Ako začať so zdravým stravovaním
Zdravé stravovanie je jedným zo základných predpokladov zdravia a vitality.
V poslednom období sa čoraz viac hovorí o zdravom životnom štýle. Práve ten zvyšuje kvalitu nášho života. Veď nie nadarmo sa hovorí, že lepšie je chorobám predchádzať, ako ich liečiť. „Prevencia je podľa mňa najprirodzenejšou cestou k zdraviu, ktorú máme každý vo svojich rukách. Je to naše stravovanie, pohyb, pobyt na čerstvom vzduchu a slnku, dostatok spánku, priateľov a dobrej nálady,“ hovorí odborníčka na výživu Margit Slimáková.
Zdravá strava a ľudské zdravie
Chcete začať zdravšie jesť, ale neviete, ako na to? Niektorým vyhovuje radikálny postup, teda dajú si zostaviť stravovací plán odborníkovi, iní prechádzajú na zdravú stravu postupne. Absolútne nevhodné sú diéty. Základom zdravého jedálnička by mali byť prirodzené potraviny. „Pri ich konzumácii nepotrebujeme počítať kalórie ani merať veľkosť porcií, cítime sa skvelo a naše telo si samo nájde správnu a zdravú hmotnosť. Zdravými potravinami sú všetky plody pestované bez chemikálií a produkty zvierat kŕmených kvalitnou stravou a chovaných v slušných podmienkach,“ vysvetľuje odborníčka.
Čo však v prípade, že vás zdravé jedlo neláka a nepripadá vám chutné? Margit Slimáková odporúča vyskúšať zdravé pokrmy od profesionálov, ktoré sa podávajú v reštauráciách zameraných na prípravu zdravých jedál. Podľa nej môžu nadšenie zo zdravej stravy na nás preniesť aj priatelia. Ak takýchto ľudí vo svojom okolí máte, nechajte sa k nim pozvať na obed či večeru.
Stop priemyselne spracovaným potravinám
Kľúčom k zdraviu je prijímanie maximálneho množstva prirodzených potravín, ako napríklad ovocia, zeleniny, celých zŕn, strukovín, orechov či semiačok. Čo do jedálnička nepatrí? „Vysoko priemyselne upravované potraviny, ktoré spravidla obsahujú iba niekoľko druhov cukrov alebo sladidiel, tepelne poškodené tuky a proteíny, dochucovadlá, aby sa dali vôbec jesť. Takýmto pokrmom chýbajú živiny a chuť,“ hovorí výživový poradkyňa.
Chcete vedieť viac? Zúčastnite sa konferencie Umenie byť ženou
Špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková sa bude na konferencii venovať v rámci prednášky Zdravá výživa pre každého zdravému stravovaniu. Okrem iného prezradí i to, prečo môže niektorým ľuďom prospievať paleo strava či vitariánstvo. Odborníčka značnú časť života strávila v zahraničí a mnohé zo stravovacích zvykov aplikovala do svojej stravy. Miluje indické dhály, mexické tortily z fazuľou, staročeské krupoto, talianske cestoviny a šaláty.
Okrem toho vás na podujatí Umenie byť ženou čakajú aj ďalšie zaujímavé semináre a workshopy, na ktorých zistíte, že byť ženou je úžasné. Pomôžu vám objaviť seba samú a ponúkajú možnosť nájsť odpovede na otázky, ktoré vás už dlhšiu dobu trápia. Prednášať budú tí najlepší lektori, ktorí vás zasvätia do tém týkajúcich sa osobného rozvoja, šťastného života, pozitívneho myslenia, materstva a zdravého životného štýlu.