Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Tipy na využitie mungo fazule v kuchyni

Uvarte si mungo podľa nášho návodu alebo nechajte fazuľky naklíčiť a pridajte ich do šalátov. 

Tipy na využitie mungo fazule v kuchyni
20. OKT 2015

Na prvý pohľad pripomínajú hrášok a nazývajú sa zelenou sójou. Drobné fazuľky sú plné výživných látok a dajú sa použiť v mnohých pokrmoch. Ich prednosťou je ľahká stráviteľnosť, a preto ich môžu jesť už aj deti. Navyše majú vysokú sýtiacu schopnosť a nezvyšujú hladinu cukru v krvi, čo ocenia diabetici. Čo sa v nich nachádza? Okrem bielkovín je to vláknina, vitamíny zo skupiny B, železo, horčík, mangán, draslík a fosfor. Ako spracovať mungo v kuchyni?

Fazuľky jednoducho uvarte

Podobne, ako ostatné strukoviny, aj mungo fazuľu treba vopred namáčať na niekoľko hodín. Potom sa voda zleje a fazuľa sa varí v čerstvej vode asi 45 minút. V takomto stave ju možno použiť do šalátov alebo si pripraviť nátierku.

  • Tip 1: jednoduchá nátierka z mungo fazule

Na prípravu potrebujete 2 šálky uvarených mungo fazuliek. Tie zmixujte, pridajte 4-5 PL olivového oleja, mletú rascu a sezamové semiačka, soľ a korenie.

Mungo je výborná na nakličovanie

Ak sa rozhodnete nechať mungo fazuľu naklíčiť, je oveľa výživnejšia ako tepelne upravená. Najjednoduchšie je naklíčiť fazuľu v špeciálnej miske na naklíčenie, ktorú zoženiete v špecializovaných obchodoch. Skôr ako začnete, fazuľky opláchnite a namočte na 12 hodín do studenej prevarenej vody. Potom fazuľky opláchnite a nechajte odkvapkať. Následne ich dajte do misky na klíčenie a 3-krát denne prepláchnite. Klíčky budú hotové o 3 až 4 dni. Pred konzumáciou ich opäť opláchnite.

  • Tip 2: chutný šalát s klíčkami z mungo fazule

Na prípravu potrebujete 250 g výhonkov mungo fazule, 50 g kvalitnej kuracej šunky, 2 cibuľky aj s vňaťou, 2 vajíčka, olivový olej a tradičnú sójovú omáčku tamari podľa chuti. Ako na to? Umyté a odkvapkané výhonky zmiešajte s prúžkami šunky, nadrobno nakrájanou cibuľkou a vajíčkami. Podľa chuti pridajte olivový olej a sójovú omáčku.

  • Tip 3: kapustový šalát s mungo klíčkami

Do šalátu môžete použiť zeleninu podľa chuti. My sme využili čerstvú kapustu, rajčiny a uhorky, ktoré sme nakrájali nadrobno. Do zeleniny sme pridali mungo klíčky a balkánsky syr (alebo fetu), ktorý šalát výborne dochutí. Na tanieri sme šalát dozdobili bielym jogurtom.

  • Tip 4: obložená celozrnná bageta s mungo klíčkami

Celozrnnú bagetu natrite prepusteným maslom (ghee), navrstvite kúsky marinovaného tofu, mungo klíčkov a zeleniny podľa chuti (paradajky, uhorku, papriku). Podľa chuti osoľte himalájskou soľou a ochuťte bylinkami. 

Odporúčame: Alnatura fazuľky mungo BIO, 500 g, Alnatura Vám garantuje potraviny z ekologického poľnohospodárstva, ktoré sú pravidelne testované nezávislým znalcami podľa EG-Eko-nariadenia. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.

dm mungo

Nezohnali ste mungo fazuľky? Vyskúšajte alternatívu v podobe šošovice

Šošovica je ľahko stráviteľná, má príjemnú chuť, netreba ju namáčať a dá sa použiť v stovkách chutných receptov, tak ako v tom nasledujúcom na Zeleninový krém:

Hľadáte chutné fit recepty zo šošovice? Vyskúšajte napríklad výborné ŠALÁTY SO ŠOŠOVICOU z obľúbenej kuchárskej knihy ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. Táto kniha je plná rýchlych a chutných fit receptov, ktoré si pripravíte jednoducho a rýchlo do 30 minút, z bežne dostupných surovín.

Banner_Zdrave rychlovky 2_1600x618

Zdroj foto: flickr.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

5 výnimočných potravín pre rast svalov. mužských i ženských.5 výnimočných potravín pre rast svalov. Mužských i ženských

Pri snahe vybudovať si postavu podľa svojich predstáv, je veľmi dôležité mať dobrý cvičebný a, samozrejme, aj stravovací plán.

 

 

6 potravín, ktoré by ste mali jesť, keď beháte6 potravín, ktoré by ste mali jesť, keď beháte

Strava ovplyvňuje zdravotný stav, náladu a aj výkon podaný pri behu.

 

 

Mungo fazuľa a červená šošovica. nesmú chýbať vo vašom jedálničku!Mungo fazuľa a červená šošovica. Nesmú chýbať vo vašom jedálničku!

Hľadáte zdroj kvalitných proteínov, vlákniny, vitamínov, minerálov a ďalších látok?


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Suchárová

Redaktor, editor, copywriter. Viac sa dozviete na mojej stránke:

https://www.miroslavasucharova.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tipy na využitie mungo fazule v kuchyni

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.