STOP zimným chorobám! Kyslé citrusy držia od tela vírusy!
Hesperidín, lykopén, kyselina galová, limonoidy... ak ste o nich ešte nepočuli, je načase zoznámiť sa s nimi. Sú významnou súčasťou citrusových plodov a nesú zásluhu na ich výnimočných zdravotných prínosoch.
Lahodná chuť citrusových plodov, obdarených výživnými látkami, patrí k najpreferovanejším na svete. Napriek ochrane, ktorú nám poskytujú pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení, infarktom, vysokým krvným tlakom, rakovinou či anémiou, je spotreba citrusových plodov vo svete žalostne nízka.
Céčko nie je jediné, čo citrusy ponúkajú
Vitamín C je iba jednou zo živín, ktoré citrusy obsahujú. Citrusové plody sú zásobárňou ďalších významných zložiek – vlákniny, uhľohydrátov, draslíka, vápnika, fosforu, medi, horčíka, vitamínov skupiny B, folátov a fytochemikálií. Oproti iným druhom potravín majú výhodu, že neobsahujú tuk, cholesterol, ba ani sodík.
Z každého rožka troška...
- Uhľohydráty – jednoduché cukry sú pre človeka zdrojom energie. Polysacharidy, resp. diétna vláknina (najmä pektín a lignín) dodáva pocit sýtosti, udržuje na uzde krvný cukor, uľahčuje trávenie a je prevenciou vysokej hladiny cholesterolu v krvi.
- Vitamín C – najsilnejší antioxidant eliminuje škodlivý vplyv voľných radikálov, ktoré útočia na ľudské bunky. To znamená, že je prevenciou voči chronickým ochoreniam. Zohráva dôležitú úlohu pri produkcii kolagénu. Pomáha pri anémii a v stresových situáciách.
- Flavonoidy – predstavujú zlúčeniny, ktoré podľa najnovších výskumov zabraňujú rastu nádorových buniek. Sú považované za účinnú prevenciu rakovinových ochorení, infarktu a chronických chorôb.
- Kyselina listová – je činná v metabolických procesoch. V čase tehotenstva je dôležitá pre zdravý rast a vývoj plodu.
- Draslík – je podstatný v prenosoch impulzov do nervov a svalov, ovplyvňuje srdcové kontrakcie, metabolické činnosti a udržuje krvný tlak v norme.
Pomaranče obsahujú viac ako 60 flavonoidov
Pomaranče sa do európskych krajín dostali v období 15. storočia. V najpopulárnejšom citrusovom plode je zastúpených viac ako 60 flavonoidov, ktoré sú preslávené výnimočným antioxidačným pôsobením.
Vedecké výskumy potvrdili prítomnosť hesperidínu, ktorý je jedným z predstaviteľov už spomínaných flavonoidov. Antioxidačné pôsobenie tejto látky sa prejavuje v schopnosti znížiť vysoký krvný tlak. Hydroxybenzoové kyseliny, napríklad kyselina galová pôsobí proti alergiám a rakovine. Limonoidy sú bojovníkmi proti rakovine, vírusom a baktériám.
Lykopén v grapefruite niekoľkonásobne znižuje riziko vzniku rakoviny
Vitamín C podporuje imunitu a znižuje závažnosť niektorých zápalových ochorení, počnúc od astmy a artritídy. Grapefruity eliminujú riziko vzniku infarktu, mŕtvice a rakoviny.
Stále viac sa diskutuje o prínosoch lykopénu pre ľudský organizmus. Lykopén je prevenciou voči rakovine, srdcovým chorobám, znižuje vysoký krvný tlak, chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením a pozitívne ovplyvňuje reprodukčnú schopnosť mužov. Má zásluhy na zdraví prostaty, podľa vedeckých štúdií lykopén znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty takmer o 90 percent.
Citróny sú zdrojom flavonoidov, antioxidantov a protirakovinových zlúčenín
O schopnostiach citrónov bojovať proti rakovine, srdcovým ochoreniam a cukrovke, vieme všetci. Citróny dokážu oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Sú stvorené pre ľudí, ktorí trpia infekciami močových ciest. Znižujú zápaly a opuchy.
Citrónová šťava zmiešaná s vodou pomáha pri trávení, odstraňuje pálenie záhy a žalúdočnú nevoľnosť.