Tipy na vianočné pečenie bez klasického cukru
Tradičné vianočné pečivo chutí skvelo, ale náš organizmus z neho príliš nadšený nie je. Ako teda napiecť zdravo a ulahodiť chuťovým pohárikom?
Nie je žiadnym tajomstvom, že nepriateľom nášho zdravia i štíhlej línie je rafinovaný cukor a mnohí z nás sú na ňom doslova závislí. Je zodpovedný za mnoho zdravotných problémov, ako napríklad cukrovka, prekyslenie organizmu, srdcovo-cievne ochorenia, zubné kazy atď. Počas Vianoc jeho spotreba rapídne stúpa. Pritom existuje mnoho náhrad bieleho cukru, ktoré sú neporovnateľne zdravšie a s ich pomocou napečiete rovnako chutné vianočné koláčiky.
Stévia
Stévia je často označovaná ako sladidlo budúcnosti. Na trhu nájdeme množstvo sladidiel z tejto rastliny, ktoré sú rovnako alebo niekoľkonásobne sladšie ako cukor. Stévia neobsahuje takmer žiadne kalórie a je vhodná pre diabetikov. Ak máte problém s dávkovaním v receptoch, siahnite napríklad po verzii v sypkej podobe, ktoré má rovnakú sladivosť ako cukor (čajová lyžička stévie = čajová lyžička cukru).
Odporúčame: Das gesunde Plus stolové sladidlo na báze glykozidov steviolu a erythritolu, 150 g. Dobre sa hodí k horúcim nápojom a ovociu a môžete ho využiť aj pri varení a pečení. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Trstinová melasa
Ako vyzerá trstinová melasa? Má konzistenciu, ktorá pripomína hustý sirup. Jej pozitívum spočíva vo vysokom obsahu výživných látok (vitamíny A, D, B, zinok, selén, mangán, enzýmy, nenasýtené mastné kyseliny atď.). Je výborným zdrojom energie a prevenciou rozličných ochorení. Navyše melasa pôsobí na organizmus neutrálne, ba dokonca zásadito v porovnaní s klasickým cukrom, ktorý telo prekysľuje.
Brezový cukor
Brezový cukor pripomína svojou chuťou i vzhľadom biely cukor. Má rovnakú sladivosť ako klasický cukor, a teda sa ľahko využíva pri príprave pokrmov. Zároveň má mnoho zdravotných výhod. Obsahuje oveľa menej kalórií, neprekysľuje organizmus, blahodarne pôsobí na trávenie, nespôsobuje vznik zubného kazu.
- Fitnes tiramisu
- Kakaový chia puding
- Proteínová bábovka
- Tvarohové „Treneris“ gulôčky
- Tvarohovo-makovo višňový fit koláč
Sirup z agáve
Ďalšou výbornou náhradou bieleho cukru je sirup z agáve. Je sladší ako tradičný cukor. To znamená, že pri pečení nahradíme cukor trojštvrťovým množstvom sirupu z agáve. Má nízky glykemický index, teda je vhodný aj pre diabetikov. Zároveň obsahuje menej kalórií a živiny, ktoré organizmu prospievajú.
- Vanilkové rožky
- Avokádovo-limetkové pralinky
- Bielková čokoládová tortička s jahodami a mascarpone
- Mrkvová raw tortička s kokosovo-citrónovým krémom
- Pomarančovo-sezamové pralinky
Kokosový cukor
Kokosový cukor je zaujímavý hlavne svojou jedinečnou, jemne karamelovou arómou. Je výborný na pečenie vianočných koláčikov, pretože má rovnakú sladivosť ako biely cukor. Navyše obsahuje rad prospešných látok (vitamíny skupiny B, C, zinok, železo, horčík, aminokyseliny). Má tiež nízky glykemický index.
Med
Vôňa medu k Vianociam patrí. Hoci má takmer rovnakú kalorickú hodnotu ako cukor, je neporovnateľne zdravší. Vyberajte si kvalitné medy, ktoré pochádzajú od lokálnych včelárov. Neviete, ako to rozpoznať? Poznávacím znamením pravého medu je, že začne kryštalizovať (s výnimkou agátového). Poprípade si doma urobte jednoduchý test: dajte trochu medu do studenej vody. Ak sa začne rozpúšťať, ide o pančovaný med.
Trstinový cukor
Prirodzenou zložkou trstinového cukru je trstinová melasa, ktorá obsahuje mnoho živín. To je hlavný rozdiel medzi ním a bielym cukrom. Pri kupovaní trstinového cukru si pozorne prečítajte etiketu, pretože na trhu sa môžete stretnúť s bielym cukrom, ktorý je zafarbený nahnedo. Pri vianočnom pečení jednoducho nahraďte biely cukor trstinovým.
Javorový sirup
Javorový sirup obsahuje okrem glukózy a fruktózy viacero prospešných látok (vitamíny skupiny B, železo, vápnik, mangán atď.). Je stvorený na prípravu sladkého pečiva.