľmi dobre pracuje. Keď si robíte kvások sama, môže vás aj prípadný neúspech odradiť, že to je zložité a pod. A ak sa aj podarí, chlieb počas prvého mesiaca nemusí byť veľmi dobrý a opäť to môže odradiť. Samozrejme, nie je to pravidlo. Viem o prípadoch, keď založili kvások, pekne im vydržal a aj chlebíky boli výborné.

Čo sú to kváskové mapy?

Podstatnou časťou stránky www.kvasok.sk bude aj naďalej mapa, kde je možné nájsť ľudí, ktorí pečú s kváskom, tzv. kvásková mapa. Tam by sa mali združovať všetci ochotní domáci pekári, ktorí vedia v prípade potreby ponúknuť kvások. V Čechách to má dlhú tradíciu, u nás na Slovensku ako keby stále ľudia nevedeli o tejto možnosti. Na stránke sa aj počas kurzov snažím o spopularizovanie kvásku a všetkého s tým súvisiaceho. Pozrite sa na mapu a spojte sa s niekým vo vašom okolí, kto dokáže kvások pripraviť.

Aké sú vaše skúsenosti s kváskom? Podaril sa vám na prvýkrát, alebo sa ešte len chystáte na jeho prípravu?

Zdroj foto: unsplash.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Ako používať výživnú pohánkovú múku v kuchyni?Ako používať výživnú pohánkovú múku v kuchyni?

Pohánková múka má špecifickú chuť, ale pokiaľ ju použijete v správnom množstve, chuť koláčov priveľmi nezmení a dodá im množstvo živín.

 

Tipy od odborníčky na najvýživnejšie múky a ich kombinácieTipy od odborníčky na najvýživnejšie múky a ich kombinácie

Prečo sa oplatí pri pečení kombinovať viacero múk a ktoré sú najviac prospešné? 

 

Slivkový pájSlivkový páj

Koláč zo špaldovej múky, s mandľami a slivkami.

 


Autor článku

janka@chytrackova.sk

Janka Chytráčková

Milujem chutné jedlo. Bodka. Je to láska na celý život a nehanbím sa za to :) Som Ambasádorka nadácie Jamie Olivera na Slovensku. Organizujem celosvetovú oslavu zdravého a chutného jedla Food revolution day. A mohli ste ma vidieť aj na Gurmán feste, ktorý som otvárala na Hlavnom pódiu. Som presvedčená, že vďaka zdravému jedlu a pohybu môže byť každá žena krásna a sebavedomá. Kliknite si na moju stránku a zistite ako vám môžem pomôcť s budovaním vašej osobnej značky. Aby ste zažiarili. Lebo si to zaslúžite.

http://www.jankachytrackova.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Príprava kvásku a kváskové mapy

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 690
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.