Slovenské superpotraviny: čučoriedky

Adela Jasenovcová

Čučoriedky sú zdravé a sladké. Okrem toho sa z nich dajú pripravovať fantastické dezerty, tinktúry, likéry, aj džemy. Ukázalo sa, že tieto obľúbené bobuľky sú vlastne superovocie, plné antioxidantov, ktoré môžu pomôcť bojovať proti chorobám. Dobre slúžia mozgu, čo im taktiež pomáha získať hrdý titul super.

Slovenské superpotraviny: čučoriedky
Zdroj: Pixabay.com, CC0
18. MÁJ 2018

Už pred tisíc rokmi sa čučoriedky využívali nielen v tradičnej medicíne, ale aj v domácnostiach, ako jedna z ingrediencií do jedál, sirupov, aj štiav. Rastú ako malý krík, podobne ako brusnice, z ktorých sa vyvinuli, a ktoré pochádzajú z Ázie, kde ich môžete nazbierať aj teraz.

Postupne sa rozšírili a dnes rastú čučoriedky prakticky po celej Európe. Vyskytujú sa tiež v severozápadnej Amerike. Čučoriedky rastú v našich lesoch, kde ich môžete zbierať od júla do septembra. Je to malý krík, dorastajúci do výšky 45 cm, s malými guľatými lístočkami.

Plody sú asi polcentimetrové, tmavo modré až fialové guľôčky, obsahujúce tmavú šťavu. Rastlinné farbivo antokyán spôsobuje, že modrofialovú farbu len ťažko dostávate zo zubov, rúk aj oblečenia.

Na zber sa používajú hrebene, ktoré sú však k rastline nešetrné. Ručný zber je omnoho namáhavejší, no zohľadňuje životné prostredie.

Prečo sú čučoriedky na zozname superpotravín

Pri 84 kalóriách obsahuje malá miska týchto plodov 14% odporúčanej dennej dávky vlákniny a 24% odporúčaného denného príjmu vitamínu C. Konzumácia jednej malej šálky čučoriedok za týždeň znižuje krvný tlak a zrýchľuje metabolizmus, a to hlavne kvôli vysokému obsahu antioxidantu – anthokya nínu.

Čučoriedky znižujú aj hladinu LDL (zlý cholesterol), čo nepriamo znižuje riziko koronárnych ochorení srdca. Čučoriedky môžu tiež brzdiť rast buniek rakoviny prsníka. Účinne bojujú aj proti zabúdaniu, znižujú príznaky depresie a študentom pomáhajú učiť sa.

Čo super obsahujú

Čučoriedky obsahujú antioxidanty, triesloviny, rastlinné farbivo antokyán, provitamín A, vitamíny B, karotenoidy, cukry (ovocné), draslík, železo, meď, mangán, horčík, chróm a mnohé iné, zdraviu prospešné látky.

Čučoriedkové muffiny

cucoriedky_muffiny

Suroviny

200 g hladkej múky, 100 g cukru, 80 ml oleja podľa chuti alebo roztopeného masla, 1 vajce od šťastnej sliepky, 100 ml plnotučného mlieka štipka soli, 1⁄2 balíčka prášku do pečiva, 1 polievková lyžica škorice 150 g čučoriedok

Postup

Rúru si dáme rozohriať na 180°C. Všetky suché suroviny zmiešame dokopy. Potom pridáme olej, vajíčko, mlieko. Keď bude mať cesto hladkú konzistenciu, pridáme čučoriedky. Košíčky na muffiny naplníme do 3⁄4 objemu a pečieme asi 25 minút.

Kapitola o pozitívnych účinkoch čučoriedok je súčasťou bonusovej e-knihy SUPERPOTRAVINY na vašom stole, ktorú dostávate ZADARMO spolu s e-knihou 10 CVIKOV pre váš zdravý deň pri zakúpení zdravej kuchárskej knihy NABITÁ KUCHÁRKA.

Obalky_Superpotraviny_10 Cvikov_Nabita kucharka_3D_1200x600

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Slovenské superpotraviny: čučoriedky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 1385
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.