15. OKT 2015

Za zlé stravovanie môže naša lenivosť, pohodlnosť a nevedomosť

Jana Šimkovičová

Výživový poradca Dušan Plichta bez okolkov poukazuje na kvalitu dnešného stravovania.

Nie je to tak dávno, čo médiá predstavili Power Coffee od inšpiratívneho trénera životosprávy Dušana Plichtu, teda kávu s extra panenským kokosovým olejom, pravým kravským maslom, škoricou a pravým kakaom. Kávu, ktorá dodá energiu a je zdravá. Niektorí možno nad týmto receptom neveriacky krútili hlavou, no tí, ktorí ho vyskúšali, zamilovali si ho. Keďže Dušan Plichta je vždy plný zaujímavých informácií a nedáva si servítku pred ústa, porozprávali sme sa s ním o kvalite potravín, ktoré sú bežne dostupné na našom trhu. 

Ako vnímaš kvalitu potravín, ktoré sú dnes bežne dostupné?

Bohužiaľ, realita bežne dostupných a väčšinových potravín je čím ďalej, tým horšia. Problémom sú veľké reťazce, ktoré vlastne zdeformovali trh a "ošalili" ľudí nerálnymi cenami. Takto vidíme, že mliekari produkujú mlieko pod cenu a existenčne bojujú aj ďalšie závody, ktoré aj keby chceli ísť poctivo, tak ich dopyt a závislosť od veľkých hráčov riadi a manipuluje. Toto nie je udržateľný systém a je len na samotných konzumentoch, aby sa zamysleli nad tým, aký systém chceme podporovať. Na druhej strane je veľa ľudí, ktorí prišli na to, že kvalita potravín ma priamy vplyv na ich zdravie a zároveň, že im umeliny už nechutia. Takto si postupne začíname hľadať poctivé potraviny, farmárov a začíname si uvedomovať skutočnú hodnotu jedla, za ktoré nám nie je potom ľúto priplatiť si o nejakých tých pár eur navyše. Možno si len stačí inak položiť otázku a namiesto šetrenia vnímať jedlo skôr ako investíciu do zdravia a výkonu. Len takto investične zmýšľajúci ľudia sú v živote úspešní a to nemyslím teraz len finančne, ale hlavne energeticky a tým, že realizujú svoj potenciál na 100 %

Čo je podľa teba zdravá potravina? Čo je zdravé?

Zdravá potravina je v prvom rade čo najmenej spracovaná, a teda prvotná. Následne, keď som sa nad tým zamýšľal, tak namiesto toho klasického a podľa mňa už trochu fádneho pomenovania zdravá potravina, by som sa radšej priklonil k slovu efektívna potravina. To by mala byť taká, ktorá ma aj v menšom množstve dokáže zasýtiť, alebo v rámci celého jedla doplniť kľúčové živiny. Aj preto som si definoval vlastné kritériá, ktorými sa riadim pri výbere: 

  • čistá chuť bez prímesí, pridaného cukru či inej chémie
  • optimálny fyziologický vplyv na hormonálny systém (cukor v krvi, inzulín, leptín...)
  • maximálna biologická hodnota pre danú potravinu (vitamíny, minerály a stopové prvky)
  • dobrá stráviteľnosť bez následkov podráždenia čriev a žalúdka
  • vplyv na udržateľnosť systému a nášho životného prostredia

A tak vidíme, že efektívna potravina má hlbší zmysel, ako len naplniť brucho.

