Čučoriedkový koláč s mrveničkou
Koláč z celozrnnej špaldovej múky s čučoriedkami.
Potrebujeme:
- 25 g droždia
- 2 dcl vlažného mlieka
- 150 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
- 220 g hladkej špaldovej múky
- 1 žÍtok
- 70 g rozpusteného poctivého živočíšneho masla 82 %
- 70 g trstinového cukru
- 1 lyžica kokosového tuku na vymastenie plechu alebo formy
- 700 g čučoriedok
Posýpka (mrvenička):
- 60 g kokosového cukru, alebo trstinového
- 60 g poctivého živočíšneho masla 82 %
- 40 g celozrnnej špaldovej múky hrubej
- 40 g celozrnnej špaldovej krupice
Postup:
V miske si pripravíme kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru, múky a rozdrobeného droždia. Kvások pripravíme na teplom mieste cca za 20 minút. Pridáme zvyšný cukor, múky, žÍtok , maslo a vymiešame na husté vláčne cesto. Necháme vykysnúť približne 40-50 minút pod ľanovou utierkou.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku do 1 cm. Položíme na vymastený plech, pridáme umyté, odkvapkané čučoriedky a rovnomerne ich rozmiestnime po povrchu cesta. Mrveničku si vyrobíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske tak, že suchými rukami miesime a drobíme suroviny medzi prstami. Posypeme ovocie a dáme piecť na 35-40 minút do teplovzdušnej rúry na 180 stupňov Celzia.
Zdroj receptu: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Obrátený tvarohovo-čerešňový koláč
Ríbezľovo-tvarohový koláč s rebarborou