Výdatná polievka z patizónu a restovanými šampiňónmi
Polievka z patizónu ťa príjemne prekvapí! Je jemná a ľahká, k tomu nenáročná na prípravu a kúpu ingrediencií. Ideálna polievka, ktorá je súčasťou víkendového obedu. Jednoznačne odporúčam vyskúšať. Ak si sa ešte s patizónom nestretla, v recepte mám o ňom aj stručnú charakteristiku. Prajem ti dobrú chuť! :)
Čas prípravy: cca 30 minút
Počet porcií: 4 porcie
Prečo zaradiť patizón do jedálnička?
- podporuje imunitný systém,
- podporuje trávenie, metabolizmus, funkciu žalúdka, hrubého čreva, pravidelnú stolicu,
- podporujú funkciu obličiek, močových ciest a pečene,
- znižujú vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol,
- normalizujú hladinu cukru v krvi.
Čo budeme potrebovať?
1 stredne veľká patizón
2 stredne veľké zemiaky
1 liter vody
himalájsku soľ
čerstvo mleté čierne korenie
kari korenie
2 lyžice extra panenského olivového oleja
1 hrsť čerstvých šampiňónov
voliteľné: smotana na varenie
Zdroj fotografie: Alžbeta Janošíková
Ako budeme postupovať?
Patizón zbavíme šupky a nastrúhame na jemno. Potom všetko dáme do hrnca, jemne osolíme a dusíme 10 minút.
Pridáme kari korenie a zalejeme litrom vody.
Privedieme do varu a rozmixujeme tyčkovým mixérom.
Potom pridáme zemiaky, ktoré sme si uvarili v osobitnom hrnci do mäkka. Opäť tyčkovým mixérom rozmixujeme do hladka.
Dochutíme soľou, korením, pridáme smotanu.
Na olivovom oleji zľahka orestujeme očistené a nakrájané šampiňóny.
Hotovú polievku servírujeme s voňavými šampiňónmi.
Želám ti dobrú chuť!
Zdroj titulnej fotografie: Alžbeta Janošíková