Ako má vyzerať môj tanier, ak chcem schudnúť?
Prvým a najdôležitejším krokom na ceste za chudnutím je upraviť to, ako vyzerá váš tanier. Ako si s tým poradiť, povie výživový špecialista, Michal Páleník.
Mnoho ľudí snažiacich sa schudnúť, nevie, ako by malo vyzerať ich jedlo v diéte. Existuje na to jednoduchá pomôcka. Rozdeľte si váš tanier s jedlom na tri časti a podľa toho si vyberajte jedlo. Nemusíte si nič vážiť, nemusíte nič počítať. Stačí sa držať tohto jednoduchého pravidla a dodržať pomery jednotlivých zložiek.
Polovica taniera zelenina
Polovicu taniera by mala tvoriť zelenina. Vďaka nej dostane vaše telo potrebné vitamíny a minerály. Zelenina obsahuje málo kalórií, a preto je vhodná do každej diéty. Nemusíte sa báť, že by ste pribrali, ak jej zjete viac.
Ideálne je, ak zeleninu obmieňate a na vašom tanieri sa pravidelne nachádza zelenina všetkej farby. Môže si dať šalát, špenát, paradajky, papriku, uhorku, kapustu, ale pokojne aj varenú zeleninu ako mrkva či brokolica. Vyberte si zeleninu, ktorá vám chutí a vďaka ktorej vás bude vaše jedlo baviť.
Štvrtina taniera bielkoviny
Na tretinu taniera si dajte jedlo s vysokým obsahom bielkovín. Bielkoviny sú pri chudnutí dôležité, pretože poskytujú výživu pre celé naše telo – svaly, pokožku, vlasy aj chrupavky. Zároveň majú vysokú nasycovaciu schopnosť, vďaka čomu sa budete cítiť sýtejší.
Môžete zvoliť rôzne druhy mäsa, rýb, vajíčka či syry. Z rastlinných zdrojov sú bohaté na bielkoviny potraviny ako tofu, sója či rôzne druhy strukovín.
Štvrtina taniera tuky
Zvyšnú tretinu taniera by mali tvoriť tuky. Tie sú dôležité kvôli vstrebávaniu niektorých vitamínov, no zároveň aj pri správnej syntéze tvorby hormónov. Tuky tiež plnia rolu nositeľa chuti v strave – jedlo s obsahom tukov nám chutí viac, vďaka čomu je naša diéta udržateľnejšia.
Vyberte si jedlá s obsahom nenasýtených tukov. Tieto tuky sú zdravé a dôležité pre naše telo. Michal Páleník odporúča orechy, semená, avokádo či tepelne nespracované rastlinné oleje.
Tip Michala Páleníka: Ako zjesť o 30 - 40% menej?
Pri chudnutí nemusí záležať len na jedle, ale aj na samotnom tanieri, z ktorého jete – konkrétne na jeho veľkosti. Existuje viacero výskumov, ktoré dokázali, že veľkosť taniera má priamy súvis s množstvom jedla, ktoré zjeme. Ľudia majú tendenciu si nakladať na veľký tanier až o 30 – 40% viac jedla ako na malý tanier. Podľa vedcov z University of Cambridge môže obyčajné zmenšenie veľkosti taniera znížiť denný kalorický príjem až o 159 kalórií, čo je asi 9% u priemernej dospelej populácie.
Dáva to zmysel. Jedlo na malom tanieri pôsobí opticky väčšie a my máme podvedome pocit, že toho zjeme viac. Keď si najbližšie budete nakladať jedlo, vyskúšajte použiť namiesto veľkého taniera malý. Tento malý trik vám pomôže zjesť menej kalórií a vďaka tomu schudnúť.
Video v tomto článku s Michalom Páleníkom je súčasťou video seriálu TAJOMSTVO CHUDNUTIA, v ktorom nájdete 15 osvedčených rád pre trvalé schudnutie. Prístup k nemu získate ako BONUS ZADARMO pri zakúpení knihy ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2, spolu s 3 VZOROVÝMI JEDÁLNIČKAMI.