Kustovnica čínska ako elixír mladosti
Bobuľky goji sú bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky a to skoro na všetky, na ktoré si spomeniete.
Kustovnica čínska, čiže goji, patrí do čeľade ľuľkovitých. Ako názov napovedá, už po stáročia sa pestuje v Číne a priľahlých oblastiach Ázie, kde je tiež hojne využívaná v tradičnej čínskej medicíne. Najbohatším zdrojom prospešných látok sú červené plody, ktoré sa sušia, vyrába sa z nich šťava, alebo sa z nich robia extrakty na výrobu potravinových doplnkov. Lístky tejto rastliny sa používajú na prípravu čajov. Sušené plody trochu pripomínajú menšie hrozienka a chuťou ich môžeme zaradiť niekam medzi šípky a brusnicu. Hoci sa táto rastlina na východe používa už stovky rokov, do ďalších krajín sa dostala až oveľa neskôr. Teraz sú produkty z nej, vrátane sušeného ovocia, relatívne dostupné a majú takmer všestranné použitie: plody sa napríklad hodia do kaší, ovocných kokteilov alebo do sypaných zmesí.
Bohatstvo ukryté v bobuliach goji
Goji obsahuje širokú škálu bioaktívnych látok, ktoré sú pre telo veľmi prínosné. Plody goji obsahujú významné množstvo bioaktívnych polysacharidov, ktoré tvoria okolo 8 % sušiny. Podľa tradičnej čínskej medicíny sú práve tieto látky zodpovedné za tzv. imunomodulačnú aktivitu (podporujú imunitu). Sfarbenie kustovnice spôsobujú karotenoidy, ktoré tvoria asi 0,03-0,5 % sušiny plodov. Celkovo ich tieto plody obsahujú asi 11 (plus ďalších 7 látok je od nich odvodených), z ktorých najviac zastúpený je zeaxantín. Goji je tiež bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky, a to skoro na všetky, na ktoré si spomeniete: draslík, vápnik, zinok, železo, horčík, vitamín C, vitamíny skupiny B a pod. Kustovnica je tiež zdrojom esenciálnych aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín, z ktorých druhé spomínané sú základom tzv. "zdravých" tukov. Zoznam látok možno zakončiť skupinou fenolových kyselín a flavonoidných látok, ktorých táto rastlina obsahuje vyše 50 druhov.
Spomaľuje starnutie a podporuje potenciu
Zo širokého spektra účinkov si snáď najviac môžeme ceniť schopnosť spomaľovať starnutie organizmu. Jedna z teórií starnutia hovorí, že väčšina nežiaducich zmien, ktoré prebiehajú v organizme počas starnutia, vzniká v dôsledku pôsobenia voľných radikálov. Látky obsiahnuté v goji, primárne sú to špecifické sacharidy, ale aj ďalšie látky, spôsobujú komplexnú ochranu práve proti tejto nežiaducej oxidácii. Problematika na molekulárnej úrovni je však oveľa zložitejšia a bola by nad rámec tohto článku. Pravidelná konzumácia goji má širšie spektrum účinkov, nielen už spomínanú ochranu pred starnutím buniek, ale aj stabilizáciu hladiny glukózy a triacylglycerolov (tuky), posilňuje celkovú obranyschopnosť a imunitu, zlepšuje zrak a spomaľuje neurodegeneratívne procesy.
Mužov, ale iste aj ženy poteší informácia, že účinky goji siahajú aj do oblasti reprodukcie a potencie. Na tom všetkom sa podieľajú ďalšie látky obsiahnuté v goji, z ktorých za zmienku stoja ß-sitosterol, betaín alebo kyselina p-kumarová. Výskumy ukazujú, že plody goji majú afrodiziakálne účinky, mierne zvyšujú hladinu sexuálnych hormónov a podporujú plodnosť. Táto rastlina sa navyše v Číne tradične používa na liečenie mužskej neplodnosti.
Zatiaľ neboli preukázané vedľajšie účinky
Uvedené vlastnosti a účinky sú iba ukážkou toho, čo všetko s veľkou pravdepodobnosťou táto rastlina dokáže. Veľkým plusom tiež zostáva fakt, že zatiaľ neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky, čo je v dnešnej dobe až neobvyklé. Konzumácia kustovnice čínskej ako takej vás pred chorobami síce neochráni, pokiaľ ju však zaradíte do svojho jedálnička, obohatíte telo o veľké množstvo zdraviu prospešných látok.
Voľte kvalitu!
Pozor, goji si vyberajte najlepšie v BIO kvalite. Plody by nemali byť nahnité a ani navlhnuté. Obsah cenných látok sa môže líšiť v závislosti od kvality a pôvodu plodov. Pozor by si mali dať ľudia, ktorí majú problémy so zrážanlivosťou krvi a užívajú lieky, ako je napr. Warfarín. Konzumáciu goji vždy konzultujte so svojím lekárom.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
4 druhy bobuľového ovocia, ktoré vás nadopujú vitamínmi
Bobuľové ovocie je jedným z najlepších zdrojov dôležitých antioxidačných látok.
Posilnite imunitu jesenným smoothie
Záhradkárska sezóna je za nami. Jabĺčka a hrušky už dozreli, orechy, mrkva, tekvica a cvikla tiež.
Super smoothie pre krásu a vitalitu
Aj vďaka smoothies môžeme byť krásni a vitálni.