3 tipy na zdravé vianočné pečenie
Základom je použiť múku s vysokým obsahom živín, kvalitný tuk a koláčiky vhodne osladiť.
Radi by ste tento rok pripravili svojej rodine zdravšie verzie vianočných dobrôt, ale máte obavy, že im nebudú chutiť? Choďte na to rafinovane. Jednoducho nahraďte kľúčové ingrediencie v tradičných vianočných receptoch zdravšími. Výsledný vzhľad bude podobný tradičným cukrovinkám, ale koláčiky budú oveľa zdravšie. Čomu venovať pri zdravom pečení hlavnú pozornosť?
1. Zvoľte si správnu múku
Do väčšiny tradičných vianočných koláčikov a zákuskov sa dáva biela múka, čo nie je najšťastnejšie riešenie. Takéto pečivo neobsahuje takmer žiadne živiny a zaťažuje tráviaci trakt. Nehovoriac o tom, že spôsobuje kolísanie krvného cukru a mnoho ďalších zdravotných ťažkostí.
Neporovnateľne zdravšou alternatívou bielej múky je špaldová múka. Nachádzajú sa v nej prospešné bielkoviny, vitamíny zo skupiny B, ale aj draslík, horčík, vápnik atď. Špaldovú múku môžete použiť ako náhradu klasickej bielej múky, pretože má podobné vlastnosti, alebo ju skombinovať s inými druhmi múk, ako je pohánková alebo amarantová. Ak chcete použiť ražnú múku, tiež ju zmiešajte so špaldovou, pretože vyváži nižšie množstvo lepku v raži.
- Nebojte sa ani experimentov s gaštanovou alebo mandľovou múkou, ktoré majú lahodnú chuť a množstvo živín.
2. Vyvarujte sa stužených tukov
Margaríny obsahujú veľké množstvo trans-tukov a umelých prísad, ktoré sa spájajú s celým radom civilizačných ochorení. Používaniu stužených tukov a aj rafinovaných olejov sa teda oblúkom vyhnite a siahnite radšej po prepustenom masle, kokosovom oleji alebo kvalitných nerafinovaných olejoch.
- Vysokú tepelnú stálosť má maslo ghee (ghí), je stále až do teploty 250 stupňov Celzia. Dá sa použiť všade tam, kde je potrebný tuk. Navyše je bez obsahu laktózy a ľahko si ho vyrobíte aj doma.
3. Zabudnite na biely cukor
Ďalšou kľúčovou ingredienciou vo vianočných koláčikoch je cukor. Nie je žiadnym tajomstvom, že nadmerná konzumácia cukru vedie k metabolickému syndrómu a množstvu ochorení. Aké zdravšie alternatívy použiť? Vhodný je napríklad nerafinovaný trstinový cukor, med, javorový sirup, kokosový cukor, xylitol (brezový cukor) alebo stévia. Pozor, medzi jednotlivými zdravšími alternatívami bieleho cukru sú značné rozdiely nielen v nutričných hodnotách, glykemickom indexe, ale aj chuti či sladivosti. Preto si vopred zistite o danej sladkej ingrediencii čo najviac a, samozrejme, nebojte sa experimentovať.
- Na osladenie cukroviniek môžete použiť aj sušené ovocie, poprípade škoricu alebo rozmixované sladké ovocie.
Tip na záver
Ak sa so zdravým pečením ešte len zoznamujete, začnite s jednoduchými koláčikmi. Verte, že malé kroky vedú k trvalému úspechu. Neprineste si do vianočného obdobia ďalší stres z extrémov. Ako skvelý tip vám odporúčame vyskúšať Špaldové sušienky nielen na Vianoce. Je to nenáročný recept, pracovať budete so špaldovou múkou a kokosovým cukrom.
Nenáročné, pritom zdravé a fit recepty nájdete aj v knihe Nabitá kuchárka. Nachádzajú sa v nej chutné tipy na raňajky, obed či večeru, ale aj na chutný dezert či nápoj. Pripraviť tieto recepty zvládne každý. Navyše vás obohatí o nové zážitky a skúsenosti pri príprave chutných jedál.