Ako a čím nahradiť mäso v jedálničku
Prechod na vegetariánsku stravu je pre mnohé kuchárky problematický. Čím nahradiť mäso a zároveň neprísť o živiny, ktoré má? Máme pre vás riešenie - pozrite si, čím viete mäso v jedálničku nahradiť.
Prečo ľudia jedia mäso? Ak odhliadneme od spektra zaujímavých chutí, na ktoré sa dá mäso pripraviť, tak z pohľady výživy je pre ľudské telo podstatným zdrojom bielkovín - proteínov. Okrem našich svalov ich vyžaduje aj metabolizmus, pretože sa v tele menia na ďalšie látky, ktoré telo potrebuje na svoje fungovanie.
Minimálna denná dávka proteínov pre dospelého človeka je 0,5 – 0,6 g na kilogram telesnej hmotnosti, odporúčaný príjem je 0,6 – 0,8 g na kilogram hmotnosti.
Našťastie sú potraviny, ktoré príjem mäsa vedia nahradiť a tak urobiť vegetariánsku stravu vhodnú aj pre športovcov. Mäso viete nahradiť napríklad strukovinami (najmä fazuľou a šošovicou), vajciami, tofu, quinoou a hríbmi.
Pozrite si tieto tri chutné recepty, ktoré vášmu telu dajú bielkoviny a pritom v nich nie je ani kúsok mäsa.
QUINOA ŠALÁT (NIELEN) NA CESTY
(zobrazený je na úvodnej fotke v článku)
Suroviny
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g červenej šošovice
- 300 g quinoy
- 1 PL tekvicového oleja
- soľ
- kurkuma
- repkový olej
- sezam, slnečnicové či tekvicové semiačka
Postup
Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Na panvici zohrejeme repkový olej a pridáme zeleninu. Restujeme asi 15
minút.
Ku koncu zvýšime teplotu a zeleninu trochu pripečieme. Bude chrumkavejšia.
Kým sa zelenina praží, vo vode si uvaríme červenú šošovicu. Keď je hotová, primiešame ju k zelenine. Dochutíme troškou soli, kurkumou, pretlačeným cesnakom, tekvicovým olejom a sezamom.
Quinou uvaríme tak, že ju najprv prepláchneme studenou vodou. V hrnci ju zalejeme tesne nad povrch a varíme pod pokrievkou cca 12 minút.
Následne všetko spolu premiešame a podávame.
15-MINÚTOVÁ POLIEVKA Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE
Suroviny pre 2-3 osoby
- 300 g červenej šošovice
- 1 batát (sladký zemiak)
- 3 mrkvy
- 1 sójová smotana (250 ml)
- za hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- údený tempeh, alebo údené tofu
- soľ, čierne korenie
- 1 PL kurkumy
Postup
Spolu dáme variť červenú šošovicu, na malé kúsky nakrájaný batát a mrkvu. Trvá to naozaj iba 10 minút, ak batát aj mrkvu nakrájate na menšie kúsky.
Varíme v akurátnom množstve vody, aby jej nebolo ani príliš veľa, ani príliš málo. Podľa toho, akú hustú polievku máme radi. Pridáme sójovú smotanu, za veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňaťky, soľ, čierne korenie a kurkumu.
Podávame s opraženými kockami údeného tempehu, alebo tofu.
CHRUMKAVÁ ZELENINA S HLIVOU USTRICOVOU
Suroviny
- 100 g hlivy ustricovej
- 2 cukety
- 1/2 balenia zelenej špargle
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- 150 g cícer
- maslo ghee
- soľ, korenie, kurkuma
- bylinky (petržlenová vňať, oregano, bazalka)
- ryžové rezance
- 1 PL tekvicový olej
Postup
Na masle ghee si jemne podusíme na drobno nakrájanú hlivu.Pridáme na drobno nakrájaný cesnak.
Pridáme postupne zeleninu v poradí od najtvrdšej zeleniny, čiže mrkvu, trochu neskôr cuketu a špargľu.
Zeleninu s hlivou podusíme a ku koncu jemne na vyššom stupni opražíme do chrumkava. Nemusí byť úplne mäkká.
Pridáme uvarený cícer. Dochutím soľou, korením, kurkumou a bylinkami.
Úplne na záver, keďuž vypneme sporák pridáme tekvicový olej.
Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.