Šošovica je kráľovnou strukovín. Nasýti, dodá bielkoviny i ďalšie živiny
Je výborná pre vegetariánov, diabetikov, športovcov i večných hladošov.
Sú výživné i lacné. Ďalšia z kategórie potravín, ktoré sú dôkazom toho, že stravovať sa dá zdravo aj bez toho, aby nás to draho vyšlo. Strukoviny, teda hrach, fazuľa, šošovica alebo cícer, sú však z pohľadu výživy zaujímavé hlavne svojou chuťou a výživovými vlastnosťami. Prestavujú skvelý zdroj proteínov, rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, vitamínov skupiny B, viacerých minerálov a stopových prvkov. Za povšimnutie určite stojí draslík, vápnik, horčík, fosfor, ale aj zinok, železo či mangán. Azda jediným mínusom je to, že môžu spôsobovať nafukovanie. Aj tomu sa však dá predísť správnou prípravou. Pozor si tiež treba dať na strukoviny v sterilizovanej podobe, ktoré zvyčajne obsahujú vysoké množstvo sodíka.
Šošovica na tanieri
Šošovica nechýbala v jedálničku našich predkov. Dodala im pocit sýtosti i energiu do ťažkej fyzickej práce. Je tiež pevnou súčasťou indickej kuchyne. Aké sú ďalšie pozitíva šošovice? Vláknina je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev, teda je prevenciou zápchy a navyše prospieva srdcu. Zasýti a nespôsobuje kolísanie cukru v krvi. Vitamíny zo skupiny B podporujú metabolizmus a sú dôležité pre správne fungovanie nervovej sústavy. Vysoký obsah proteínov prospieva tvorbe a obnove svalovej hmoty. Neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, a preto ju treba kombinovať s inými zdrojmi bielkovín. Na túto skutočnosť by si mali dať pozor hlavne vegatariáni a vegáni. Zastúpený draslík znižuje krvný tlak, vápnik je potrebný pre kosti a zuby, horčík eliminuje svalové kŕče a ovplyvňuje náladu, železo je prevenciou anémie atď. Pozitív šošovice je naozaj neúrekom.
Skvelo chutí červená, orientálna žltá i beluga. Ktorú si dáte?
Aj so strukovinami môžete experimentovať. Jednotlivé druhy sa mierne líšia nielen z výživového hľadiska, ale aj chuťou či dobou tepelného spracovania. Ak si zvolíte napríklad červenú šošovicu, pripravte sa na jemnejšiu chuť. Jej plusom je aj rýchla príprava. Stačí ju na 30 minút namočiť, variť okolo 15 minút (na 250 gramov potrebujete 500 ml vody) a hotovo. Je skvelá aj pre deti, pretože je ľahko stráviteľná. Ocenia ju aj ľudia s anémiou kvôli slušnému zastúpeniu železa.
Odporúčame: Alnatura červená šošovica bio, 500 g. Alnatura červená šošovica sa svojou jemnou chuťou výborne hodí na prípravu pyré, do polievok, šalátov i nátierok. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Beluga šošovica vás na prvý pohľad upúta svojím vzhľadom. Aj po uvarení je čierna a lesklá, hovorí sa jej „kaviár vegetariánov“. Gurmáni ocenia jej chuť, ktorá pripomína orechy či gaštany. Plusom je rýchla príprava a tiež pevnejšia konzistencia po uvarení v porovnaní s bežnou šošovicou.
Odporúčame: Bio Beluga šošovica, 500 g. Jej pôvod je v severnej Amerike. So svojím nezvyčajným ligotavo čiernym výzorom, ktorý získa po uvarení, je beluga šošovica veľmi obľúbená vo vyberaných kuchyniach. Jej jemne orechová chuť ju robí ideálnou na prípravu šalátov, hustých polievok, nátierok alebo ako prílohu. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Na trhu sa môžete stretnúť aj so šošovicou žltej farby. Táto orientálna šošovica je doménou hlavne tureckej kuchyne. Hotová je približne za 15-20 minút a je stvorená na prípravu orientálnych pokrmov.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
5 výnimočných potravín pre rast svalov. Mužských i ženských
Týchto potravín sa určite nemusia báť ani ženy.
Mungo fazuľa a červená šošovica. Nesmú chýbať vo vašom jedálničku!
Hľadáte zdroj kvalitných proteínov, vlákniny, vitamínov, minerálov a ďalších látok?
Odkiaľ zobrať rastlinné proteíny
Pritom je veľmi jednoduché zameniť niektoré živočíšne bielkoviny za rastlinné.
Diskusia k článku - Šošovica je kráľovnou strukovín. Nasýti, dodá bielkoviny i ďalšie živiny