3 tipy na chutnú domácu zmrzlinu

redakcia

Recepty od známych slovenských foodblogeriek na výbornú domácu zmrzlinu a nanuky vo fit verzii.

3 tipy na domácu zmrzlinu
Zdroj: Stock.Adobe.com
2. JUL 2020

Zmrzlina k letu patrí. Pokiaľ neveríte tým kupovaným, môžete si ju vyrobiť v pohodlí domova.

Ponúkame vám overené recepty, za ktorými stoja známe foodblogerky.

1. Banánová zmrzlina s čokoládou

Banánová zmrzlina s čokoládou

Suroviny: 

  • 4 ks prezretých banánov
  • sójové mlieko alebo sójová smotana
  • môže byť štipka hnedého cukru
  • horká čokoláda na poliatie

Postup: 

Nakrájané banány uložíme do zapekacej misky a cca 10 minút pečieme na najvyššej teplote, posypané cukrom.

Následne zmes rozmixujeme ponorným mixérom, prilejeme trošku sójového mlieka alebo sójovej smotany a prelejeme do nádoby – najlepšie  do nanukových foriem, alebo do malých mištičiek.

Podľa chuti môžeme pridať vanilku alebo kokosové mlieko.

Nalejeme do formy a dáme zamraziť.

Pred podávaním vyberieme z mrazničky a necháme zmäknúť.

Zdroj receptu: Zuzana Benčováwww.fitrecepty.com

2. Maková zmrzlina s dračím ovocím

maková zmrzlina

Suroviny:

  • 2 banány
  • 1 dračie ovocie (pitahaya)
  • kôru z chemicky neošetreného citróna
  • 150 ml makového mlieka
  • za lyžičku celého maku

Postup:

Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a dáme zamraziť.

Zamrazené banány, očistené a nakrájané dračie ovocie, kôru z citróna a makové mlieko dáme do food procesoru a rozmixujeme. Ak máte k dispozícii zmrzlinovač, určite si zmrzlinu pripravte v ňom. Bude oveľa krémovejšia. Bez neho pripomína skôr sorbet.

Na záver pridáme mak. Viac nemixujeme.

Zmrzlinu uložíme ešte aspoň na hodinu do mrazničky a následne podávame.

Zdroj receptu: Patrícia Molnárová Turiničová, www.hitjezdravozit.sk 

3. Malinové nanuky s jogurtom a banánom

malinové nanuky

Suroviny:

  • 200 g zrelého banánu
  • 180 g kvalitného ovčieho jogurtu (ak ani tento jogurt nemôžete, použite kvalitnú kokosovú smotanu – v zdravej výžive predávajú takú, ktorú vyšľaháte ako šľahačku a hodí sa na tieto nanuky, alebo použite klasický kokosový krém s vyšším obsahom tuku)
  • 150g čerstvých malín, alebo iného čerstvého ovocia
  • 10 až 15 g kokosového cukru rozmixovaného na múčku, alebo med (ale ak máte sladší banán, nemusíte zmes na nanuky prisladiť)
  • vanilkový extrakt
  • doplniť môžete aj strúhaným kokosom, orechmi, kúskami čokolády atď.

Postup:

Banán rozmixujte dohladka.

Pridajte maliny (ovocie) a dobre premixujte.

Nakoniec pridajte a primiešajte jogurt (alebo kokosový krém), vanilkový extrakt a cukor (ak sa vám zmes nezdá dosť sladká).

Nanukové formy naplňte zmesou a dajte na 6 – 8 hodín zamraziť. Ak nemáte formy na nanuky, môžete použiť silikónové formy na muffiny a ako paličku dať napríklad lyžičku, alebo ihlu na jednohubky atď. Fantázii sa medze nekladú.

Keď už máte nanuky zamrazené, môžete ich ozdobiť roztopenou čokoládou a namočiť do sekaných mandlí, orechov, kokosu.

Zdroj receptu: Jarmila Máťošová & Renáta Beláková, www.akosiuvaritzdravie.sk

Nemáte chuť na mrazené? Pripravte si tento bonusový recept na fit brownies z obľúbenej knihy NABITÁ KUCHÁRKA od Justíny Mikuláškovej:

BONUS: Brownies s extra dávkou čokolády

brownies

Príprava: 40 minút

Porcie: 16

Suroviny:

  • 400 g kvalitnej horkej čokolády
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 ½ hrnčeka špaldovej múky hladkej, alebo mandľovej múky
  • 4 vajíčka
  • vanilková aróma alebo vanilkový struk
  • 1 hrnček kokosového cukru
  • 1 hrnček roztopeného masla
  • ½ ČL soli
  • ½ hrnčeka kakaového prášku

Postup:

Najskôr rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia.

200 g čokolády polámeme na kúsky a roztopíme nad parou spolu s kokosovým olejom.

V miske zmiešame roztopené maslo, vajíčka a cukor. Pridáme vanilkovú arómu a roztopenú čokoládu. Postupne pridávame múku, kakaový prášok a soľ. Zmes musí byť úplne hladká, bez hrudiek, preto je dôležité postupne jednotlivé ingrediencie pridávať.

Nakoniec pridáme do cesta kúsky 200 g čokolády.

Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme piecť cca 25 minút (kým sa na povrchu nevytvorí lesklá škrupina).

Výživové hodnoty na 1 kus: 1767 kJ/420 kcal, 26 g tukov, 7 g bielkovín, 37 g sacharidov, GL priemr 18

Tento zdravý a chutný recept plný energie nájdete v knihe NABITÁ KUCHÁRKA, spolu s ďalšími 70 overenými receptami od viac než 40 najlepších trénerov a osobností z prestížnej súťaže FIT LEADER. 

nabitá kuchárka


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - 3 tipy na chutnú domácu zmrzlinu

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 1888
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.