Ako dostať viac zeleniny do našej stravy?
Viete, čo znamená 5+ denne v súvislosti s konzumáciou zeleniny?
5+ denne
To je to magické číslo, ktoré podľa odborníkov na výživu predstavuje ideálne množstvo zeleniny a ovocia, ktoré by mal každý človek denne do svojho jedálnička zakomponovať. Ak to teda so svojím zdravým stravovaním myslí skutočne vážne. Samozrejme, toto množstvo môžete kľudne prekročiť, no pod tento limit by sa ísť nemalo.
Poznávacím znamením zdravého jedálnička plného zeleniny by mala byť hlavne veľká farebnosť. Vaša chladnička by vám pri jej otvorení mala pripomínať dúhu.
Zdá sa vám 5+ denne ako nedosiahnuteľný cieľ?
Je to oveľa jednoduchšie, ako si myslíte. Stačia naozaj len malé zmeny, troška kreativity a chuť experimentovať.
Viac zeleniny = viac energie = lepšia verzia vás samotných
To, aby ste vo svojom dennom jedálničku obsiahli aspoň 5 druhov rôznej zeleniny, neznamená, že musíte celý deň jesť ako králik. Teda samé šalátové listy a mrkvu. Inšpirujte sa jedálnym lístkom foodbloggerky Natálie Spišiakovej, ktorá radí:
„Skvelým zdrojom prísunu zeleniny sú mixované polievky. Mixovanie zeleniny zabezpečí plnohodnotný prísun živín a vlákniny do organizmu. Mixované polievky sú podávané už batoľatám a tiež s obľubou využívané ako podporný prostriedok pri liečbe ochorení tráviaceho ústrojenstva. Skombinovať vieme rôznu zeleninu, listovú zeleninu, bylinky, kvalitné za studena lisované oleje, rastlinné mlieka a vždy dosiahneme veľmi zaujímavé chute. Mixovaná zeleninová polievka je hra, kde skúšame, čo sa nám najviac páči.”
Zelenina nemusí byť nudná
Čo v prípade, že nie ste až tak veľkými fanúšikmi polievok? Aké možnosti vám ešte ostávajú, aby ste stále dokázali do vášho jedálnička zaradiť veľké množstvo zeleniny?
Možno vás to prekvapí, ale možností je požehnane.
„Ďalším skvelým tipom, ako zaradiť viac zeleniny do jedálnička, je zameniť klasickú prílohu Slovákov – ryžu, hranolčeky či pečené zemiaky alebo zeleninovým pyré. Stačí trošku citu pre hru s chuťami a iste by boli mnohí prekvapení, ako dokáže takáto ľahká príloha skvelo chutiť. Moje obľúbené pyré je paštrnákové, mrkvové a karfiolové. A ako ho pripraviť? Veľmi jednoducho. Zeleninu napariť, rozmixovať a doplniť obľúbenými bylinkami, kvalitným olejom, cesnakom, prípadne na oživenie strúhaným parmezánom,“ radí Natália.
Takže naplňte aj vy pri vašom najbližšom potravinovom nákupe svoj vozík veľkým množstvom zeleniny a vydajte sa na cestu zdravia. Nebojte sa experimentovať. Nikdy neviete, možno z toho bude aj skvelé nové jedlo.
Natália Spišiaková je aj spoluautorkou knihy Zdravé rýchlovky, v ktorej nájdete množstvo zdravých, chutných a rýchlych receptov.
Zdroj foto: pixabay.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ako používať bylinky správnym spôsobom?
Sú bylinky iba módny hit, alebo dokážu jedlu pomôcť vyniknúť?
Ako pomáha nášmu zdraviu cibuľa?
O zdravotných prínosoch cibule vie ľudstvo tisíce rokov.
Detoxikujeme pohybom. Ako vplýva pohyb na proces detoxikácie v tele?
Ťažké kovy, nikotín, konzervačné látky, umelé farbivá, dochucovadlá, liečivá...