Bezlepková, zdravá a jednoduchá na prípravu – to je quinoa!
Zaraďte do svojho jedálnička veľmi chutnú a zdravú potravinu, vďaka ktorej bude vaša strava pestrejšia o výrazné množstvo potrebných látok a vitamínov.
Čo je quinoa?
Quinoa (mrlík čílsky) nám vďaka svojmu tvaru (malé guľaté zrniečka) môže pripomínať kuskus alebo proso. Je to bezlepková, nealergická potravina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Pôvodne to bola posvätná rastlina Inkov, ktorí ju pestovali už pred šesťtisíc rokmi. Táto potravina obsahuje obrovské množstvo bielkovín, a preto by nad jej konzumáciou rozhodne nemali váhať najmä aktívni športovci a vegetariáni.
Prečo je táto potravina taká úžasná
Okrem veľkého podielu bielkovín, má quinoa vysoký obsah flavonoidov a fytonutrientov. Tieto dve zložky sú dobrými pomocníkmi napríklad pri liečbe rakoviny. Tiež obsahuje tryptofán, mangán, fosfor, horčík, železo, draslík, zinok a vlákninu. Okrem všetkých týchto dôležitých látok, ktoré nám v strave často chýbajú, quinoa má aj veľký podiel vápnika.
Pôsobí aj protizápalovo a pokiaľ máte problémy s kardiovaskulárnym systémom, quinoa bude opäť dobrou voľbou. Quinoa obsahuje okrem stopových prvkov a už vymenovaných dôležitých látok aj množstvo vitamínov, napríklad beta-karotén, vitamín C, thiamín, riboflavín. Vyrovnáva hladinu cukru v krvi, a preto je výbornou alternatívou v boji a prevencii proti cukrovke.
Olej a pivo z quinoy
Olej z tejto juhoamerickej potraviny je vynikajúci na použitie v studenej a aj teplej kuchyni. Quinoa sa dokonca používa aj v pivovarníctve a v minulosti z nej Inkovia vyrábali pálenku chica.
Táto potravina by mala byť vďaka aminokyseline hystidín bežnou surovinou v strave dojčiat a malých detí. Takisto obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá najmä v období tehotenstva pre správny vývoj plodu.
Ako uvariť quinou?
Quinoa sa pripravuje rovnako ako ryža – teda dva diely vody, alebo vývaru na jeden diel quinoy. Vodu nechajte zovrieť, osoľte ju, okoreňte a podľa chuti môžete pridať bylinky a trochu olivového oleja. Do ochutenej a vriacej vody potom pridajte prepláchnutú quinou. Duste 20 min. a občas premiešajte. A máte hotovo!
Quinou môžete podávať ako prílohu k mäsitému či bezmäsitému jedlu ako náhradu za ryžu, zemiaky a kuskus. Tiež z nej môžete urobiť ľahký šalát či samostatné jedlo. Rovnako môžete túto skvelú potravinu zomlieť a nahradiť ňou tak aspoň do istej miery obyčajnú pšeničnú múku.
Tip Cvicte.sk na záver – sladké a výživné quinoa raňajky
Podobne ako ryža, aj quinoa sa dá pripraviť na sladko. Ak vám už nechutia ovsené vločky, skúste náš tip na zdravé raňajky. Do uvarených zrniečok quinoy pridajte mandľové (alebo podľa chuti a dostupnosti iné) orechy a čerstvé nakrájané jabĺčko. Pridajte kvalitný biely ovčí jogurt, trošku medu a nakoniec posypte škoricou či 100 % kakaom (môžu byť aj kvalitné dve kocky min. 75 % horkej čokolády). Výživné raňajky plné energie vás určite naštartujú.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Quinoa je jednou z výživných obilnín a pripraviť si z nej môžete aj chutný koláč.
Jednoduchý quinoa šalát s čerstvou zeleninou a klíčkami
Špičkový recept, ktorý vám dodá energiu a naštartuje mozgové bunky.
Výborná kombinácia na zdravý nedeľný obed, nemysíte?