5 druhov orechov pre zdravie a vitalitu
Hoci majú orechy veľa tuku i energie, eliminujú riziko vzniku nadváhy i niektorých ochorení.
Je to najmä preto, že sú vhodným zdrojom zdravých nenasýtených mastných kyselín a viacerých antioxidantov. Už jedna či dve hŕstky orechov denne môžu prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu i nálady. Neviete, ktoré si vybrať? Tu je stručný prehľad najzdravších orechov aj s kalorickým obsahom.
Pistácie (156 kcal/28 g)
Pistácie patria medzi orechy s nižším obsahom tuku a kalórií. Bielkoviny predstavujú približne 20 percent. Nechýbajú ani sacharidy, ktorých zastúpenie sa pohybuje zhruba do 30 %. V 28 g pistácií sa nachádzajú takmer 3 g vlákniny. Predstavujú dobrý zdroj vitamínu B6, medi, mangánu, železa a ďalších látok. Vitamín B6 sa podieľa na tvorbe a obnove svalovej hmoty, podporuje činnosť metabolizmu a v neposlednom rade zabraňuje vzniku únavy. Meď a mangán sú okrem iného dôležité antioxidanty. Železo je prevenciou anémie, ktorou trpí aj množstvo športovcov.
Lieskové oriešky (176 kcal/28g)
Obsah vlákniny v lieskovcoch je porovnateľný s pistáciami. Okrem toho lieskovce obsahujú niektoré z vitamínov skupiny B, vitamín E, meď a horčík. Horčík sa v tele podieľa na viac ako 400 rozličných činnostiach. V lieskovcoch sa nachádzajú i proantokyanidíny, teda látky s protizápalovými účinkami. Aj lieskovce sú slušným zdrojom bielkovín, ale aj pomerne vysokého obsahu tuku, ktorý tvorí až 60 %.
Odporúčame: dmBio zmes jadier orechov a mandlí, BIO, 200 g – chrumkavá zmes štyroch druhov orechov, lúpaných a nelúpaných mandlí chutí ako maškrta medzi jedlami – v škole, v kancelárii alebo pri športe. Ideálne do müsli, obilnej kaše alebo jogurtu. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Mandle (161 kcal/28 g)
Mandle sú zhruba z polovice tvorené tukmi. Zastúpené sú však aj prospešné bielkoviny a vláknina. Z vitamínov je obsiahnutý vitamín E, niektoré vitamíny zo skupiny B, z minerálov najmä horčík a meď. Za zmienku určite stojí obsah vápnika (74 mg na 28 g), veď mandle patria medzi orechy s najvyšším zastúpením tohto minerálu. Mandle sú tiež výborným prostriedkom na stabilizáciu hladiny krvného cukru, čo ocenia i diabetici. Navyše znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Takisto dodávajú energiu a sú prospešné pre svaly.
Odporúčame: dmBio jadrá paraorechov, BIO, 200 g – paraorechy sú tiež známe ako amazonské mandle alebo brazílske gaštany/orechy. So svojou charakteristickou chuťou nedochutia len müsli, ale tiež sladké jedlá alebo pečivo. Sú tiež chutným občerstvením ako pochúťka do školy, kancelárie alebo pri športe. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Vlašské orechy (183 kcal/28 g)
Vlašské orechy sú nám snáď zo všetkých orechov najbližšie. Sú prospešným zdrojom zdravých tukov (viac ako 60 % – kyselina linolová, linolenová), bielkovín (cca 20 %) a vlákniny. Čo sa týka vitamínov, nechýba významný antioxidant – vitamín E. Z minerálov sú hojnejšie zastúpené horčík a fosfor. Pravidelná konzumácia vlašských orechov sa dáva do súvislosti s lepším kontrolovaním hmotnosti a cukrovky, ba dokonca niektorých druhov rakoviny.
Kešu orechy (155 kcal/28 g)
V jednej 28-gramovej porcii kešu orechov je 12 g tuku, 1 g vlákniny, 2 g sacharidov, 5 g proteínov. Z vitamínov je vo väčšom množstve obsiahnutý vitamín K, ktorý je dôležitý pre správnu krvnú zrážanlivosť. Skromnejšie kešu obsahujú B vitamíny. Z hľadiska zastúpenia minerálov je toho viac – kešu obsahujú meď, mangán, magnézium, fosfor a ďalšie. Tieto oriešky sú výborné nielen ako zdroj energie, ale pôsobia i ako prírodné antidepresívum.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ako si udržať energiu počas celého dňa?
Keď sa vám dni zdajú krátke, ale práce máte stále vyše hlavy, je veľmi ťažké udržať si dobrú náladu a vysokú hladinu energie.
Akou stravou vytvarovať brušné svaly?
Túžite po pevnom a vytvarovanom bruchu?
Ktoré jedlá vám zlepšia náladu?
Jednou z cestičiek, ako sa dopracovať k psychickej pohode, je jedlo. Ktoré potraviny vás zbavia otravných blues?