Poznáte čaje, ktoré zahrejú a povzbudia v chladných dňoch?
Aj vy milujete chvíle, keď si uvaríte šálku obľúbeného čaju a vdychujete jeho lahodnú arómu? Jednoducho zatvoríte oči a po dúškoch si vychutnávate jedinečnú chuť tohto úžasného nápoja? V tom prípade by v chladnom a tmavom období jesene a zimy nemali u vás doma chýbať niektoré chutné čaje. Viete ktoré?
V chladnom období sú čaje veľmi vyhľadávané. Zahrejú, ulahodia čuchových i chuťových bunkám a zlepšia náladu, ktorá je občas pochmúrna ako počasie vládnuce za našimi oknami. Ako získať z pitia čaju čo najviac benefitov? Nuž dôležitá je nielen samotná príprava, ale aj ochutenie čaju. Na tento účel sú vhodné napríklad med, škorica, klinčeky či vanilka, ktoré, mimochodom, vďaka svojich pozitívnym účinkom benefity čaju ešte znásobia.
Zázvorový čaj bojuje proti baktériám a vírusom
Zázvor pochádza z oblastí Ázie, kde ho poznajú a využívajú už tisíce rokov. Obsahuje cenné látky, ktoré sa podieľajú na zlepšení trávenia, podporujú krvný obeh a zdravie srdca. V jeseni a zime sú však na nezaplatenie protivírusové a antibakteriálne účinky ďumbiera a jeho schopnosť podporiť činnosť imunitného systému. Tiež pomáha lepšie zvládať stres. Najviac pozitívnych účinkov na ľudský organizmus má čaj pripravený z čerstvého zázvoru. Ako na to?
Približne centimetrový kúsok očisteného zázvoru postrúhajte, pridajte (podľa chuti) kúsok celej škorice a zopár klinčekov. Zalejte pol litrom vriacej vody a nechajte niekoľko minút lúhovať. Preceďte a mierne vychladený čaj oslaďte medom.
Šípkový čaj je tiež plný dôležitých živín
Šípkový čaj patrí medzi osviežujúce čaje, ktoré obsahujú mnoho prospešných látok. Šípky sú známe najmä vysokým obsahom vitamínu C, ale aj ďalších vitamínov (skupiny B, E, K), minerálov (železo, draslík, vápnik), flavonoidov atď.
Čo pravidelné pitie šípkového čaju prináša? Čaj zo šípok má významné antioxidačné vlastnosti, to znamená, že chráni organizmus človeka pred všadeprítomnými baktériami, vírusmi a plesňami. Ďalej prospieva srdcu a dodáva človeku pozitívnu energiu. Nemenej významné sú kladné účinky na močové ústrojenstvo. Mali by ho piť aj ženy počas menštruácie.
Najviac prospešný je čaj z čerstvých alebo sušených šípok. Na jednu šálku použite približne dve polievkové lyžice týchto plodov. Zalejte vriacou vodou a nechajte asi 10 minút lúhovať. Preceďte a podávajte!
Ako sa dajú použiť šípky? Pozrite si nasledovné video:
Lipový čaj nielen na infekcie horných dýchacích ciest
Trápi vás nádcha, kašeľ alebo bolesť hrdla? Ste neustále v strese, cítite únavu či úzkosť? Potom by vo vašom pitnom režime nemal chýbať lipový čaj. Prečo? Kvety lipy obsahujú množstvo antioxidantov, konkrétne flavonoidov, ktoré nielen ochraňujú ľudské bunky, ale aj naprávajú škody, ktoré napáchali škodlivé voľné radikály.
Okrem toho sa lipový čaj používa ako diuretikum, čiže pomáha odstrániť nepríjemné zadržiavanie tekutín v tele. V ľudovom liečiteľstve je využívaný aj pri tráviacich ťažkostiach (plynatosť), niektorých psychických problémoch (úzkosť, nervozita i nespavosť) a priam nezastupiteľný je napríklad v období chrípky. Pomáha človeku „vypotiť“ z organizmu škodlivé toxíny.
Chcete si pripraviť zdraviu prospešný lipový čaj doma? Na jednu šálku potrebujete jednu až dve čajové lyžičky lipových kvetov. Zalejte ich horúcou vodou a nechajte lúhovať 15 až 20 minút. Preceďte, oslaďte medom a pridajte čerstvú citrónovú šťavu.