Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

5 dôvodov, prečo zaradiť maslo ghee do jedálnička

redakcia

Ak využívate vo vašej teplej kuchyni klasické maslo či olej, je načase vyskúšať aj zdravšiu alternatívu v podobe ghee masla.

Ghee maslo
Zdroj: stock.adobe.com
26. FEB 2020

V indickej kuchyni a ajurvédskej medicíne sa ghee maslo využíva tisíce rokov. Pôvodne vzniklo hlavne kvôli tomu, aby počas teplých dní nepodliehalo skaze ako bežné maslo. 

Ghee maslo, čistý mliečny tuk, vydrží pri izbovej teplote niekoľko týždňov. Získava sa zahrievaním masla, čím dôjde k odstráneniu vody, bielkovín i ostatných netukových častí.

Avšak ghee pre nás nie je žiadnym exotickým pokrmom, ako by sa mohlo podľa názvu zdať. Takto upravené živočíšne maslo poznali aj naše babičky a prababičky, ktoré ho pripravovali pravidelne samy doma. Hovorili mu prepustené maslo.

Aké sú niektoré z jeho výhod?

1. Má vysoký bod dymivosti (smoke point)

Ghee maslo je výborné na tepelnú úpravu pri vyšších teplotách. Bod dymivosti masla ghee je 250 stupňov Celzia, čiže aj pri pečení či varení si zachováva množstvo výživných látok a, naopak, v dôsledku vysokej teploty nevznikajú karcinogénne látky. Podľa jednej zo štúdií sójový olej zahriaty na teplotu 160 stupňov Celzia vyprodukoval až 10-krát viac akrylamidu ako prepustené maslo.

2. Je vhodné pre ľudí s intoleranciami

Čoraz viac ľudí má problém s mliečnym cukrom a bielkovinami, a preto im bežné maslo nerobí dobre. V tomto prípade je výbornou voľbou prepustené maslo, ktoré je vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu či mliečne bielkoviny, pretože neobsahuje laktózu a ani kazeín.

3. Je zdrojom prospešných mastných kyselín

V ghee masle sú hojne zastúpené konjugovaná kyselina linolová (CLA) a kyselina maslová.

CLA sa spája s viacerými zdravotnými výhodami – môže pomôcť pri chudnutí a spaľovaní tukov, reguluje krvný cukor a zlepšuje funkciu inzulínu, posilňuje obranyschopnosť a môže pomôcť bojovať proti rakovine, zmierňuje príznaky alergií, astmy a aj reumatoidnej artritídy.

Kyselina maslová hrá dôležitú úlohu v zdraví čriev a dobrého trávenia. Môže pomôcť napríklad pri zápche. Spája sa aj s potláčaním zápalových procesov v organizme.

4. Má intenzívnu chuť

V porovnaní s bežným maslom chutí ghee maslovejšie, teda má silnejšiu, intenzívnejšiu chuť. To znamená, že aj pri varení či pečení ho použijeme menej ako klasického masla.

5. Do tela doplní živiny

V jednej polievkovej lyžici, čo je zhruba 14 g, sa nachádza 12 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A, 2 % ODD vitamínu E a 1 % ODD vitamínu K. Nie sú to síce veľké množstvá, ale v kombinácii s veľkým množstvom už vyššie spomenutých prospešných mastných kyselín, to určite nie je na zahodenie.

Chcete vyskúšať ghee maslo v nejakom chutnom a zdravom recepte? Inšpirujte sa naším videom. 

Tento recept nájdete spolu s ďalšími 85 chutnými fit receptami v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2, ktorú pre vás pripravilo 50 známych slovenských trénerov a osobností. Všetky recepty sú do 30 minút, z bežne dostupných surovín.

banner zdravé rýchlovky 2


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - 5 dôvodov, prečo zaradiť maslo ghee do jedálnička

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.