Aktualita týždňa: Mikrovlnné rúry ožarujú potraviny a ničia ich výživovú hodnotu
Je nevyhnutnou súčasťou každej modernej domácnosti. Používame ju dennodenne. V nevedomosti alebo z ľahostajnosti podkopávame vlastné zdravie a dávame ranu pod pás aj Zemi.
Pri zohrievaní jedál v mikrovlnke vznikajú rakovinotvorné látky a procesy, ktoré majú viacero negatívnych účinkov na ľudskú krv a imunitný systém. Konzumovanie „mŕtvych jedál“ vedie ku vzniku obezity a podvýživy. Tieto fakty potvrdili viaceré vedecké výskumy uskutočnené v posledných rokoch.
Veľa vedeckých pokusov siaha už do obdobia päťdesiatych rokov minulého storočia. Mnoho z nich sa uskutočnilo v Inštitúte rádiotechnológií v bieloruskom meste Klinsk. Tímy vedcov pozorovali, že v jedle dochádzalo ku chemickým zmenám, ktoré negatívne ovplyvňovali imunitný systém. Ľudia, ktorí využívali mikrovlnky boli náchylnejší na vznik rakoviny žalúdka a čriev. Tiež zistili, že dochádza k výraznému poklesu schopnosti organizmu použiť vitamíny skupiny B, C, E a tiež základné minerály. V mäse, mlieku a obilninách dochádza pri zohrievaní ku vzniku d-Nitrosodietanolamínu, ktorý je známou rakovinotvornou látkou. Z tohto dôvodu boli istý čas mikrovlnky v Rusku zakázané.
Zaujímavé je, že aj neskôr vykonané vedecké pokusy zistenia ruských vedcov potvrdili. Napríklad, v roku 2003 bola v časopise Journal of the Science of Food and Agriculture publikovaná štúdia španielskych vedcov, podľa ktorej brokolica zohrievaná v mikrovlnnej rúre stráca väčšinu troch kľúčových antioxidantov, ktoré bojujú proti rakovine.
Diskusia k článku - Aktualita týždňa: Mikrovlnné rúry ožarujú potraviny a ničia ich výživovú hodnotu