3 omega mastné kyseliny – prečo sú také dôležité?
Častokrát počúvame o dôležitosti 3 omega mastných kyselín. Dostávame odporúčania, aké zdravé je príjimať ich v strave v určitom množstve. Na to, prečo sú také dôležité, sme sa pozreli aj my.
Kým sa vôbec dostaneme k tomu prečo sú také dôležité, spomeniem , čo to vlastne tie 3 omega mastné kyseliny sú. Pre mnohých kvôli zasveteniu do tajomstva o ktorom majú len minimálne informácie, pre iných o ich pripomenutie.
Asi si myslíte, že omega 3 mastné kyseliny sú výmysel posledných rokov, tak sa mýlite. Prvé poznatky o vplyve týchto kyselín na kardiovaskulárny systém priniesol výskum už v roku 1956. Ten dokázal súvis medzi nedostatkom mastných kyselín a častejším výskytom aterosklerotických zmien. Výskum hovoril aj o možnom vzťahu medzi omega 3 a infarktom myokardu, ale aj ischemických ochoreniach srdca.
Vo všeobecnosti teda možno povedať, že omega 3 kyseliny sú dôležité pre tvorbu prostaglandínu, čo je látka, ktorá reguluje rozširovanie ciev.
Kde všade ich môžeme nájsť?
Tieto kyseliny vo väčšom množstve nájdeme v rybách a kôrovcoch, tofu, mandliach, vlašských orechoch a v niektorých rastlinných olejoch, napríklad ľanovom či repkovom
Tak napríklad pre lepšiu predstavivosť až 1,8 gramu omega 3 kyselín nájdete:
v 100 gramoch lososa, 1,7 gramu v ančovičkách, 1,4 gramu má sardinka s kosťou, samozrejme, v 100 gramoch, 1,2 gramu má nakladaný atlantický sleď, 1 gram nájdete v 100 gramoch atlantickej makrele, 0,7 gramu je v 100 gramoch tuniaka bieleho, treska má v 100 gramoch asi 0,4 gramy týchto kyselín. V ustrici je asi 0,5 gramu a v hrebenatke 0,3 gramu.
Dôvody, prečo užívať Omega-3 kyseliny
Už o nich vieme čo sú a vieme aj, kde ich nájdeme. Otázkou ešte zostáva, prečo ich užívať? Dôvodov je naozaj veľa.
- podporujú imunitný systém / zníženie rizika infekcií
- znižujú hladinu LDL / "zlého" / cholesterolu a hladinu triglyceridov
- znižujú riziko kôrnatenia tepien
- znižujú riziká aterosklerotických ochorení
- pomáhajú znižovať krvný tlak , napomáhajú účinnosti niektorých liekov na krvný tlak
- majú schopnosť spomaľovať koaguláciu / zrážanie krvi /, ktorá môže viesť až k vzniku krvných zrazenín a mŕtvici
- majú pozitívne účinky na miesta receptorov inzulínu v bunkových membránach
- pravidelný a dostatočný prísun omega-3 pomáha udržovať správne funkcie nervovej sústavy, dochádza k zlepšeniu niektorých neurologických ochorení, pomáhajú pri psychických problémoch
- majú významné protizápalové účinky - často slúžia pri podpornej liečbe niektorých ochorení, po niekoľkých mesiacoch ich užívania sa zistilo zníženie ranných stuhlostí kĺbov
- tehotné ženy by si mali zaistiť pravidelnú konzumáciu omega-3 na zabezpečenie vývoja mozgu a očí plodu
- ochrana a zlepšenie pleti
Nezabúdajme preto, že omega 3-mastné kyseliny sú zázrakom, ktorý nám ponúka príroda. Ich pravidelný príjem je jedno z najlepších rozhodnutí, aké môžeme pre svoje zdravie urobiť.