Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Ako pripraviť jedlo zdravo a chutne?

redakcia

Je lepšie pri varení použiť olivový olej, prepustené maslo či bravčovú masť? Aj o tom sme sa rozprávali s Dušanom Plichtom, zakladateľom Powerlogy.

Zelenina_Priprava
Zdroj: Photo by Bonnie Kittle on Unsplash
28. MAR 2019

Veľa sa diskutuje o tom, aká dôležitá je kvalita potravín, ktoré sú súčasťou nášho jedálneho lístka. Zástancovia zdravého životného štýlu si preto dávajú pozor na to, čo dávajú do nákupného košíka. To je, samozrejme, pozitívne, avšak nestačí to – mnohým totiž chýbajú informácie o tom, ako kvalitné potraviny pripraviť tak, aby z nich vzniklo zdravé a chutné jedlo. Pokiaľ máte v tomto smere medzery, do tajomstiev zdravej prípravy jedál vás zasvätí Dušan Plichta.

Čo je najdôležitejšie pri príprave zdravého a chutného jedla?

V tomto smere by som v prvom rade riešil základ, za ktorý považujem tuky, nakoľko jedlo pripravujeme na tuku. Názory na túto problematiku sú rôzne. Niektorí sú za jedenie mäsa, iní nie. Na konzumácii zeleniny sa však asi zhodneme všetci. Zelenina v spojení so správnymi tukmi je zdravá. Avšak zeleninu, podobne aj mnohé iné potraviny, treba tepelne upraviť. Otázka znie, ako ich pripraviť chutne, ak človek nechce používať cukor. Alternatívou je tuk. To, na akom tuku pripravujeme jedlo, je teda kľúčové. Na základe toho sa jedlo môže stať výživným a protekčným, nakoľko správne tuky sú užitočné aj pre žalúdok, ako napríklad kyselina maslová. Naopak, zlé tuky spôsobujú oxidáciu a zápalové problémy v organizme. Jedná sa napríklad o rastlinné oleje, ktoré sa vo fast foode prepália. Osobne by som teda začal od kvality tukov.

Čo môžeme zaradiť medzi kvalitné tuky?

Osobne používam pri varení štyri koncentrované tuky. Závisí to od toho, aké jedlo pripravujem. Ak idem robiť karí so zeleninou na ázijský spôsob, používam ghí maslo alebo kokosový olej. V prípade, že pripravujem niečo z talianskej kuchyne, tam sa hodí klasické maslo, bravčová masť a olivový olej, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. A práve v tejto oblasti ľuďom chýbajú základné vedomosti. Samozrejme, nie je potrebné ovládať biochémiu tukov, ale stačí vedieť základ. Napríklad olivový olej extra panenský v bio kvalite so správnou kyslosťou zvláda pomerne vysoké teploty a môžeme na ňom bez problémov variť všetko. To jasne vidieť na stredomorskej kuchyni, kde sa takýto olivový olej využíva aj na prípravu mäsa či rýb.

Čo je ešte dôležité pri príprave jedla okrem výberu správneho tuku?

Dôležité je jedlo nespekať. Tam vznikajú karcinogénne látky a voľné radikály. Ak si človek dá z času na čas jedlo opečené do jemne hnedej farby, nie je to až taký problém. Ideálne je však varenie a dusenie. Ak si dáme k steaku zeleninu a vykompenzujeme to v nej zastúpenými polyfenolmi, tak celé jedlo krásne vybalansujeme. Ľudia sa zabúdajú na jedlo pozerať komplexne. Ak teda má niekto rád steak a je ho so zeleninou, tak to nepovažujem za problém. Pokiaľ k tomu pridá pohár červeného suchého vína, ešte lepšie Pokiaľ si však k tomu dá chlieb, omáčku či pivo, to už je kombinácia tukov a sacharidov, čím si koleduje o problémy.

Dusan Plichta

Aká úprava jedla je najzdravšia?

Ideálne je dusenie, teda príprava jedla v pare, potom pomalé varenie a ľahké opečenie zeleniny na panvici. V súčasnej dobe nemáme toľko času, tak by som sa oprel o „panvicové jedlá“. Prídeme domov a na vybranom oleji si jednoducho zľahka opečieme zeleninu. K tomu si naservírujeme mäso alebo vajíčko a máme k dispozícii výživný a chutný pokrm.

Aký je tvoj názor na pečenie v rúre?

Opäť je to o tom, aby sa jedlo úplne nespieklo. Závisí to aj od toho, čo pečieme. Ak dáme do rúry orechy, ktoré podliehajú oxidácii, výsledok je zoxidovaná potravina. Oxidácia znamená, že tuk presiahne svoju teplotu, zmení sa jeho štruktúra, čo je pre naše zdravie škodlivé. Nehovoriac o tom, že to zaťažuje trávenie a vôbec celý organizmus. Následne sa to premieta napríklad do vyššieho cholesterolu a ďalších zdravotných problémov.

Máš nejaký trik, ktorý by si odporučil pri príprave jedla, aby bolo chutné a zdravé?

Najlepší trik je vrátiť sa k príprave jedla na panvici. Výborná je už spomínaná tepelne upravená zelenina s tukom. Odporúčam kvalitný olivový olej. Ak ho nemáte radi, tak potom kvalitné maslo. Ak na tom jemne osmažíte cibuľku, baklažán, cuketu, papriku, špargľu či inú zeleninu, pridáte bylinky, získate chutnú a zdravú prílohu. K tomu môžete pridať mäso, rybu či feta syr. Na záver ešte môžem spomenúť najobľúbenejšie jedlo nášho trojročného dieťaťa – brokolica so slaninkou. Na panvicu dáme slaninku, potom pridáme blanšírovanú brokolicu. Výborná je aj brokolica s bryndzou.

Dušan Plichta je zakladateľ Powerlogy. Venuje sa funkčným potravinám, ktoré dodávajú jedlu nielen skvelú chuť, ale pozitívne vplývajú aj na výkon mozgu a tela. Rozmanitosť produktov Powerlogy si môžete pozrieť priamo na webe www.powerlogy.sk.

Powerlogy


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ako pripraviť jedlo zdravo a chutne?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.