Imunitu oslabuje nedostatok sacharidov i živočíšnych tukov

Uznávaná imunologička Katarína Bergendiová prezradí, ktoré makro, mikroživiny a aj imunostimulačné látky sú dôležité pre budovanie silnej obranyschopnosti.

Imunitu oslabuje nedostatok sacharidov i živočíšnych tukov
Zdroj: Image by silviarita from Pixabay
4. JUN 2020

Aktuálne sú stále populárne stravovacie režimy, ktoré preferujú vylúčenie, alebo výrazné obmedzenie určitej makroživiny v jedálničku. Najčastejšie sa jedná o sacharidy, pričom sa významne navýši príjem bielkovín, alebo tukov.

Ako príklad môžeme uviesť vysokoproteínové diéty, pre ktoré je charakteristický vyšší príjem bielkovín na úkor tukov a sacharidov. V dôsledku takéhoto stravovacieho režimu je človek sýty a stráca nechcený tuk, čiže rýchlo chudne. Čo sa týka rizík, nadmerný prísun bielkovín predstavuje záťaž pre ľadviny, dochádza k zvýšenému vylučovaniu vápnika, čo môže viesť až k osteoporóze.

Negatívom nevyváženého zastúpenia makroživín v jedálnom lístku je aj oslabenie imunitného systému. „Je dôležité zabezpečiť vhodný dietetický režim s dostatočne vyváženým prívodom makronutrientov (proteíny, sacharidy, tuky) a mikronutrientov (vitamíny, mikroelementy). Musí sa v prvom rade zabezpečovať rovnaký príjem kalórií, aký bol ich výdaj pri telesnom cvičení, ale aj obnovu sacharidov a tukov, ktoré sa pri tom spotrebovali. Tie sú nevyhnutné aj na udržovanie dostatočných zásob glykogénu a esenciálnych tukov. V tomto období sa obmedzovanie príjmu sacharidov a živočíšnych tukov môže premietnuť do vyššieho rizika infekcií, ale aj svalových zranení. Čo sa týka proteínov, imunitný systém je osobitne citlivý na ich nedostatok, a preto ich primeraný príjem musí byť súčasťou dobre vybalansovanej diéty,“ upozorňuje imunologička a alergologička Katarína Bergendiová.

V období šírenia koronavírusu zároveň pripomína dôležitosť mikroelementov a vitamínov, ale aj ďalších dôležitých faktorov, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu imunitného systému. O ktoré sa jedná?

Železo, zinok a selén

Deficitom železa v organizme sú ohrozené nielen deti a tehotné ženy, ale aj športovci alebo vegetariáni. Podľa odborníkov z Universitiy of Maryland Medical Center môže mať až 80 percent svetovej populácie nedostatok železa v strave a 30 percent môže trpieť anémiou spôsobenou nedostatkom železa. Anémia sa prejavuje únavou, nedostatkom energie, bledosťou, svalovou slabosťou, nechutenstvom, ťažkosťami so spánkom, zmenami nálad a, samozrejme, oslabeným imunitným systémom. „Dostatočný prívod železa v potrave sa zabezpečuje formou dobre vyváženej diéty. Posledné výskumy ukázali, že viacerí vrcholoví športovci majú po športovom výkone zvýšený výdaj niektorých mikroelementov. Patrí medzi ne zinok alebo horčík, pričom zinok spolu so selénom má zásadný význam pre bezporuchovú funkciu imunitného systému. Veľa športovcov, ale aj starších ľudí má často nedostatok v zásobení organizmu týmito mikroelementmi. Nedostatok sa potom prejavuje zvýšenou náchylnosťou na vírusové infekcie horných dýchacích ciest. Selén je nenahraditeľný prvok pre udržovanie normálneho oxidačno-redukčného stavu každej bunky a tým aj pre normálnu funkciu imunitného systému. Je súčasne príkladom prvku, ktorým sa musí obohacovať diéta nielen pre jeho biologickú dôležitosť, ale aj pre jeho nedostatok v pôde (osobitne v Európe) a tým i v normálnych potravinách,“ vysvetľuje odborníčka.

Železo je bohato zastúpené v hovädzom mäse, vnútornostiach, ale aj strukovinách, trstinovej melase, hrozienkach, alebo tekvicových semiačkach.

Ak chceme pokryť dennú potrebu zinku, je vhodné zjesť denne dve až tri dávky potravín, ktoré sú bohaté na zinok. Jedná sa o jahňacie a hovädzie mäso, tekvicové a konopné semiačka, cícer, šošovicu, kvalitné kakao, kešu, kefír, jogurt, huby, špenát, avokádo či mandle.

