Slnečnicová múka a tri recepty

Slnečnicová múka predstavuje dokonalú alternatívu múky, ktorá zabezpečí možnosť dopriať si jedlá z múky, aj keď máte problémy s lepkom. Neuveríte, aké jednoduché je si ju vyrobiť a variť z nej.

Slnečnicová múka a tri recepty
Zdroj: mploscar, Pixabay.com, CC0
18. MÁJ 2018

Ako si vyrobiť slnečnicovú múku

Suroviny: surové neochutené slnečnicové semiačka.
Pomôcky: mlynček na kávu.
Postup je úplne jednoduchý – semiačka vložte do mlynčeka a pomeľte ich. :)

Energetické snacky zo slnečnicovej múky

Muffiny

Ingrediencie na 12 porcií:

250g slnečnicovej múky
40 g kakaa
30 g čokoládového proteínu
2 vajcia
240 g bieleho jogurtu
120 ml mlieka
80 g slnečnicového oleja
30 g kokosového cukru
70 g horkej čokolády
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku kypriaceho prášku
štipku soli

Postup:

V jednej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a kakao. V šľahači vyšľahajte vajíčka s cukrom a pridajte k nim mlieko, olej a jogurt. Túto zmes nechajte chvíľku odstáť a následne ju zmiešajte so suchou zmesou. Do vzniknutej zmesi nalámte ešte kúsky horkej čokolády. Cesto vlejte do formy na muffiny a pečte pri 220 °C približne 20 minút. Potom stiahnite teplotu na 180 ° a dopečte ešte asi 5 minút.

Banánové sušienky

Ingrediencie:

2 zrelé banány
2 vajcia
30 g čokoládového proteínu
1 čajová lyžička prášku do pečiva
50 g ovsených vločiek
120 ml mlieka
30 g slnečnicovej múky
na dosladenie odporúčam použiť výťažok zo stévie
použiť môžete aj kúsky čokolády, chia semienka, hrozienka a pod.

Postup:

Banány roztlačte na pyré a následne k nim pridajte všetky mokré ingrediencie, zamiešajte ich a na záver k nim pridajte aj všetky suché. Tým vám vznikne tuhšie cesto, ktoré pomocou lyžice nadávkujete na papier na pečenie. Sušienky pečte 15-20 minút pri 170°C.

Palacinky

Ingrediencie:

600 ml mlieka
250 g slnečnicovej múky
3 polievkové lyžice kvalitného kakaa
2 vajcia
štipka soli
náplň podľa chuti (tvaroh, ovocie, med...)

Postup:

V miske si poriadne zmiešajte všetky ingrediencie, okrem náplne. Na premiešanie použite metličku, aby sa vám nevytvorili hrudky. Hotové cesto (nesmie byť ani príliš husté a ani príliš tekuté) dávkujte na rozohriatu panvicu a palacinky opekajte z oboch strán. Používajte kvalitnú panvicu, aby ste na opekanie nepotrebovali olej.


Autor článku

michal.lendel@cvicte.sk

Ing. Michal Lendel, fitnes tréner I. triedy

V minulosti som sa aktívne venoval viacerým športom: hádzaná, basketbal, volejbal. Posledných päť rokov sa venujem hlavne kulturistike. Zaujímam sa aj o zdravé stravovanie, vypracovávanie jedálničkov na mieru, doplnky výživy a pracujem aj ako fitnes tréner. Váš úspech je aj mojím úspechom.

http://www.facebook.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Slnečnicová múka a tri recepty

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 1284
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.