23. APR 2017

Pesto je plné vitamínov. Takto si ho pripravíte doma

Eva Vlková

Ak preferujete zdravú, ľahkú kuchyňu, nemalo by v nej chýbať pesto. Nielen preto, že je plné vitamínov.

Pesto k nám prišlo z Talianska a jeho názov je odvodený od slova pestare, čo znamená tĺcť. Klasickým spôsobom sa jednotlivé suroviny drvia v mramorovom alebo keramickom mažiari, ale pre uľahčenie práce môžete použiť aj mixér. Základom najznámejšieho pesta - zelenej omáčky - sú bazalkové listy, ale chutné a rozšírené po celom svete sú aj iné pestá, napríklad so sušenými rajčinami. Experimentovať môžete podľa vlastnej chuti, pričom najlepšie je siahnuť po aktuálne čerstvej zelenine. Vtedy má najväčšiu silu a jedinečnú chuť. Okrem klasických surovín skúste pridať špenát, petržlenovú vňať, kôpor a pod.

Ale začnime klasikou a pozrime sa na najznámejšie pestá.

Bazalkové pesto

Do mažiara alebo mixéra dajte zväzok bazalky, strúčik cesnaku, soľ, lyžicu píniových orieškov, trochu olivového oleja. Dobre rozotrite na kašu alebo pomixujte. Potom pridajte nastrúhaný parmezán a pomaličky pridávajte olivový olej tak, aby vznikla hladká kaša. Ďalšie dva varianty môžete pripraviť použitím tých istých surovín, len bez orieškov a pridaním čerstvých rajčín, alebo bez syra a pridaním sušených rajčín.

Pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak dajte do mixéra spolu s orechmi (podľa chuti: kešu, vlašské, mandle,...), troškou soli, olivovým olejom, citrónovou šťavou a pomixujte na hladkú kašu. Môžete pridať aj špenátové lístky na zmiernenie cesnakovej chuti.

Rajčinové pesto

Zväzok bazalky rozmixujte s dvoma strúčikmi cesnaku, 2 - 3 lyžicami píniových orieškov, tromi lyžicami nasekaných sušených rajčín, strúhaným parmezánom, trochou balsamica, 1 dl oliv. oleja, trochou kapary a troškou soli. Hodí sa skvele nielen k cestovinám, ale aj ku grilovanému mäsu a zelenine.

Nielen na špagety

Používali ste doteraz pesto iba na klasické špagety? Tak sa pozrime aj na iné možnosti. Tou najjednoduchšou je natrieť pesto na čerstvý chlebík alebo na hrianku. O špagetách sme hovorili, ale použiť sa dá aj na iné druhy cestovín. Ochutiť môžete aj uvarené zemiaky, grilovanú zeleninu alebo marinovať kuracie, či morčacie mäso pred pečením. Veľmi špecifickú chuť bude mať s pestom aj pizza alebo rizoto. Hodí sa skvele aj k pečenej rybe.

Fussily s kuracím mäsom a bazalkovým pestom

Na olivovom oleji opečieme na kúsky nakrájané kuracie prsia, pridáme nakrájané šampiňóny, soľ, korenie. Spojíme s uvarenými cestovinami a primiešame bazalkové pesto. Posypeme strúhaným parmezánom. Podávame so šalátom z čerstvej zeleniny.

Ak nemáte čas či suroviny...

Nie vždy máme doma potrebné suroviny alebo čas urobiť si doma čerstvé pesto. Vtedy môžete siahnuť napríklad po vašom schladenom, či zamrazenom peste. Alebo si nejaké kvalitné a chutné môžete aj kúpiť. Najlepšie v overených predajniach so zdravou výživou, produktmi od domácich výrobcov, ale dostupné sú aj v bežných potravinách. Len ako vždy, treba čítať dôležité informácie na obaloch.

Odporúčame: dmBio Pesto Basilico s píniovými orechmi, BIO, 120 g. Zakúpite v sieti dm drogerie markt

dm produkt

Zdroj titulnej fotky: RitaE, CC0


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Pesto je plné vitamínov. Takto si ho pripravíte doma

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 872
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.