18. MÁJ 2017

Quinoa - obilnina plná vitamínov

Janka Chocholová

Už ste jedli quinou? Ak nie, skúste ju. Prospieva zdraviu, je bohatá na vlákninu, množstvo vitamínov a minerálov.

Quinoa tiež pomáha pri spaľovaní tukov a podporuje vstrebávanie výživných látok. Keďže obsahuje vlákninu, ktorá je v nej nerozpustná, predchádza vzniku žlčových kameňov a umožňuje vylučovať z tela toxíny. Vďaka svojmu zloženiu je prospešná pri vyrovnávaní hladiny cukru v krvi, čím pôsobí ako prevencia cukrovky. Jej pravidelnou konzumáciou sa takisto znižuje pravdepodobnosť srdcovocievnych ochorení. Nakoľko neobsahuje lepok, je vhodná aj pre tých, ktorí trpia alergiami.

Kde sa vzala quinoa

Quinoa má pôvod v Južnej Amerike. Nazýva sa aj ako inkaryža a v kuchyni má všestranné využitie. Vychutnať si ju môžeme v polievkach, v šalátoch, ako prílohu k hlavným jedlám, alebo pridať do jogurtu, mlieka, müsli a tiež použiť ako prísadu do sladkých jedál.

Majú ju aj v dm drogerie

Skutočnosť, že zdravá výživa je dôležitá pre celkové zdravie človeka, podporuje aj dm drogerie. Preto vyvinula sortiment produktov biopotravín pod názvom dmBio.

V ponuke dm drogerie je pufovaná quinoa, ktorá je nesladená a obsahuje iba prírodné cukry. Na stránku dm drogerie prispela Peťa z blogu redvelvetcooking svojim receptom, kde použila quinou od dmBio. Veď vyskúšajte:

Opečená maslová tekvica s kešu orieškami, bazalkovou kari omáčkou a quinoou

Na 2 porcie potrebujeme:

  • cca 500 g maslovej tekvice
  • olivový olej dmBio
  • hrsť kešu orieškov dmBio
  • vetvička rozmarínu
  • soľ
  • bazalková kari omáčka
  • hrsť čerstvých bazalkových listov
  • 400 ml kokosového mlieka dmBio
  • ½ červenej čili papričky
  • 2 jarné cibuľky
  • šťava a kôra z polovice citróna
  • 1 čl sójovej omáčky
  • 1 čl kari korenia
  • 1 čl harisa pasty
  • štipka mletého koriandru
  • štipka kurkumy
  • quinoa
  • 100 g quinoi dmBio
  • 150 ml vody
  • štipka soli

Postup:

Tekvicu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a prihodíme aj vetvičku rozmarínu, aby olej ochutila.

Tekvicu mierne posolíme a dáme na rozpálenú panvicu, opekáme z oboch strán. Keď tekvica zmäkne, pridáme na pár minút teplotu, nech chytí peknú hnedú farbu. Vtedy pridáme aj nahrubo nasekané kešu oriešky, tie sa opražia a budú mať výraznejšiu chuť.

Odstavíme a tekvicu s orieškami dáme z panvice bokom. Začneme pripravovať quinou - najskôr ju prepláchneme horúcou vodou, potom v hrnci zalejeme približne 150 ml vody, mierne osolíme a varíme asi 20 minút. Ak je treba, dolejeme na panvicu trošku oleja. Nadrobno si nasekáme dve jarné cibuľky - zelenú časť cibuliek odložíme na posypanie a zvyšok dáme na panvicu. Pár minút pražíme na miernej teplote.

Potom pridáme na panvicu 1 čl kari korenia, 1 čl harisa pasty, štipku mletého koriandru, štipku kurkumy a soľ. Koreniny na panvici premiešame a zalejeme kokosovým mliekom (ak je v mlieku príliš veľa vody - môžeme časť odliať). Keď omáčka začne bublať, pridáme najemno nasekanú bazalku, polovicu čili papričky (semienka môžete pokojne vybrať, ak nemáte radi pálivé), kôru a šťavu z citróna.

Omáčku necháme pár minút povariť, ochutnáme a ešte podľa vlastnej chuti dochutíme. Pri podávaní na tanieri ešte posypeme čerstvou jarnou cibuľkou a prípadne lístkami bazalky.

Zdroj ilustračnej fotky: Einladung_zum_Essen, CC0


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Quinoa - obilnina plná vitamínov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 872
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.