Ak by si mal tú moc, čo by si zakázal predávať? S ohľadom na zdravie 

Juuj, toho by bolo... Niekedy len tak krútim hlavou a naozaj nechápem, kam tento svet dospel... Asi si za to môžeme sami, lebo ekonomické pravidlá nepustia a my, ak by sme blbosti nenakupovali, tak by museli zaniknúť. Nebudem to tu rozpitvávať konkrétne, ale asi je nám všetkým jasné, že najväčším problémom je cukor, chémia a potom aj veľké množstvo lepku v mnohých spracovaných potravinách. Čo ma však vytáča viac, je propaganda cereálneho a rôzneho vege-lakto-ovo štýlu, ktorý robí z poctivého mäsa a živočíšnych tukov, ako napríklad pravého kravského masla, úplných zabijakov zdravia. A pritom sa môže v niektorých prípadoch stať, že opak je pravdou a také maslo môže byť oveľa efektívnejšia potravina ako banán. Keď však niektorým ľuďom predstavíte mäso s plátkami masla a grilovanou zeleninou ako ideálny obed, tak sa zhrozia a uprednostnia akože "ľahké superinzulínové cestoviny pomodoro" alebo rôzne diétne šalátiky s polystyrénovými chlebíčkami. 

Čo je podľa teba najväčší problém stravovania dnešných ľudí?

Nevedomosť, neuvedomelosť, lenivosť a pohodlnosť. Normálne mám pocit, že mnoho ľudí, ak by im niekto pripravoval serióznu stravu pravidelne, napríklad také moje power menu, tak by vôbec nemali problém vychutnať si to. Problém je však v ľahostajnosti, pohodlnosti a potom ešte v tom slávnom slovenskom šetrení. Bohužiaľ, mnoho ľudí ma zle naprogramované myslenie, ovplyvnené ešte socializmom, že jedlo je základ a má byť lacné a v hojnosti pre všetkých. Hlavne nech je toho veľa za dobrú cenu. Treba si však uvedomiť, že časy sa zmenili a možnosti sú len dve. Buď budeme do seba investovať, rásť a prosperovať, alebo budeme šetriť, míňať na menej podstatné veci a vlastne sa tak degenerovať. 

Prečo podľa teba chodí čoraz viac ľudí nakupovať do Rakúska?

Lebo sa vzdelávajú, experimentujú, kriticky myslia a chcú každý deň zažívať čistú chuť a plnú energiu z jedla. Aj keď sa podľa mňa nájdu kvalitné potraviny aj u nás, tak je predsa len prevda, že v Rakúsku v supermarkete je toho síce menej, je to drahšie, ale ľuďom to stojí za to. Sám som sa nad tým zamýšľal, lebo chcem podporovať viac slovenských producentov, aj keď občas skočím do Rakúska. A postupne prichádzam na to, že my tu samotné potraviny aj máme v dobrej kvalite, ale nikde to nie je možné kúpiť pokope. Aj keď sa objavujú prvé farmárske trhy, tak tu chýba sieť menších "supermarketov", ktoré by predávali lokálnu produkciu, menšie výrobné závody za férové ceny pre všetkých. V zahraničí je takýchto sietí čím ďalej, tým viac, pričom tým zlatým príkladom je asi Rakúsko, kde ľudia výrazne preferujú podporovať takúto kvalitu a veľké siete sa tam uchytili len veľmi slabo. Zaujímavé, že keď je Slovák v západnej Európe, tak berie vyššiu cenu potravín ako kvalitu, ale keď je doma, tak si to prepočítava, a keď je to viac ako nejaká pomyselná priemerná cena, ktorú výrazne deformuje komerčná sieť, tak hneď začína šomrať. Ako príklad len uvediem, že kvalitné  obedové menu s mäsom a v okolí Bratislavy nemôže ísť pod 5 eur. To je totiž ilúzia...

Sú slovenské produkty kvalitnejšie než tie z dovozu?

Ktoré ako, vždy záleží od producenta a konkrétneho produktu. Existuje u nás viacero odvetví, kde môžeme pokojne prehlásiť, že máme lepší produkt ako ten z dovozu. Hneď ma napadá bryndza a žinčica. Tú máme asi lepšiu ako z dovozu, či? Ale aj ďalej nájdem skvelé príklady poctivých vinárov, pražiarov kávy, syrárov, mäsiarov či farmárov. V mnohých potravinách som totiž zistil, že iný produkt sa predáva vo vybranej krajine pôvodu, ako sa exportuje ku nám. A tak ja jednoducho prepálenú taliansku kávu nemusím...

