25. NOV 2016

Rady od odborníčky, ako urobiť dokonalý raw dezert

Akými zásadami sa riadiť a aké chyby robíme pri príprave raw dezertov najčastejšie? Prezradila Zuzana Frešo a nezabudla pripojiť recept na skvelé raw guľôčky. 

Raw dezerty sú čoraz populárnejšou a hlavne zdravšou alternatívou bežných dezertov. Dokonale chutia a obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Mnohí však veria mýtu, že sú bez kalórií, alebo obsahujú oveľa menej kalórií ako bežné pečené dobroty a môžeme ich jesť bez obmedzenia aj vtedy, keď chudneme. Bohužiaľ, pravda to nie je, ale ich nespornou výhodou je fakt, že nie sú prázdnym zdrojom kalórií ako bežné sladkosti, nehovoriac o dokonalej chuti. „Raw dezerty sú dezerty bez lepku, laktózy, pridaného rafinovaného cukru a vajec. Na internete môžete nájsť jednoduché recepty, ako raw guľôčky z dvoch ingrediencií až po komplikované servírované luxusné dezerty so zmrzlinou a rôznymi prelivmi. Keďže raw dezerty neprechádzajú žiadnou tepelnou úpravou, finálna chuť je rovnaká ako pri mixovaní. Z toho jasne vyplýva, že úplne najdôležitejšou zložkou sú kvalitné, čerstvé a pri ovocí platí aj zrelé potraviny. Často sa používa sušené ovocie,“  hovorí zo skúseností odborníčka na raw dobroty Zuzana Frešo a upozorňuje, že pri sušenom ovocí treba dať pozor na obsah pridaného cukru a siričitanov. Najčastejšie v ňom býva zastúpený síran draselný (E515).

V raw dezertoch sa veľmi často používajú aj rozličné oriešky a semiačka, ktoré treba vopred namočiť. Jeden dôvod je ten, že sa tak eliminuje množstvo antinutričných látok a živiny sa stávajú lepšie využiteľnými. A druhý je spojený s dosiahnutím dokonalej konzistencie. „Obzvlášť dôležité je to pri kešu orechoch, pretože také mäkučké sú perfektne pripravené na spracovanie do hladkého a jemného krému,“ dodáva Zuzana.

Podľa Zuzany máme najväčšie problémy s prípravou korpusu

Hlavnými surovinami na prípravu raw korpusu sú oriešky a sušené ovocie. No často sa stáva to, že i keď dodržíme postup, korpus pripomína skôr pyré, alebo v ňom zostali veľké kusy sušeného ovocia a orechov. Čo s tým? Zuzana ponúka hneď 3 tipy:

  • Orechy a suché ingrediencie najskôr pomixujeme na múku, až potom pridávame sušené ovocie. Takto predídeme veľkým nerozmixovaným kúskom. Ak ste orechy vopred namočili, ideálne je ich vysušiť utierkou, ešte lepšie úplne usušiť v sušičke.
  • Sušené ovocie vopred namočíme, aby sa s ním lepšie pracovalo. Hrozienka len premyjeme. Sú príliš malé, rýchlo naberú vlhkosť a potom hrozí, že korpus bude jedna mazľavá hmota.
  • Ak sa vám zdá, že korpus nelepí, môžete doň pridať 1 PL vlažnej vody, alebo 1 PL kokosového oleja. Ingrediencie pridávajte postupne, lebo aj jedna lyžica vie naozaj dostatočne pomôcť.

Pripravte si rýchle guľôčky z troch surovín z dielne Zuzany Frešo

Suroviny:

  • 100 g lieskových orieškov
  • 10 g kakaa (naturálneho)
  • 90 g datlí sukkari

Postup:

V mixéri pomixujeme suché suroviny a vyrobíme si „múku”. Potom pridáme ostatné ingrediencie. Vzniknuté cesto musí byť lepkavé, aby sa z neho dali tvoriť guľôčky. Ak cesto nelepí dostatočne, môžete po kvapkách pridávať tekuté sladidlo podľa vášho výberu. Odporúčam tvoriť gulôčky, tzv. bite-size, teda veľkosti na zahryznutie, to je asi 10 až 15 g.

Zdroj foto: Zuzana Frešo

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Janka malaga: 95 % zdravých jedál sa dá uvariť do polhodinkyJanka Malaga: 95 % zdravých jedál sa dá uvariť do polhodinky

Obľúbená foodblogerka a  spoluautorka knihy Zdravé rýchlovky vám prezradí konkrétne tipy, ako ozdraviť tradičnú slovenskú kuchyňu. 

 

Ako dostať viac zeleniny do našej stravy?Ako dostať viac zeleniny do našej stravy?

Viete, čo znamená 5+ denne v súvislosti s konzumáciou zeleniny?

 

Food blogerka natália spišiaková: učarovala jej zdravá kuchyňa, raw jedlá i behBehom roka zhodila 30 kíl a zabehla polmaratón. Ako to dokázala?

Počas jedného roka zhodila 30 kíl a odbehla svoj prvý polmaratón. Dnes tvrdí, že toto obdobie zmenilo nielen jej telo, ale i životné priority. 


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Miková - redaktorka Cvičte.sk

Písaniu sa venujem niekoľko rokov, je mojou prácou i koníčkom. Takisto som vyznávačkou zdravého životného štýlu – pravidelne športujem a nie je mi jedno, čo si dám na tanier. Oblasť výživy ma zaujíma natoľko, že sa v tomto smere aktívne vzdelávam. Nedávno som absolvovala 6-mesačný kurz výživového poradenstva v ČR a plánujem sa zúčastniť ďalších, pretože si myslím, že vedomosti sú základ. Mojím mottom sú slová Usaina Bolta: „Nemožné je len silné slovo používané slabými ľuďmi, ktorí zistili, že je ľahšie žiť vo svete, ktorý im bol daný, ako nájsť v sebe silu niečo zmeniť. Nemožné nie je fakt, ale voľba.“ Viac o mne aj na:

http://bit.ly/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Rady od odborníčky, ako urobiť dokonalý raw dezert

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.