Potraviny, z ktorých vždy navaríte zdravé jedlo

Jana Šimkovičová

Za zdravou stravou si mnohokrát predstavujeme kompikované veci. Pritom uvariť si zdravé jedlo, nemusí byť ani drahé, ani zložité. Otázkou ostáva, ako ste doma na to pripravení. Vo svojej chladničke, alebo v špajze. 

Aké potraviny mám doma vždy po ruke, keď chcem uvariť zdravé jedlo?
29. MAR 2019

Zelenina ako základ

Či chcete alebo nie, opäť raz začnem zeleninou. Tá tvorí úplný základ nášho jedálnička. Surová, mrazená, listová, koreňová, dusená, pečená. Na akúkoľvek si zmyslíte, každý deň máme určitú verziu. Prečo? Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, mení chute, je skvelým dolnkom jedál. Mnoho ďalších dôvodov by sa našlo. 

Základ pri varení u mňa tvorí cibuľa a cesnak. Tieto dva jednoduché zázraky používam v kuchyni denne. Ako podklad pre krémové zeleninové polievky, či zeleninové panvičky, ako súčasť pečenej zeleniny, či už dochutenie pomázanok. Snažím sa využívať sezónnu zeleninu. Preto v zime rada pečiem zeleninu ako zeler, červenú repu, zemiaky, batáty. Naopak, na jar a v lete sa snažíme jesť čo najviac surovej alebo len jemne tepelne upravenú zeleninu. 

Vždy mám po ruke aj mrazenú zeleninu, v prípade, že potrebujem uvariť jedlo naozaj rýchlo. Napríklad recept Quinoa šalát na cesty si viete pripraviť rýchlo aj z čerstvej a v zime aj z mrazenej zeleniny, a v rôznych variáciach podľa vlastných chuťových preferencií. Koreňová zelenina tiež nepatrí len do polievky. Kaleráb chrúmeme na olovrant alebo k večeri. Mrkva častokrát tvorí súčasť desiaty nášho školáka. Petržlen, mrkvu, zeler môžete tiež dusiť alebo si z nich upiecť hranolky. 

Zelenina

Obilniny 

V komore mám vždy zásoby dobrých obilnín, z ktorých často pripravujem variácie ala rizoto. Najčastejšie pripravujem jedlá z ryže, quinoi, pšena, pohánky. Sú to obilniny, ktoré neobsahujú lepok. Ich výsadou je to, že sú ľahko stráviteľné a patria medzi komplexné sacharidy s nízkym glykemickým indexom. Čo znamená, že energia z takýchto potravín sa uvoľňuje pomaly a postupne. Čo znamená, že ste dlhšie sýti, nemáte výkyvy energie, neprepadne vás tzv. vlčí hlad. A nemáte potrebu neustále jesť. Častá otázka, ktorú dostávam je, či máme problém s lepkom. Nie, som vďačná za to, že nemáme. Ale naše deti, ktoré sa stravujú v školských stravovacích zariadeniach majú práveže každý deň prevahu jedál s jednoduchými sacharidmi a konzumujú jedlá, v ktorých je priveľa bielej múky a cukru. Tak sa im to snažím doma vykompenzovať ľahším jedlom pre ich trávenie, čo tieto obiliny rozhodne sú. Uvaríte ich naozaj rýchlo a kombinovať ich môžete či už so zeleninou, rybou, mäsom alebo strukovinami.

ryža

Strukoviny

Máte radi fazuľu, šošovicu, či cícer? To som vymenovala len zlomok toho, čo mám zo strukovín vždy po ruke. Pomaly niet dňa, kedy by som určitú strukovinu nenámačala. Keď máme chuť na hŕstkovú polievku, tak aj viaceré dokopy. Strukoviny sú veľmi vďačná potravina, osobne ich považujem za úplny poklad. V prvom rade o prirodzene získané bielkoviny, ktoré nás skvele zasýtia a ktorými získavame najmä potravu pre naše svaly. Asi najčastejšie používam červenú šošovicu a cícer. Primiešavam ich k obilninovým jedlám alebo do šalátov. Ako prílohu k jedlám zvyknem pripravovať šošovicový dhál z knihy Zdravé rýchlovky. Dôležité miesto v našom jedálničku majú strukovinové polievky. Tiež ich používam ako skvelé zahusťovadlo zeleninových krémových polievok. Vôbec nepotrebujete k zahusteniu múku. Stačí, ak použijete napríklad červenú šošovicu a polievku pekne rozmixujete.

Polievka

Zdravé tuky 

Aby sme jedlu, ktoré obsahuje vyššie spomínané potraviny dosiahli komplexnosť, čo sa výživy týka, potrebujeme mu dodať zdravé tuky. Preto mám v komore na tmavom mieste uskladnených niekoľko olejov, ktoré používam do sladkých, ale aj slaných jedál. Zvyčajne mávam tekvicový olej, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou našich zeleninových polievok. Makový olej, ktorý vysokému obsahu vápnika pridávam napríklad do raňajkových kaší. Samozrejmosťou sú olivový a kokosový olej, ktoré používam pri varení, pečení a dusení. Zdravé tuky však nájdete aj v semiačkach. Preto mávame doma tekvicové, sezámové, slnečnicové, či ľanové semiačka. 

Tieto štyri skupiny potravín predstavujú základ nášho jedálnička. Vždy z nich dokážem pripraviť zaujímavú variáciu jedál. Navyše príprava jedál z týchto surovín nestojí veľa. Rozhodne tu môžeme zbúrať mýtus o tom, že zdravá strava je drahá. Ak by ste si nevedeli predstaviť, aké jedlá sa dajú vykúzliť z týchto potravín, odporúčam vám kuchársku knihu ZDRAVÉ RÝCHLOVKY. Navyše všetky jedlá z tejto knihy pripravíte do 30 minút. Verím, že vás tento článok inšpiroval k zdravšiemu stravovaniu. Prajem vám veľa chutných a zdravých zážitkov. 

zdrave rychlovky

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Potraviny, z ktorých vždy navaríte zdravé jedlo

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 1706
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.