Podľa USDA patria medzi pokrmy s vysokým obsahom selénu brazílske orechy, losos, tunika, morčacie mäso, tvaroh, kuracie mäso, huby, vajíčka, fazuľa, sardinky, slnečnicové semiačka či ovos.

Vitamín D

„V zime viacerým chýba dostatok ,slnečného vitamínu D'. Jeho pôsobenie v ľudskom tele je veľmi komplexné. Ovplyvňuje hlavne metabolizmus vápnika a fosforu, podporuje vstrebávanie vápnika z čreva a spolu s hormónom prištítnych teliesok (parathormón) aj rezorpciu z kostí. Posilňuje imunitný systém a aktivuje vrodenú imunitu a NK bunky – teda ,prirodzené zabíjače',“ upozorňuje Katarína Bergendiová.

Dostatok vitamínu D si vieme počas teplejších mesiacov roka zabezpečiť dennou expozíciou na slnečnom svetle bez opaľovacieho krému v trvaní 20 – 30 minút. V prípade, že nevieme toto pravidlo dodržať, za zváženie stojí aj suplementácia tohto vitamínu.

Vitamín C

Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov. Má schopnosť zmierniť príznaky vírusových ochorení a aj mierne skrátiť ich trvanie. Konzumácia väčšieho množstva potravín s obsahom céčka ochraňuje srdce a pomáha predchádzať srdcovým chorobám. Tiež podporuje zdravie a krásu pleti. „Vitamín C má úlohu nielen v prevencii mnohých ochorení, ale má aj významný terapeutický potenciál. Vďaka svojej schopnosti pôsobiť proti oxidačnému stresu, ktorý sa podieľa na vzniku mnohých ochorení charakterizovaných chronickým zápalom. Pre dostatok tohto vitamínu odporúčame infúznu liečbu vitamínom C,“ hovorí lekárka.

Céčko je bohato zastúpené v kivi, červenej paprike, pomarančoch, jahodách, ananáse, grepe, ružičkovom keli či mangu.

Pomôžu aj glukány a probiotiká

Odborníčka zdôrazňuje aj dôležitosť podávania imunostimulačných látok. „Imunostimulačné látky neovplyvňujú len určitú aktivitu konkrétnych buniek imunitného systému, ale stimulujú celý súbor takýchto aktivít. Ich pôsobením sa najčastejšie zvyšuje účinnosť mechanizmov prirodzenej imunity, ktoré sú v prvej línii obrany proti choroboplodným zárodkom, teda aj koronavírusu,“ hovorí.

Vhodnou voľbou sú glukány, ktoré pôsobia na imunitu nešpecifickým spôsobom a probiotiká, teda prospešné črevné baktérie. „Glukány pôsobia na imunitu nešpecificky a zlepšujú obranyschopnosť pred vírusmi, parazitmi, baktériami a parazitmi a pri záťaži organizmu fyzickým alebo psychickým stresom. Enzýmy používané na systémovú enzymoterapiu sa tiež môžu osvedčiť pri prevencii infekcií horných dýchacích ciest,“ dopĺňa.

Základom naďalej zostáva zdravý životný štýl

Ani ten najlepší doplnok stravy na svete nedokáže priniesť také benefity ako zdravý životný štýl. Jeho súčasťou je zdravá, pestrá a vyvážená strava, dostatok spánku, kvalitný pitný režim, pravidelný pohyb, antistresové aktivity a pozitívny prístup k životu. „Je dobré si uvedomiť, že existuje množstvo faktorov ovplyvňujúcich imunitný systém a jedným veľmi významných je aj duševná rovnováha. Dnes dokonca hovoríme o jednom neuro-endokrinno-imunitnom supersystéme, ktorý má za úlohu chrániť náš organizmus pred vplyvom vonkajšieho prostredia, ale aj pred zmenami v našom tele. Množstvo stresu a silný psychický nátlak môže veľmi významne oslabiť imunitu organizmu. Na druhej strane, dodržiavanie správnej životosprávy pomocou ,piatich S': zdravá STRAVA, dostatok SPÁNKU, dostatok SMIECHU, ŠPORT a SPOKOJNÝ život v kruhu svojich blízkych, so všetkým, čo k tomu patrí a vyplavovanie hormónov šťastia – endorfínov, enkefalínov a vnútorných opioidov, môže k posilneniu imunitnej odpovede napomôcť,“ dodáva skúsená odborníčka.


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Suchárová

Redaktor, editor, copywriter. Viac sa dozviete na mojej stránke:

https://www.miroslavasucharova.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Imunitu oslabuje nedostatok sacharidov i živočíšnych tukov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 1902
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.