Základom je jesť vždy len prírodné, doma pripravené jedlá, ktoré sú v súlade s konštitúciou človeka podľa ajurvédy a zároveň v harmónii so zmenami okolitého prostredia. Len tak môže byť telo v rovnováhe. V tradičnej indickej medicíne je kľúčom k zdraviu naozaj dobré trávenie.
Tradičné ajurvédske postupy sú zároveň veľmi príjemným doplnkom západnej medicíny, pretože dokážu prinavrátiť rovnováhu organizmu ešte pre prepuknutím choroby.
Ak vám záleží na zdraví, kniha Ajurvéda na každý deň je tu práve pre vás:
• Zaujíma vás, ako v priebehu jednotlivých ročných období zmeny počasia ovplyvňujú vaše telo a chuť do jedla?
• Radi by ste zistili, ako môžete prispôsobiť svoj jedálny lístok nielen každému ročnému obdobiu, ale aj tomu, aký ste ajurvédsky typ?
• Túžite sa naučiť variť chutné, pestré a výživné jedlá, ušité na mieru v súlade s ajurvédskou múdrosťou?
• Chcete získať praktické odporúčania v oblasti životného štýlu, starostlivosti o telo, plánovania jedál a tipov pre zdravie?
V tom prípade určite siahnite po knihe Ajurvéda na každý deň, ktorá vám prináša odpovede na všetky tieto otázky.
Kate O’Donnellová je učiteľkou aštanga jogy, certifikovanou ajurvédskou poradkyňou a odborníčkou na ajurvédsku jogu. Učí na škole ajurvédy Kripalu School of Ayurveda. Taktiež vedie školenia ajurvédy a zdravia v rámci programu Ayurvedic Health Education.
RECEPT na bylinkový hummus
Hummus z obchodu obsahuje veľa kanolového oleja. Ak si nájdete čas vyrobiť si vlastný, bude namiesto toho plný plnohodnotných potravín, napríklad olivového oleja alebo pasty tahini. Dochutiť ho môžete akýmikoľvek čerstvými a zdravými bylinkami.
Ak váš organizmus nevie dobre stráviť tuky, môžete znížiť množstvo olivového oleja a pasty tahini a namiesto nich pridať ¼ šálky vody po varení cíceru. Tak ho zriedite.
Tento recept je na celú dávku, hodí sa teda na rôzne posedenia, kam každý prinesie nejaký pokrm a o jedlo sa potom účastníci delia. Podáva sa so zeleninovými tyčinkami, ražnými alebo ryžovými chlebíkmi.
Suroviny (recept na asi 900 g, 2 dávky):
- 2 šálky sušeného cíceru
- 8 šálok vody
- ¼ šálky olivového oleja
- ¼ šálky čerstvej citrónovej
- šťavy (asi z 1 – 2 citrónov)
- ¼ šálky pasty tahini
- 2 ČL morskej soli (prípadne podľa chuti)
- ½ šálky čerstvých, nahrubo
- nasekaných byliniek (koriander, petržlenová vňať, bazalka, rozmarín a pod.)
POSTUP: Suchý cícer cez noc namočte. Po prepláchnutí ho asi 2 hodiny povarte vo veľkom hrnci v 8 šálkach vody. (Nemusíte naň dávať pozor.)
Keď sa z cíceru začnú oddeľovať šupky a dokážete ho roztlačiť medzi prstami, je hotový. Vložte ho do nádoby kuchynského robota alebo stolného mixéra a odložte vodu, v ktorej sa varil. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, pastu tahini a morskú soľ. V prípade potreby pridajte aj pár PL vody z varenia, len toľko, aby ste ho vedeli vymixovať dohladka. Pridajte aj čerstvé bylinky a vymixujte. (Ak používate menší mixér, asi budete musieť cícer spracovať v dvoch dávkach, ktoré potom spojíte.)
Podávajte v širokej miske pokvapkaný olivovým olejom.
V chladničke vo vhodnej skladovacej nádobe vydrží až 5 dní.
POZNÁMKA: Skúsili ste niekedy teplý hummus? Je vynikajúci. Ohrejte ho na panvici a podávajte s ražnými alebo ryžovými chlebíkmi, na šaláte na pare na každý deň, v rolke alebo s uhorkovými tyčinkami.
Zdroj: PR
Zdroj foto: bux.sk