Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Prečo jesť bulgur a ako si ho chutne pripraviť?

Bulgur je celozrnná pšenica, ktorá sa najprv predvarí a potom naláme, a tak je ľahšie stráviteľná. Má príjemnú orieškovú chuť a obsahuje veľa prospešných látok. 

Prečo jesť bulgur a ako si ho chutne pripraviť?
Zdroj: Jana Šimkovičová
11. FEB 2016

Prednosťou bulguru je jeho chuť, jemná textúra, jednoduchá príprava a obsah výživných látok. Sto gramov vareného bulguru má približne 83 kalórií, obsahuje 3 gramy proteínov, 4,5  g vlákniny a takmer žiadny tuk. Z minerálov sú obsiahnuté vápnik, železo, horčík, draslík, mangán a zinok. Čo sa týka vitamínov, jedná sa hlavne o zastúpenie tých zo skupiny B (1). 

Vláknina, hojne sa nachádzajúca aj v tejto obilnine s výbornou chuťou, je dôležitá pre trávenie, znižuje vylučovanie žlče, a tým pomáha predchádzať vzniku žlčových kameňov. Podľa jednej štúdie má dokonca schopnosť eliminovať riziko vzniku rakoviny prsníka u žien v klimaktériu (2). Okrem toho bulgur obsahuje látky, ktoré znižujú hladinu homocysteínu v krvi (3). Ide o aminokyselinu, ktorá sa v ľudskom organizme tvorí pri metabolických reakciách. Problém je v tom, že zvýšená úroveň tejto aminokyseliny sa dáva do súvislosti s viacerými ochoreniami, ako napríklad chorobami srdca, osteoporózou, cukrovkou druhého typu a ďalšími.

Bulgur.

Tipy na použitie bulguru v kuchyni

O bulgure sa hovorí, že ho možno pripraviť na tisíce spôsobov. Skvelo chutí na sladko i na slano. Príprava je veľmi jednoduchá. Bulgur zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 až 1:3, necháme 1-2 minútky variť, prikryjeme, necháme dôjsť a môžeme použiť podľa ľubovôle. Samozrejme, menšie časti predvarených a nalámaných obilných zrniečok netreba variť, stačí ich zaliať vriacou vodou a nechať dôjsť pod pokrievkou, ako je to napríklad pri príprave kuskusu. Niektorí dokonca bulgur pripravujú tak, že ho zalejú studenou vodou a nechajú napučať. Trvá to síce dlhšie (cca hodinu), ale v bulgure zostanú zachované všetky látky.

Bulgur možno použiť buď namiesto klasickej prílohy, alebo ako náhradu bežnej obilninovej kaše či vločiek na raňajky, alebo ako rizoto či závarku do polievok. Výborne chutí v kombinácii s brokolicou, špargľou, špenátom a dochutený rozličnými bylinkami.

VIDEO RECEPT: Bulgurové rizoto s cuketou

Chcete si pripraviť chutné jedlo z bulguru? Vyskúšajte nasledujúci fit recept z knihy ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.

Odporúčame: dmBio Bulgur, BIO, 500g, prineste vďaka 1001 receptom  do vašej kuchyne závan Orientu.  Bulgur  je chutný ako šalát, príloha ku korenistým mäsovým jedlám, ale aj ako sladký nákyp. Zakúpite v sieti dm drogerie markt. 

dm bulgur 1

Náš tip: Chutná kaša na raňajky

Ak vás omrzeli tradičné ovsené vločky na raňajky, vyskúšajte túto lahodnú kašu. Na jej prípravu budete potrebovať: bulgur, med, nasekané orechy, škoricu, kokosový olej a ovocie podľa chuti. Ako na to? Bulgur pripravte podľa návodu, pridajte orechy, 1-2 čajové lyžičky kokosového oleja a ľubovoľné ovocie, doslaďte medom a škoricou.

Skvelé recepty z bulguru nájdete aj v obľúbenej kuchárskej knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY. Kniha je plná rýchlych a chutných fit receptov, ktoré si pripravíte jednoducho do 30 minút, z bežne dostupných surovín.

Zdravé rýchlovky

Zdroj titulnej foto: flickr.com

Referencie:
(1) http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6484?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=bulgur
(3) http://nutritiondata.self.com/foods-000145000000000000000-w.html
(2) http://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/fiber
 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Bulgur s baklažánom a paradajkamiBulgur s baklažánom a paradajkami

Bulgur je vlastne predvarená a nalámaná celozrnná pšenica, ktorá je bohatá na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén. 

 

Bulgur so zeleninou a tofuBulgur so zeleninou a tofu

Neviete, čo variť dnes na obed? Vyskúšajte bulgur so zeleninou a tofu.

 

 

Kurací bulgur burger s rukolou a poľníčkomKurací bulgur burger s rukolou a poľníčkom

Ak ste dostali chuť na mäso, a pritom stále trváte, že chcete ľahký obed, skúste tento kurací bulger so šalátom.

 


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Suchárová

Redaktor, editor, copywriter. Viac sa dozviete na mojej stránke:

https://www.miroslavasucharova.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Prečo jesť bulgur a ako si ho chutne pripraviť?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.