Prečo jesť chia semiačka a ako ich používať?
Sú zdravé, ľahko stráviteľné a univerzálne na použitie. Pred konzumáciou ich môžete namočiť, zomlieť či nechať naklíčiť.
Dostali sa k nám z Mexika, kde sa k nim viaže viacero legiend. Podľa jednej z nich ich milovali aztécki bojovníci, pretože im dodávali energiu a vytrvalosť. Tvrdili, že 1 lyžica chia semien ich udržala pri sile až 24 hodín. Vďaka nim vládali behať dlhé vzdialenosti a bojovať. Poďme však do reality a pozrime sa na skutočné benefity chia semiačok.
Chia semiačkam nemožno uprieť bohatý obsah živín
V 30 g semien je zastúpených 9 g tukov, pričom prevažujú omega-3 tuky nad omega-6 tukmi. Vláknina tvorí 11 g, proteíny 4,4 g. Ďalej je zaujímavý obsah minerálov a stopových prvkov. Za zmienku určite stojí vápnik, fosfor a mangán. V malom množstve je zastúpený draslík, zinok a meď (1).
Aké sú benefity chia semienok?
Pri pravidelnej konzumácii chia semiačok môžete na sebe pocítiť tieto benefity:
- Sú výborným zdrojom energie – 30 g semienok obsahuje 137 kcal, zdravé tuky, kvalitné proteíny, vlákninu, minerály a stopové prvky. Jedná sa o potravinu, ktorá uvoľňuje energiu postupne.
- Podporujú zdravie kostí preto, lebo sú slušným zdrojom vápnika.
- Sú pomocníkmi pri budovaní svalovej hmoty, pretože obsahujú proteíny a ďalšie dôležité látky, ktoré podporujú zdravie svalov.
- Spomaľujú starnutie kvôli obsahu antioxidantov. Vedci z mexického mesta Irapauato zistili, že chia obsahujú také množstvo antioxidantov, ktoré dokáže zneškodniť až 70 % voľných radikálov.
- Sú prospešné pre tráviaci trakt, nakoľko sú nabité vlákninou. Navyše pomáhajú stabilizovať hladinu krvného cukru, čím zabraňujú prejedaniu i vzniku cukrovky.
- Omega-3 tuky sú nesmierne dôležité pre zdravé srdce a majú protizápalové vlastnosti.
- Vápnik a fosfor podporujú zdravie zubov.
Odporúčame: dmBio Chia semiačka, BIO, 300 g – s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Chia semiačka oceňovali už Mayovia a Aztékovia. Majú vysoký obsah vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. Sú ideálne na zamiešanie do ovocných alebo zeleninových štiav, ako prísada do jogurtov alebo müsli. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Na čo si dať pri konzumácii chia semienok pozor a ako ich pripraviť?
Ak patríte medzi tých, ktorým v jedálničku chýba vláknina, chia sú dobrým zdrojom. Avšak začínajte s ich konzumáciou postupne a takisto zvýšte príjem tekutín. Semená je dobré pred konzumáciou namočiť, zomlieť alebo nechať naklíčiť.
Namáčanie chia semien
Najlepšie je semienka namočiť do vody a to v pomere 1:10. Ak to zjednodušíme, tak 1,5 polievkovej lyžice chia dajte do šálky vody. Počkajte aspoň 30 minút, alebo dovtedy, kým nevytvoria gél.
Výborné sú aj zomleté ako múka
Chia môžete aj rozomlieť a nahradiť ňou časť múky v recepte na palacinky, lievance či sušienky. Týmto spôsobom zvýšite ich výživovú hodnotu.
Ako na klíčenie?
Klíčenie je proces, pri ktorom sa znásobuje obsah niektorých prospešných látok. Ideálne je využiť misku na klíčenie semienok, kde klíčenie trvá asi 3 – 4 dni. Klíčenie chia je jednoduchšie v tom, že počas klíčenia netreba meniť vodu, ako pri iných semenách. Chia klíčky sú výborné do šalátov či nátierok.
VIDEO RECEPT: Chia mango puding
Chcete si pripraviť chutné, výživné a rýchle jedlo s chia semiačkami? Vyskúšajte nasledujúci fit recept z knihy ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2.
Referencie: (1)http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2
Zdroj foto: pixabay.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Je kokosová voda lepšia ako športové nápoje?
Pozitívom kokosovej vody je to, že sa jedná o prírodný produkt.
Vysokoproteínové diéty – zbraň na tuky, alebo hazard so zdravím?
Diéty s vysokým obsahom bielkovín sú stále populárne, pretože človek pomerne ľahko schudne a netrpí hladom.
Ľanové semiačka sú extra stvorené pre ženy. Dámy, čítajte prečo
So zdravými semiačkami akoby sa v poslednom čase roztrhlo vrece, no niekedy sa oplatí zachovať vernosť klasike.