Aký je rozdiel medzi potravinami, ktoré nás nasýtia a ktoré podporia výkon?

To je dobrá otázka, pretože ak sa povie výkon, tak mnoho ľudí napadne hlavne ten fyzický. Oveľa menej sa však rozoberá výkon mentálny a naša schopnosť koncentrácie, zvládania stresorov a celková výdrž a schopnosť adaptácie. Preto si treba uvedomiť, že pri podpore výkonu by sme sa nemali rozprávať len o stimulantoch, ale aj o mineráloch, dobrých tukoch, aminokyselinách či adaptogénoch. Vedeli ste, že ženšen v mätovom čaji vám môže priniesť viac prospechu ako nejaká bežná káva s mliekom a cukrom? Celkovo si myslím, že ak chceme optimalizovať výkon, tak potrebujeme dosiahnuť isté adekvátne zasýtenie, a to hlavne v zmysle správnej hormonálnej činnosti. Aj preto je rozdiel v cukrovej stimulácii, ktorá posilní len veľmi krátkodobo a tukovej stimulácii, ktorá si vyžaduje adaptovaný organizmus, ale následne sa výkon dostáva do iných čísel, hlavne v zmysle výdrže a preťaženia organizmu. Zároveň, ak sa bavíme o mentálnom výkone, tak akýkoľvek nával hladu, vás o neho výrazne oberá... Mozog totiž bude vždy najprv riešiť fyziologické ohrozenia skôr ako racionálne rozhodnutia. 

Ako by sa mali ľudia stravovať, aby boli zdraví a plní energie? Čo by v ich jedálničku nemalo chýbať?

Jediný jasný a presný návod neexistuje, keďže každý je sám individualitou v svojom čase, priestore a stave metabolizmu. Čo by však určite nemalo chýbať, tak to sú dobré tuky a rôznorodá zelenina, ako najlepší zdroj sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Určite sa zíde aj kvalitná bielkovina, pričom azda len o cukroch sa dá povedať, že nie sú esenciálne, a teda, že sa dá aj bez nich. Nejde nám tu však teraz o nejaké ketogenické odporúčania, ale skôr o reálne zamyslenia sa nad množstvom sacharidov, ktoré človek denne skonzumuje. Realita je totiž taká, že ich jeme stále príliš veľa, čo sa odráža na našom zdraví, výzore, ale aj spomínanom mentálnom výkone či istej životnej energii. Na záver zdôrazním, že podľa mňa ešte dôležitejšie ako čo jesť, je uvedomiť si najprv ako jesť, a teda na akých kritériách si definovať svoj výber. A na to, aby sme sa zaoberali nejakými kritériami, tak potrebujeme mať jasnú vnútornú a silnú motiváciu, ktorá definuje naše presvedčenia, a teda, prečo celé jedlo a životosprávu vôbec riešiť. A keď už nie pre vaše zdravie, tak aspoň pre zdravie detí, lebo to čo sa deje, naozaj nie je zábava.

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Dušan plichta: ak ľudia dokážu zmeniť len pár vecí, môžu dosiahnuť úžasné výsledkyDušan Plichta: Ak ľudia dokážu zmeniť len pár vecí, môžu dosiahnuť veľa

Ľudia aj tak začínajú riešiť nadváhu až vtedy, keď sa cítia zle a majú výkyvy energie. 

 

 

Dušan plichta: ak ľudia dokážu zmeniť len pár vecí, môžu dosiahnuť úžasné výsledkyZdravou kávou bojujem proti sladeným syntetickým nápojom

okonca máme špecialitu, kávu ako náhradu raňajok pre detoxikáciu pečene a ranného odľahčenia. 

 

 

5 faktov, ktoré by ste mali vedieť o sóji5 faktov, ktoré by ste mali vedieť o sóji

Sója je často publikovaná ako všestranná potravina, ktorá sa uvádza ako výborná náhrada mlieka či mäsa. 

 

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Za zlé stravovanie môže naša lenivosť, pohodlnosť a nevedomosť

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.