24. MÁJ 2016

Zábavné a ľahké recepty z quinoy pre lenivých

Viete, že je zdravá, ale neviete, ako ju pripraviť? Máme pre vás sladké i slané tipy, ktoré zvládnu aj začiatočníci. 

Ešte pred tým si však zhrňme, prečo je quinoa taká prospešná pre zdravie a tiež veľmi obľúbená u športovcov. Sto gramov quinoy obsahuje približne 64 g sacharidov (hlavne komplexných), 14 g bielkovín, 6 g tukov a 7 g vlákniny. Z toho vyplýva, že quinoa je výborná na zasýtenie a  bielkoviny sú kľúčové pre svalovú hmotu. Jej prednosťou je aj to, že je ľahko stráviteľná a bezlepková. Navyše sto gramov quinoy pokryje dennú potrebu mangánu na 87 %, fosforu a medi na 65 %, železa na 57 %, horčíka na 42 %, zinku na 28 % a selénu na 15 %.  Z vitamínov sú slušne zastúpené hlavne vitamíny skupiny B, ale aj vitamín E.  To znamená, že quinoa sa právom označuje za superpotravinu. Navyše je veľmi chutná. Ako ju jednoducho a zdravo pripraviť, aby sme si zamaškrtili?

Základná príprava quinoy

Tento postup môžete využiť vždy, keď sa chystáte quinou využiť namiesto bežnej prílohy napríklad k mäsu. Ešte pred varením quinou namočte na 10 minút do studenej vody. Potom vodu zlejte a varte ju pod pokrievkou v kvalitnom vývare tak, že na jeden diel quinoy použijete 2 diely vývaru. Varte ju 15 až 20 minút, potom ju premiešajte vidličkou a ešte nechajte dôjsť pod pokrievkou. Namiesto vývaru môžete použiť aj vodu, ale lepšie chutí s vývarom.

Odporúčame: dmBio quinoa trojfarebná, BIO,  500 g – zmes rôznych odrôd quinoy, mrlíka čílskeho, ktorý sa zaraďuje medzi tzv. pseudoobilniny. Tento farebný mix, ktorý chutí ako šalát alebo príloha, spraví z vášho jedla optický predmet pozornosti. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.

dm quinoa

Sladučká kaša na raňajky s jahodami

Budete potrebovať 125 g quinoy, 0,3 l mlieka (môže byť aj rastlinné), 1 – 2 hrste jahôd (alebo iného obľúbeného ovocia), 1 PL javorového sirupu, štipka škorice, 25 g vlašských orieškov. Quinou najskôr namočte do studenej vody na 10 minút. Medzitým priveďte do varu mlieko a pridajte do neho scedenú quinou. Plameň stíšte a varte do zmäknutia. Následne pridajte kúsky jahôd a orechy, doslaďte javorovým sirupom a posypte škoricou.

Palacinky z quinoy

Na palacinky budete potrebovať 2 šálky uvarenej quinoy, 1,5 šálky špaldovej múky, 4 ČL prášku do pečiva bez fosfátov, ½ ČL himalájskej soli, 4 vajíčka, 4 PL kokosového oleja, 100 ml mlieka, 4 PL javorového sirupu, 2 banány a 2 PL masla.  

Aj v tomto prípade je postup veľmi jednoduchý – najprv premiešajte tuhé ingrediencie, teda quinou, špaldovú múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej nádobke rozmixujte vajíčka s maslom, mliekom a javorovým sirupom. Tekuté ingrediencie zmiešajte so sypkými a na záver pridajte kúsky banána. Ak by sa vám cesto zdalo husté, pridajte ešte mlieko. Palacinky opekajte na kokosovom oleji.

Slané muffiny pre pohodlných

Na záver pridávame ešte jeden slaný, ale veľmi chutný recept. Budete naň potrebovať 400 g varenej quinoy (ideálne vo vývare), 3 vajíčka, 2 nastrúhané šalotky, 100 g nastrúhanej mrkvy, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 60 g nastrúhaného parmezánu, 3 PL špaldovej múky a ¼ ČL himalájskej soli. Všetky uvedené ingrediencie zmiešajte a naplňte nimi formičky na muffiny. Pečte v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia. Vrch môžete posypať parmezánom a podávať so zeleninou alebo mäsom. 

Odporúčame: dmBio Quinoa, BIO, 500 g. Quinoa, nazývaná aj „inkaryža“, je chutná v polievkach, ako šalát, príloha alebo hlavné jedlo, sladká alebo pikantná. Zakúpite v sieti dm drogerie markt. 

dm quinoa

Zdroj foto: flickr.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Quinoa – jablkový koláčJablkový koláč s quinoou

Quinoa je jednou z výživných obilnín a pripraviť si z nej môžete aj chutný koláč. 

 

Quinoa rizoto s dubákmi a kapustovým šalátomQuinoa rizoto s dubákmi a kapustovým šalátom

Quinoa obsahuje nielen veľmi vysoké percento bielkovín, ale má aj bohaté zastúpenie esenciálnych aminokyselín.

 

Zeleninová quinoa zapekaná s kozím syromZeleninová quinoa zapekaná s kozím syrom

Quinoa je skvelou potravinou nielen vďaka jedinečnej chuti, ale aj obsahu zdraviu prospešných látok.


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Miková - redaktorka Cvičte.sk

Písaniu sa venujem niekoľko rokov, je mojou prácou i koníčkom. Takisto som vyznávačkou zdravého životného štýlu – pravidelne športujem a nie je mi jedno, čo si dám na tanier. Oblasť výživy ma zaujíma natoľko, že sa v tomto smere aktívne vzdelávam. Nedávno som absolvovala 6-mesačný kurz výživového poradenstva v ČR a plánujem sa zúčastniť ďalších, pretože si myslím, že vedomosti sú základ. Mojím mottom sú slová Usaina Bolta: „Nemožné je len silné slovo používané slabými ľuďmi, ktorí zistili, že je ľahšie žiť vo svete, ktorý im bol daný, ako nájsť v sebe silu niečo zmeniť. Nemožné nie je fakt, ale voľba.“ Viac o mne aj na:

http://bit.ly/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zábavné a ľahké recepty z quinoy pre lenivých

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 685
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.