12. SEP 2016

Horká čokoláda dodá energiu a prospeje srdcu

Kvalitná horká čokoláda, vyrobená z kvalitných kakaových zŕn, je potešením nielen pre chuťové poháriky, ale aj podporou zdravia organizmu. 

Neviete si chvíle pohody predstaviť bez voňavej horkej čokolády? Ak ju jete s mierou, robíte dobre. Okrem toho je dôležité vybrať si správny produkt. Všímajte si obsah kakaového prášku (kakaovej hmoty), kakaového masla a cukru. Pri kvalitných čokoládach platí, že čím viac kakaa obsahujú, tým menej cukru sa v nich nachádza. Aj na našom trhu nájdete kvalitné horké čokolády, len treba dôsledne čítať etiketu a pozornosť venovať hlavne zastúpeniu cukru.

Patrí horká čokoláda do zdravého jedálnička?

Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa dodáva energiu, blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a navyše je plná antioxidantov. „Kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaových zŕn jednoznačne do zdravého jedálnička ľudí patrí, a to najmä tých, ktorí si na nej radi pochutia. Dodá organizmu energiu v podobe tukov, teda s jej konzumáciou sa to nesmie príliš preháňať. Jej prínos je zároveň v tom, že telu odovzdáva biologicky aktívne látky, antioxidanty a upokojujúce látky, ktoré blahodarne pôsobia na kardiovaskulárny systém organizmu,“ myslí si výživový poradca Libor Javro. Za optimálnu dennú dávku sa považuje 15 gramov naozaj kvalitnej horkej čokolády, pretože je kalorická (2 200 až 2 600 kJ/100 g).

Prospieva telu i mozgu

Nahneval vás šéf, ste v strese alebo vám chýba energia? Vychutnajte si kúsok kvalitnej horkej čokolády, ktorá spôsobí uvoľnenie serotonínu a endorfínov. O chvíľu vás zaplaví vlna pohody. Keďže konzumácia čokolády stimuluje produkciu hormónov šťastia, skúste po nej siahnuť i vtedy, ak vás bolí hlava. Veď práve o endorfínoch sa hovorí, že majú schopnosť tlmiť bolesť. Okrem toho je čokoláda s vysokým obsahom kakaa zdrojom povzbudzujúcich látok (teobromínu a kofeínu), ktoré vás nakopnú k výkonu a pomôžu sa lepšie sústrediť.

V tejto kakaovej pochúťke nájdete aj vysoké množstvo antioxidantov (vitamínu E), ktoré posilňujú činnosť imunitného systému. Napríklad polyfenoly sú považované za prevenciu proti rakovinovým ochoreniam. Flavonoidy zasa prospievajú zdraviu srdca a ciev. Nechýbajú ani vitamíny zo skupiny B (najmä B1, B2) potrebné pre správne fungovanie metabolizmu a nervovej sústavy. 

V horkej čokoláde sa nachádza aj viacero minerálov a stopových prvkov. Patrí medzi ne napríklad draslík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Horčík je bojovníkom proti kŕčom, úzkosti a depresii, fosfor je potrebný pre zdravé zuby. Meď je prevenciou kardiovaskulárnych chorôb, posilňuje cievy a podporuje zrážanlivosť krvi. Železo je dôležité pre krvotvorbu. To znamená, že horká čokoláda by u vás doma či v práci nikdy nemala chýbať, alebo si z nej môžete pripraviť zdravé maškrty.

Horká čokoláda je častou ingredienciou v zdravých maškrtách:

Pripravené v spolupráci s výživovým poradcom Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk

Zdroj foto: pixabay.com


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Miková - redaktorka Cvičte.sk

Písaniu sa venujem niekoľko rokov, je mojou prácou i koníčkom. Takisto som vyznávačkou zdravého životného štýlu – pravidelne športujem a nie je mi jedno, čo si dám na tanier. Oblasť výživy ma zaujíma natoľko, že sa v tomto smere aktívne vzdelávam. Nedávno som absolvovala 6-mesačný kurz výživového poradenstva v ČR a plánujem sa zúčastniť ďalších, pretože si myslím, že vedomosti sú základ. Mojím mottom sú slová Usaina Bolta: „Nemožné je len silné slovo používané slabými ľuďmi, ktorí zistili, že je ľahšie žiť vo svete, ktorý im bol daný, ako nájsť v sebe silu niečo zmeniť. Nemožné nie je fakt, ale voľba.“ Viac o mne aj na:

http://bit.ly/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Horká čokoláda dodá energiu a prospeje srdcu

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.