Jesť, alebo nejesť tofu?
Sója patrí medzi kontroverzné potraviny, no kvalitné fermentované produkty, ako napríklad miso, tempeh či natto do zdravého jedálnička patria. Ako je to s tofu?
Sója ako strukovina je nutrične bohatá, pretože obsahuje kvalitné bielkoviny, zdravé tuky, vlákninu, viaceré vitamíny, železo, vápnik, horčík, selén a ďalšie prospešné látky. Lenže sója môže mať aj temnú stránku, hlavne jej rôzne geneticky modifikované variácie.
Častá konzumácia sóje v podobe sójovej múky, vločiek, plátkov či sladkostí sa dáva do súvislosti so vznikom zdravotných problémov (zápcha, tráviace problémy, poruchy štítnej žľazy, rakovinové ochorenia). Preto sa väčšina odborníkov zhoduje na tom, že do zdravého jedálnička patria kvalitné fermentované potraviny, ako natto, tempeh či miso. Prečo? Kvasenie zabezpečí odstránenie škodlivých látok zo sóje a tieto produkty sa stávajú obohatením jedálnička s pozitívnymi účinkami na zdravie.
Odporúčame: Alnatura mandľovo – orechové tofu, BIO, 200g, zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Tofu ako súčasť jedálnička
Medzi tradičné pokrmy v ázijskej kuchyni však patrí aj tofu, ktoré sa vyrába zrážaním sójového mlieka. Pri procese zrážania sa môžu využiť napríklad vápenaté soli, vďaka ktorým je potom tofu bohaté na vápnik.
Tofu sa využíva v sladkých i slaných pokrmoch. Ani na konzumáciu tohto sójového produktu nemajú odborníci jednotné stanovisko. Niektorí tofu neodporúčajú jesť vôbec, iní považujú jeho striedmu konzumáciu za prospešnú. „Kvalitne spracované tofu je vhodným spestrením vyváženého jedálnička. Avšak je veľmi dôležité vyberať kvalitné sójové produkty,“ myslí si výživový poradca Libor Javro. Aj v tomto smere je teda najlepšie zvoliť si zlatú strednú cestu, teda konzumovať kvalitné tofu a s mierou.
U nás tofu stále preferujú predovšetkým vegáni a vegetariáni, pretože je bohaté na proteíny (100 gramov prírodného tofu obsahuje zhruba 16 gramov bielkovín). Tí ho využívajú ako náhradu mäsa. Navyše tofu neobsahuje žiadny cholesterol a je bezlepkovou potravinou, ktorá je vhodná aj pre celiatikov.
Odporúčame: Alnatura údené tofu, BIO, 200 g, zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Tofu na našom trhu
Tofu vzniká procesom zrážania sójového mlieka a možno ho kúpiť vo viacerých podobách. Mäkké tofu pripomína tvaroh a možno ho použiť napríklad do omáčok, nátierok, šalátov, ale aj koláčov. Tvrdé tofu v podobe syra je výborné na grilovanie, nakladanie i pečenie. K dispozícii sú nielen prírodné produkty, ale aj údené, marinované či ochutené napríklad cesnakom, korením alebo bylinkami.
Varíme z tofu
Ak chcete svoj jedálny lístok obohatiť o tofu, inšpirujte sa našimi receptami: