Nejake tipy na zdrave jedlo na Vianoce?
Pridať diskusiu medzi obľúbené
Nový príspevok
Tipov je milion a ešte viac, stačí len otvoriť oči a začať hľadať. To je celé. Fakt pozri si nejaké tie recepty a myslím, že ti zachutia natoľko, že ich budeš variť každé jedné Vianoce. http://www.najtelo.com/category/recepty/ Aspoň teda dúfam. Nič zlé totiž na nich ani omylom nevidím. Práve naopak. Lepšie to azda byť ani nemôže. Och ako milujem zdravú stravu :) :)
Varenie nie je az taky problem, ked sa clovek napr. nauci nevyprazat :) aj to velakrat staci. Ja som uz zacala kompeltne pouzit celozrne veci ako muky, krupice, struhanka, vsetko...tiez jeme vela vlakniny, a travi nam vsetkym uzasne, ziadny problem s metabolizmom, kazdy den sme krasne precisteni :) ale pri peceni je to trochu narocnejsie. Myslim nahradit rozne cukry a muky tymi zdravsimi potravinami ...preto som sa pytala na recepty
Janka3: Väčšinou zo zahraničných webov, ale aj na našich sa dajú nájsť zdravé recepty.
miruska227: jeeej dikes. Urcite tie kolaciky vyskusam :) Inak odkial cerpas tieto zdrave recepty?
Recept na zdravé linecké koláčiky:
300 g špaldovej celozrnnej múky, 200 g domáceho masla, 100 g jačmenného sladu
Spracujeme na cesto, necháme odstáť a robíme klasické linecké koláčiky
Ja som experimentátor, tak sa nebojím dochutiť kúskami čokolády s vysokým obsahom kakaa, orieškami alebo zázvorom či škoricou. Fantázii sa medze nekladú.
Okrem špaldovej múky odporúčam aj špaldovú krupicu, mňam je super pre chutné raňajky
Recept na špaldovú bábovku:
Suroviny: 1 šálka špaldovej múky, 1 šálka tmavého cukru, 1 šálka mletých vlašských orechov, 1/2 šálky vlažného mlieka, 1/2 šálky oleja, 3 vajíčka, 1 prášok do pečiva, rozlámaná čokoláda s vysokým obsahom kakaa, hrozienka príp. ľubovoľné sušené ovocie
Všetko dáme do misy a dobre vymiešame mixérom. Cesto nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy a upečieme.
Špaldová múka sa využíva podobne ako celozrnná:-) Ak sa nebojíš experimentovať, miešaj ju s bielou múkou v pomere 1:1
Namiesto majonézového šalátu a obaľovanej ryby pripravujeme rybu v alobale podliatu bielym vínkom s trochu masla, samozrejme dochutené rozličnými koreninami. Hladoši sa môžu dojesť celozrnným pečivom
Okrem toho robíme aj zdravé varianty koláčikov - zo špaldovej múky, čokolády z 80-percentným obsahom kakaa a pod.