Mungo fazule verzus šošovica. Aké majú výhody a využitie?
Prečo by ste mali jesť tieto strukoviny a ako si pripravíte chutný zeleninový krém so šošovicou?
Strukoviny by mali byť v našom jedálnom lístku zastúpené pravidelne, teda minimálne 2 – 3 razy do týždňa. V jedálničku vegetariánov a vegánov, samozrejme, častejšie.
Preto vám dnes predstavíme mungo fazuľu a šošovicu.
Mungo fazuľa
Mungo fazuľa je tisíce rokov neodmysliteľnou súčasťou indického ajurvédskeho stravovania. Čoraz obľúbenejšia je aj u nás – drobné zelené fazuľky majú príjemnú chuť, sú ľahko stráviteľné a, doslova, nabité rôznymi živinami.
Predstavujú jeden z najlepších zdrojov rastlinných proteínov a majú množstvo zdravotných benefitov. V šálke uvarenej mungo fazule, čo je približne 200 g, sa nachádza 212 kcal, 39 g uhľohydrátov, 14 g proteínov, 0,8 g tuku a 15,4 g vlákniny.
Mungo fazuľa by nemala chýbať v jedálničku tehotných žien, pretože šálka uvarenej „zelenej sóje“, ako je mungo fazuľa často prezývaná, obsahuje neuveriteľných 80 % dennej dávky kyseliny listovej.
Za zmienku stojí i zastúpenie mangánu, horčíka, vitamínu B1, železa, medi, draslíka a zinku. Nutričný profil zlepšuje obsah ďalších B vitamínov, vitamínu K, selénu a vápnika. Ich množstvo v jednej šálke fazule je pod 10 % odporúčanej dennej dávky.
Strukovina, pripomínajúca vzhľadom hrášok, pomáha vďaka obsahu antioxidantov znížiť hladinu cholesterolu a vďaka peptidom aj vysoký krvný tlak.
Polyfenoly dávajú mungo fazuli prívlastok bojovníčka proti rakovine a ochrankyňa pred infekciami. To znamená, že významným spôsobom posilňuje imunitný systém.
Neviete, ako mungo fazuľu pripraviť? Inšpirujte sa našimi nápadmi v článku Tipy na využitie mungo fazule v kuchyni.
Šošovica
Čo sa týka konzumácie šošovice, môžeme si vybrať z viacerých druhov. Klasikou je hnedá a tmavozelená šošovica. Avšak čoraz populárnejšia sa stáva aj čierna alebo červená, teda lúpaná šošovica. Kúpite ich aj v sieti dm drogérie markt, ako dmBio šošovica beluga a dmBio červená šošovica. V porovnaní s ostatnými druhmi šošovice má červená šošovica tú výhodu, že ju nemusíme pred varením namáčať, čím ušetríme čas.
Šálka varenej šošovice (200 g) doplní do tela 230 kcal, 40 g sacharidov, 18 g proteínov, 0,8 g tuku, 15,6 g vlákniny.
Podobne ako mungo fazuľa je bohatým zdrojom kyseliny listovej – v šálke uvarenej šošovice je 90 % odporúčanej dennej dávky tohto dôležitého vitamínu. Ďalej obsahuje 49 % ODD mangánu, 37 % ODD železa, 36 % ODD fosforu, 25 % ODD medi, slušné množstvá vitamínov skupiny B, draslíka, horčíka, zinku a selénu.
Šošovica vďaka obsahu vlákniny výborne zasýti, je prevenciou zápchy, napomáha prirodzenej detoxikácii nášho tela, podporuje zdravie srdca, prispieva k správnej regulácii hladiny krvného cukru a k posilneniu obranyschopnosti.
Je stvorená byť súčasťou jedálneho lístka športovcov, vegetariánov, vegánov i tehotných žien, napríklad kvôli bohatému zastúpeniu proteínov, kyseliny listovej, ale aj železa.
Náš tip: dmBio horská šošovica, 500 g. Horská šošovica je hnedočervený typ drobnozrnnej šošovice. Má výraznú orieškovú chuť. Po uvarení sa nerozvára. Preto je vhodná ako príloha alebo prísada do šalátov, hustých polievok, nákypov alebo fašírok. Šošovica obsahuje vysoký podiel železa, podporuje nervový systém, pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi.
Neholdujete strukovinám, ale chcete to zmeniť? Začnite šošovicou
Šošovica je ľahko stráviteľná – odporúča sa už v rámci prvých príkrmov dojčiat. Má príjemnú chuť, dá sa použiť v stovkách receptov a netreba ju namáčať. O tom, aká je zdravá, vás snáď presviedčať nemusíme.
To sú dôvody, ktoré ju predurčujú k tomu, aby sa stala prvou zo strukovín, ktorá sa dostane do vášho jedálnička.
Čo vy na to? Súhlasíte? Máme pre vás jednoduchý a chutný recept pre celú rodinu.
VIDEO RECEPT: Zeleninový krém s červenou šošovicou
Čo budete potrebovať?
- maslo ghí
- 4 strúčiky cesnaku
- cibuľa
- 2 petržleny
- 3 mrkvy
- cuketa
- 100 g červenej šošovice
- petržlenová vňať
- tekvicový olej
Postup:
Zahrejeme si maslo ghí, pridáme strúčiky nakrájaného cesnaku a nakrájanú cibuľku, petržlen, mrkvu a cuketu. Všetko spolu poriadne premiešame. Zalejeme vodou tesne nad povrch. Pridáme 100 g červenej šošovice. Varíme zhruba 15 minút. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a tekvicový olej. Dohladka rozmixujeme a osolíme.