Ako mať na tanieri kvalitné potraviny? Radí Mirka Luberdová
Tipy od výživovej špecialistky, ktoré vám prezradia, ako sa zorientovať v kvalite produktov na trhu a vybrať si to najlepšie.
Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Áno, je to ošúchaná fráza, ale nesie v sebe hlboké posolstvo. Ak máme zdravie, s trochou snahy môžeme mať všetko ostatné – rodinu, dobrú prácu či peniaze. Naopak to však neplatí – zdravie sa neraz ťažko získava späť a niekedy na to nestačia ani všetky poklady sveta. Preto je našou povinnosťou starať sa oň. Jednou z kľúčových oblastí je strava. Ako rozpoznať kvalitu?
Volíme základné lokálne a sezónne potraviny
Gro nášho jedálnička, teda minimálne 80 percent, by mali tvoriť základné potraviny, ktoré nie sú priemyselne spracované a predstavujú bohatú zásobáreň živín.
Naopak, vyhýbať by sme sa mali rafinovaným potravinám, ako napríklad sladkostiam, spracovaným mäsovým výrobkom, mrazeným polotovarom atď. S tým súhlasí aj výživová poradkyňa Mirka Luberdová. „Najčastejšie volím potraviny, ktoré sú v čo najprirodzenejšej forme a sama si ich šetrne upravím. Čiže radšej siahnem po sušenom cícere, ako po nakladanom v náleve. Pri kúpe jogurtov volím tie s krátkou dobou spotreby a bez príchute. Potom si ich dochutím sama, aby som sa vyhla zbytočným pridaným látkam a umelým arómam, ktoré sa v príchutiach často ukrývajú. Mrazené mäsové výrobky nekupujem vôbec a mrazenú zeleninu tiež nie. Výnimkou je hrášok, príležitostne kukurica. Oleje kupujem v menšom balení, pretože po otvorení rýchlo strácajú svoju kvalitu,“ radí.
Čo sa týka ovocia a zeleniny, Mirka ich vždy ovoniava. Preferuje menšie plody a nie také, ktoré vyzerajú ako z katalógu. Pri prepeličích a slepačích vajíčkach volí jednoznačne tie z voľného chovu.
Kde zohnať kvalitné základné potraviny? Nie každý má vlastnú záhradku a mäso či vajíčka z vlastného chovu. To znamená, že sme odkázaní na predajcov. Ideálne je voliť lokálnych, ktorých poznáme. Ak túto možnosť nemáme a nakupujeme v supermarketoch, potom vyberáme potraviny od slovenských producentov.
Dôsledne čítame etikety produktov
Pri všetkých potravinách, teda aj pri tých základných, je dôležité čítať etiketu. Môže sa totiž ľahko stať, že pohánka so slovenskou zástavou, zo Slovenska nie je. Musíme na obale nájsť informáciu o krajine pôvodu.
„Pozor by sme si mali dať na spracované potraviny s dlhou dobou trvácnosti. Je to signál, že sú plné stabilizátorov a konzervačných látok,“ radí odborníčka na výživu. Čím zároveň naznačuje, že čím viac položiek na etikete, tým horšie. Zároveň platí, že položky sú na etikete zaradené zostupne podľa toho, koľko percent danej zložky sa v produkte nachádza.
Môžeme uviesť dva jednoduché príklady – ako si vybrať biely jogurt a hrozienka? Pri voľbe bieleho jogurtu sa oblúkom vyhneme tým odtučneným, hoci majú lákavé obaly, pretože pri čítaní etikety zistíme, že okrem mlieka a jogurtovej kultúry obsahujú, napríklad aj kukuričný škrob, jedlú želatínu, sušené odstredené mlieko, poprípade umelé sladidlá, ako acesulfám K či sukralózu.
Čo sa týka hrozienok, väčšina je sírená, čiže na etikete nájdeme informáciu, že produkt obsahuje hrozienka a oxid siričitý (E220). Pokiaľ hľadanie nevzdáme, zrejme sa nám podarí nájsť aj také, ktoré sú ošetrené iba slnečnicovým olejom, a teda predstavujú lepšiu voľbu.
Jedlo pripravujeme doma
Domáca príprava jedál má viacero výhod – suroviny si nakupujeme sami, čiže poznáme ich kvalitu. Zároveň si môžeme zvoliť šetrný spôsob prípravy, vďaka ktorému zostane v pokrme zachovaných množstvo živín. Takisto sa vyhneme dochucovadlám, ako napríklad glutamanu (E621).
Samozrejme, vieme ovplyvniť aj skladovanie potravín, ktoré má tiež výrazný vplyv na kvalitu hotového jedla. „Napríklad oleje vždy treba uskladňovať na tmavých a chladnejších miestach. Napríklad ľanový olej je ideálne spotrebovať do 30 dní a mať ho v chladničke ešte aj pred otvorením. Dobré je tiež nenakupovať kvantum potravín, ktoré potom stoja v chladničke a zbytočne podliehajú znehodnocovaniu,“ hovorí Luberdová, ktorá si v poslednej dobe obľúbila výrobu domácich orieškových nápojov a kváskového pečiva. To je tiež spôsob, ako sa vyhnúť kupovaniu často nekvalitných rastlinných nápojov alebo dopekaného pečiva.
Mirka Luberdová prispela zdravými a chutnými receptami aj do knihy ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. V knižke nájdete 85 receptov od najlepších slovenských trénerov a odborníkov na výživu. Všetky recepty máte hotové do 30 minút.