Spestrite si jedálniček zdravým avokádom
Avokádo je pokladom kuchyne. Má široké použitie a výborný vplyv na zdravie. Presvedčte sa sami.
Zásobáreň zdravých tukov
Avokádo, ktoré je v skutočnosti ovocím, je obrovským zdrojom zdravých nenasýtených tukov, mastných alkoholov a mastných kyselín,najmä kyseliny olejovej. Okrem iného obsahuje aj draslík, horčík, vitamíny E, C a B vitamíny. Jeho výhodou je, že neobsahuje žiadny cholesterol ani sodík.
Výhody avokáda
- znižuje cholesterol v krvi a pravdepodobnosť výskytu kardiovaskulárnych ochorení
- je výborným pomocníkom v boji proti rakovine, pretože má vysoký obsah antioxidantov
- má protizápalové účinky
- pomáha pri reume a osteoartritíde
- je vhodný aj pre diabetikov, pretože má nízky glykemický index a nízky obsah cukrov
- pomáha pri redukcii hmotnosti
- zmierňuje menštruačné bolesti
- podporuje sústredenie a tvorbu červených krviniek
Ako si správne vybrať avokádo
Avokádo by malo byť pri stlačení mäkké, ale pevné – nie kašovité. Nemalo by mať žiadne priehlbiny, fľaky a už vôbec by nemalo mať viditeľné stopy plesne. Prezrite sa najmä na okolie stonky, kde sa pleseň nachádza najčastejšie.
Ako avokádo uskladniť
Ak nemáte v pláne avokádo konzumovať hneď, pokojne kúpte tvrdšie a nechajte ho v kuchyni na suchom mieste alebo to dajte do chladničky. Naopak, ak potrebujete, aby avokádo dozrelo rýchlejšie, vložte ho do papierového vrecúška spolu s banánom a nechajte v kuchyni. Takto vám avokádo môže dozrieť už za dva dni.
Načaté avokádo vždy odkladáme do chladničky a snažíme sa skonzumovať to najlepšie na ďalší deň. Avokádo odkladáme v plastovom vrecúšku, alebo v zatváracej plastovej miske, aby sme zamedzili prístupu vzduchu. Olúpané avokádo, podobne ako jablká, banány a zemiaky, oxiduje. Ak tomu chceme zabrániť, pokvapkáme avokádo citrónovou šťavou.
Chutné využitie avokáda
Avokádo má jemne maslovú, no nevýraznú chuť. Preto má široké využitie a môžeme to spracovať na sladko a aj na slano. Sú z neho vynikajúce a zdravé nátierky, zeleninové aj ovocné šaláty, hlavné jedlá aj polievky.
Avokádová polievka
Potrebujeme:
3 ks avokáda, 3 PL citrónovej šťavy, 1 ks cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL oleja, ½ dl zeleninového vývaru, 250 ml sladkej smotany, 2 ks paradajok, bazalka, soľ, čierne korenie
Postup:
Avokáda narežeme a olúpeme, pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Na oleji osmažíme cesnak, cibuľku, potom pridáme avokádo a rozvaríme na kašu. Pridáme smotanu, okoreníme, osolíme a necháme variť. Paradajky olúpeme, jadierka odstránime a nakrájame na kocky. Pri podávaní polievku ozdobíme opraženými paradajkami a bazalkou.
Avokádová nátierka
Potrebujeme:
1 ks avokáda, 1 celý cottage syr, 2 strúčiky cesnaku, soľ a korenie
Postup:
Zrelé avokádo olúpeme a v miske popučíme. Primiešame cottage syr, pretlačený cesnak, okoreníme a osolíme. Aby nátierka nezhnedla, môžeme pokvapkať trochou citróna.
Chutný ovocný šalát
Potrebujeme:
1 ks avokáda, 1 ks jablka, strapec hrozna, za hrsť malín (alebo iné malé ovocie, ako napr. jahody), za hrsť čerešní, nízkotučný (alebo kvalitný kravský, ovčí či kozí jogurt), škoricu
Postup:
Avokádo očistíme a spolu s jablkom pokrájame. Pridáme zvyšné ovocie a primiešame jogurt. Nakoniec posypeme ovocím. Ak tento šalát raňajkujeme, môžeme pridať zrelý banán alebo pár kociek kvalitnej minimálne 75 % horkej čokolády.
Zdroj foto: unsplash.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
3 detox smoothies, ktoré vás odľahčia
Celé ovocné a zeleninové plody, ktoré sa rozmixujú, ponúkajú telu množstvo živín a tiež sú ľahšie stráviteľné.
5 potravín, ktoré nakopnú váš mozog
Ak je v strave napríklad nedostatok zdravých tukov, pamäť i mozgové funkcie nefungujú tak, ako by mali.
Avokádo je bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny a vlákninu, ktoré pomáhajú kontrolovať cholesterol, zlepšiť krvný obeh a oživiť pokožku.