25. JAN 2015

Zmeny v označovaní potravín

Väčšina z vás určite zaregistrovala, že v polovici decembra 2014 a s novým rokom 2015 prišli nové pravidlá, ktoré sa týkajú označovania potravinárskych výrobkov.

Od 13.12.2014 začalo platiť európske nariadenie o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom a od 1.1.2015 novela zákona o potravinách. Niektoré z nich teda už nadobudli platnosť, niektoré majú lehotu plnenia až v decembri 2016. Ak nechcete zložito študovať vyhlášky a články, mám pre vás zhrnutie najdôležitejších zmien v piatich stručných a prehľadných bodoch.

Bod číslo 1

S platnosťou k 13.12.2016 budú musieť všetky potravinárske výrobky (s niekoľkými výnimkami ako je soľ, cukor, korenie, čaj, droždie, ocot a pod.) obsahovať prehľadnú tabuľku (alebo riadok) so siedmimi základnými výživovými hodnotami na 100 g alebo 100 ml, konkrétne energetickú hodnotu, obsah tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli (nie sodíka). Tieto informácie budú tvoriť samostatný oddiel, ktorý nebude môcť byť doplnený napr. o obsah omega-3 mastných kyselín, ale môže byť doplnený napr. o vlákninu alebo vitamíny (ak na 100 g, prípadne viac ako 15 % ODD)

Bod číslo 2

Na balení mäsa (hovädzie, baranie, hydina, kozie mäso) musí byť uvedený celý životopis, konkrétne kde bolo zviera chované, kde bolo porazené a kde bol výrobok spracovaný a zabalený. Toto pravidlo platí od 1.4.2015, do tohto obdobia sa táto povinnosť vzťahuje iba na hovädzie. Pri mrazených rybách sa musí uvádzať obsah vody, ale len ak je vyšší ako 5 %.

Bod číslo 3

Písmená na obaloch budú väčšie, a teda aj čitateľnejšie s výnimkou obalov žuvačiek a veľmi malých výrobkov. Ďalšia vec, ktorá bude povinná, je práca s písmom: budú riešené medzery medzi riadkami, farba a druh písma alebo pomer medzi jeho šírkou a výškou, a kontrast medzi tlačou a pozadím. Pre mňa vítanou zmenou je určite fakt, že dobrovoľné údaje nesmú byť uvedené na úkor priestoru, na ktorom sa nachádzajú povinné údaje. Slogany typu "bez konzervantov" alebo "ako od babičky" môžu byť na obaloch len vtedy, ak na ne ostane miesto.

Bod číslo 4

V reštauráciách bude novou povinnosťou uvádzať pri jedlách (alebo na samostatnom, špeciálnom jedálnom lístku) obsah alergénov. Európska únia vydala zoznam 14 hlavných alergénov, ktoré podliehajú povinnému označeniu. Sú medzi nimi všetky druhy orieškov, sója, zeler, horčica, rybie mäso, ale aj vajcia alebo mlieko, alebo oxid siričitý, ktorý sa používa na konzerváciu vína. Povinnosť uvádzať alergény platí aj pre výrobky: predpisy síce nediktujú výrobcom, akým spôsobom majú zvýraznenie vykonať, alergénne zložky musia byť však jasne odlíšené od ostatných, aby každému, kto vezme výrobok do ruky, bolo na prvý pohľad jasné, že niektorý z alergénov obsahuje (tučné písmo, podčiarknutie, zvláštny zoznam a pod.).

Bod číslo 5

Zmeny nás čakajú aj v oblasti pultového predaja. Po novom musí byť priamo na cenovke pri výrobku uvedený zákonný názov; názov a adresa podniku, ktorý ho vyrobil, pri mäse krajina pôvodu, prípadne množstvo a akosť. Ak si zakúpite syr z pultového predaja, musíte nájsť na etikete všetky údaje, ktoré by ste našli pri balenom syre: to je veľmi výrazná zmena (doteraz tam bola maximálne cena, názov supermarketu, gramáž a názov výrobku).

Som presvedčená, že ide o kroky vpred, hoci sa to možno mnohým výrobcov nebude páčiť. Informovanosť je základ! Niektoré záležitosti budú možno trochu problematické a budú stáť peniaze, energiu a čas, ale dosť bolo lenivosti. Človek, ktorý mi predáva výrobok, by mal mať v tomto obore základné znalosti a ak mi konkrétne informácie nie je schopný povedať z hlavy (čo je pochopiteľné), mal by mať možnosť si ich doplniť. 

Odporúčame prečítať: Potravinové aditíva: Umelé sladidlá


Autor článku

biochemicka

Michaela Bebová

Štúdium tak krásneho odboru akým je biochémia mi umožnilo nahliadnuť do problematiky výživy z tej najzákladnejšej úrovne - z úrovne metabolizmu a najzákladnejších chemických procesov v našom tele. Výžive a zdravému životnému štýlu sa venujem už viac ako 10 rokov, spolupracujem na výživových seminároch a akciách, venujem sa publikačnej činnosti a poskytujem konzultácie v oblasti výživy a zdravého životného štýlu s individuálnym prístupom ku každému klientovi.

www.biochemicka.cz

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zmeny v označovaní potravín

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Podujatia

ďalšie ponuky
Vložiť podujatie môžu len registrovaní užívatelia.
Registrovať | Prihlásiť
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.