12. MAR 2014

Znovuobjavená pohánka

Mirka

Pohánka patrí medzi celozrnné obilniny, ktoré sú skutočným pokladom pre ľudské zdravie. Kvôli nutričným výhodám je prospešná naozaj pre všetkých, vrátane diabetikov, ľudí s vysokým krvným tlakom i s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Pohánka disponuje množstvom prospešných látok, kde patria napríklad viaceré fytochemikálie (rutín), ktoré chránia ľudské bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Ďalej je bohatá na mangán, meď, fosfor, horčík, proteíny, komplexné sacharidy, vitamíny (E, skupiny B) a vlákninu. Patrí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom, čiže je vhodná pre diabetikov i ľudí, ktorí sa snažia schudnúť (nespôsobuje výkyvy krvného cukru, zasýti na dlhší čas, resp. energia je uvoľňovaná postupne). Kvôli slušnému obsahu bielkovín by pohánku mali konzumovať aj vegetariáni.

Top dôvody prečo konzumovať pohánku

Pohánka by mala byť pravidelne zastúpená v jedálničku všetkých tých, ktorí chcú mať pevné zdravie a štíhlu líniu. Látky, ktoré sú v nej obsiahnuté, sú nápomocné pri riešení viacerých zdravotných problémov. Prečo teda konzumovať pohánku?

Je prospešná pre kardiovaskulárny systém

Pravidelné zaradenie pohánky do jedálnička priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Za tieto pozitívne účinky sú zodpovedné viaceré antioxidanty, z ktorých najznámejší je rutín. Nemožno zabudnúť ani na horčík, ktorý má tiež pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém.

Je prevenciou proti vzniku cukrovky a pomáha schudnúť

Pohánka je jednou z potravín, ktoré pomáhajú regulovať hladinu krvného cukru v krvi. Tieto výkyvy cukru v krvi sú nebezpečné nielen pre diabetikov, ale aj pre bežných ľudí. Konzumáciou pohánky im možno predísť. Táto celozrnná obilnina má schopnosť zasýtiť na dlhší čas, teda energiu uvoľňuje postupne. Tým pádom sa človek vyhne prejedaniu, čo ocenia všetci tí, ktorí sa snažia schudnúť.

Podporuje činnosť imunitného systému

V dnešnej dobe je dôležité konzumovať potraviny, ktoré sú bohaté na antioxidanty. Tieto látky chránia ľudské bunky pred poškodením voľných radikálov. Pohánka je bohatá na fytochemikálie, ktoré tieto schopnosti majú, čím výrazne prispieva k podpore ľudskej obranyschopnosti a vzniku civilizačných ochorení (cukrovka, rakovina, infarkt, mŕtvica, ateroskleróza).

Prospieva ženám v klimaktériu a chráni pred rakovinou prsníka

V období klimaktéria sa zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.  Aj pravidelnou konzumáciou pohánky možno týmto ťažkostiam predísť. Okrem toho viaceré vedecké výskumy naznačujú, že vláknina obsiahnutá v celých zrnách a ovocí pomáha chrániť pred rakovinou prsníka.

Ďalšie výhody pohánky

  • pomáha pri ťažkostiach s kŕčovými žilami a pri hemoroidoch
  • prospieva pečeni zbaviť sa nahromadených toxických látok
  • prospieva tráveniu
  • neobsahuje lepok, a preto je vhodná pre celiatikov

Odporúčame prečítať: Prečo konzumovať celozrnné potraviny

 

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (Apolonia)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Znovuobjavená pohánka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.